Tse’ye Şirket Kurma İzni

Tse’ye Şirket Kurma İzni

Türk Standardları Enstitüsü’ne (TSE) yurt dışında da faaliyette bulunacak, 100 milyon lira sermayeli Uluslararası Uygunluk Değerlendirme Servisi Anonim Şirketi kurma izni verildi.
TSE’nin yurtdışında faaliyet gösterecek Uluslararası Uygunluk Değerlendirme Servisi Anonim Şirketi kurmasına dair Bakanlar Kurulu kararı, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Bugünkü Resmi Gazete’de açıklanan kararla merkezi İstanbul’da olmak ve yurt dışında da faaliyette bulunacak, TSE tarafından 100 milyon lira sermayeli Türk Ticaret Kanunu ve özel hukuk hükümlerine tabi Uluslararası Uygunluk Değerlendirme Servisi A.Ş. kurulmasına izin verildi.
TSE’nin yurtdışında faaliyet göstermek için kuracağı şirket ile ilgili kararda şu ifadelere yer verildi: "Merkezi İstanbul’da olmak ve yurt dışında da faaliyette bulunmak üzere, Türk Standardları Enstitüsü tarafından 100,000.000 Türk Lirası sermayeli, 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu ve özel hukuk hükümlerine tabi Uluslararası Uygunluk Değerlendirme Servisi Anonim Şirketi (Şirket) kurulmasına izin verilmiştir.
Türk Standardları Enstitüsünün standardizasyon görevleri dışında kalan ana faaliyetlerinin tamamı veya bir kısmı, esas sözleşmesinde belirtilen amaç ve faaliyet konularına uygun olarak Şirket eliyle yürütülebilir.
Şirket Yönetim Kurulu beş üyeden oluşur. Şirket Yönetim Kurulu üyeliklerine atanacakların, Devlet Memurluğuna atanabilme genel şartlarına sahip, yüksek öğrenim yapmış ve en az 10 yıllık iş tecrübesine sahip olmaları şarttır. Üyelerin atanma usul ve esasları ile görev sürelerine ilişkin hususlar esas sözleşmesinde belirtilir.
Şirket, faaliyet konusuyla ilgili olarak Ekonomi Bakanlığının görüşü ve Türk Standardları Enstitüsünün ilgili olduğu Bakanın izniyle yerli veya yabancı şirketlere iştirak edebilir.
Şirket esas sözleşmesi, Ekonomi Bakanlığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile Hazine Müsteşarlığının bağlı olduğu Bakanlığın görüşleri alınarak Türk Standardları Enstitüsünün ilgili olduğu Bakanın onayı ile düzenlenir. Esas sözleşmede yapılacak değişiklikler de aynı usule tabidir.
Şirket Yönetim Kurulu üyelerine, her yıl Yüksek Planlama Kurulu tarafından kamu iktisadi teşebbüsleri için belirlenen miktarı aşmayacak şekilde Genel Kurul tarafından tespit edilen miktarlarda aylık ücret ve diğer ödemeler yapılabilir. Genel Kurul, Yönetim Kurulu üyelerinin mali haklarını belirlerken performans hedefleri gerçekleşmelerini de dikkate alır.
Şirkette istihdam edilen personelin aylık ücret, ikramiye ve diğer mali ve sosyal haklan ile sözleşme esasları Şirket Yönetim Kurulunca belirlenir. Ancak, aylık ücret, her türlü sosyal yardım, zam, tazminat, ödenek ve diğer adlar altında yapılan ödemelerin net tutarı, yönetici kadrosu için Yüksek Planlama Kurulunca kapsam dışı personelin ücretlerinde Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğünün Genel Müdür harici personeli için belirlenen, diğer personel için ise sözleşmeli personel ücretlerinde birinci grup için belirlenen üst sınırı aşamaz.
Ancak, Şirketin özel bilgi ve uzmanlık gerektiren işlerinde şirket pozisyonlarında bulunan toplam personel sayısının %5’ini geçmemek üzere ikinci fıkradaki sınırlamalara tabi olmaksızın yerli veya yabancı uzmanlar çalıştırılabilir. Bunlara ödenecek net ücret, Yüksek Planlama Kurulunca kapsam dışı personelin ücretlerinde Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğünün Genel Müdür harici personeli için belirlenen üst sınırın 3 katını geçemez. Bu fıkra kapsamında çalıştırılacak kişilere yapılacak ödemeler Maliye Bakanlığının uygun görüşü üzerine Türk Standardları Enstitüsünün ilgili olduğu Bakanın onayı ile belirlenir.
Yurt dışında çalıştırılacak personele ödenecek ücret, bulunulan ülkedeki Dışişleri Bakanlığı personeline ödenen ücret dikkate alınarak, Maliye Bakanlığının uygun görüşü üzerine Türk Standardları Enstitüsünün ilgili olduğu Bakanın onayı ile belirlenir.
Şirket personelinin hizmete alınması ile personele ilişkin diğer hususlar Devlet Personel Başkanlığının görüşü üzerine Türk Standardları Enstitüsü Yönetim Kurulu kararı ve Türk Standardları Enstitüsünün ilgili olduğu Bakanın onayı ile yürürlüğe konulacak yönetmelikle düzenlenir."