Tso İle Akdeniz Üniversitesi Arasında İşbirliği Protokolü İmzalandi
Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) ile Akdeniz Üniversitesi arasında sektörlerin sorunlarının üniversite-iş dünyası işbirliği kapsamında lisansüstü tez çalışmaları ile çözümüne ilişkin işbirliği protokolü imzalandı.
Akdeniz Üniversitesi Senato Salonu'nda gerçekleştirilen protokol törenine Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsrafil Kurtcephe, ATSO Başkanı Çetin Osman Budak, AÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Abdullah Aziz Ergin, AÜ Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Mustafa Erkan, AÜ Rektör Danışmanı Doç. Dr. Ahmet Küçükçetin, ATSO Yönetim Kurulu üyeleri Erol Erkan ve E. Tayfun Kavukçu ile Danışman Bülent Ecevit ve Müşavir Ercan Gökçek katıldı.
Törende konuşan Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsrafil Kurtcephe, "Bugün, üniversitemiz ve ülkemiz adına çok hayırlı bir işe imza atıyoruz. Biliyorsunuz Türkiye'de üniversiteler yıllardır bilim üretirler ama bu bilgi kağıt üzerinde kalır. Oysa bilim insanlığın rehberidir, yol göstericisidir ve insanlığın hayatını güzelleştirecek en önemli araçtır. Bilginin üretildikten sonra toplumun hayatına bir şekilde yansıması lazım. Eğer bu bilim fen filimleri alanındaysa, bilginin mutlaka teknolojiye dönüştürülmesi ve ileri teknoloji üretimine geçirilmesi gerekir. İleri teknoloji elde ettiğiniz zaman da maliyet düşük, emek düşük ama katma değeri yüksek gelirler elde etme olanağına sahip olursunuz" dedi.
Cumhuriyetin kuruluşunun 100’üncü yılı nedeniyle ülke olarak, 500 milyar dolar ihracat hedeflendiğini söyleyen Rektör Kurtcephe, "Bu ihracata ulaşabilmek için şu anki üretim vasıtaları ile değil, yüksek teknoloji ürünleri ile dünyadaki yarışta yerimizi almamız gerekiyor. Akdeniz Üniversitesi olarak biz, bu düşüncelerle üretilen bilgi sanayinin emrine girsin, getirisi yüksek ürüne dönüşsün hem halkımızın hem de ülkemizin geliri yükselsin diye ATSO ile güzel bir işbirliğine imza atıyoruz. İmzalayacağımız protokol ile enstitülerimizde yapılan yüksek lisans tezlerimizi ortaklaşa destekleyeceğiz. ATSO'nun desteği ile araştırmacıyı maddi olarak rahatlatıp, araştırmacının sadece bilimsel çalışmalara konsantre olmasını sağlayacağız. Umarım bu projenin güzel sonuçlarını kısa sürede alırız ve yine Türkiye'ye örnek oluruz" ifadelerini kullandı.
ATSO Başkanı Çetin Osman Budak ise, Akdeniz Üniversitesi'nin marka bir üniversite olduğunu ve üniversitenin çalışmalarını yakından takip ettiklerini belirterek şunları kaydetti; "Ülkemizde, üniversite ve özel sektör işbirliği her zaman çok fazla gündemdedir. Konuşulur ancak, çok fazla eyleme geçmez. Biz de özellikle Organize Sanayi'de gelişen birçok sektörün desteğe ihtiyacı olduğunu tesbit ettik ve bu konuyu Rektör hocamızla paylaştık. Her zaman olduğu gibi bu alanda da bizlere destek vereceklerini ifade etti. Tıp alanında büyük başarılara imza atan Akdeniz Üniversitesi'nde, yüksek teknoloji alanında da büyük işler yapıldığını gördük. Umarım bu işbirliği çalışmamız da o adımlardan bir tanesi olur ve ülkemize önemli yararlar sağlar. Tez araştırma desteği konulu protokolü imzaladıktan sonra iş adamlarına da aslında bunların ne olduğunu anlatmanın kolaylığını yaşayacağız bundan sonra. Çünkü özel sektörü de buraya konsantre etmek ve teşvik etmek anlamı çıkıyor. Onların da dikkatlerini aslında üniversitede yapılan çalışmalara yönlendirmek gerekiyor. Ar-Ge ile ilgili her yerde çok konuşuruz. Araştırma ve geliştirme projelerinde ve inovatif yatırımlardan çok konuşuruz. Ama baktığımızda gelişmiş ülkelerde yüzde 3'lerin çok üzerinde Ar-ge yatırımları yapılıp destekler verilirken biz henüz Türkiye'de daha henüz yüzde 1 seviyesine yaklaşıyoruz. Bu kötü değil, iyi bir gelişme. Son 10 yıla baktığınızda çok daha aşağılardaydı. Bunun için ilk adımın bu şekilde başlayıp daha sonrasında da özellikle OSB'de teknokentin belki bir şubesi kurulmalı. Bunu da geliştiririz diye umuyorum. Belki teknoloji fuarları iş birliği alanımızın içine girebilir."
Üniversite ile özel sektörün bir araya gelmesiyle yapılamayacak şey olmadığını belirten Budak, ileri teknoloji, nano teknoloji, biyo teknolojinin hayata geçirmesinin hayal olarak kalmayacağını, 2023 yılında ki 500 milyar dolarlık ihracat seviyesine de ulaşılabileceğini düşündüğünü aktardı.
AÜ Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Mustafa Erkan da, Fen Bilimleri alanında 26 tane anabilim dalı olduğunu, yüksek lisans ve doktora seviyesinde 750'ye yakın öğrenci ile bilim yaptıklarını söyleyerek, "Akdeniz Üniversitesi olarak, Türkiye'de üniversite dışından kaynak getiren ilk 15 üniversite arasında yer alıyoruz. Bu da Akdeniz Üniversitesi'nin bilim üretme potansiyelini gösterme açısından önemli bir kaynaktır. Gelişmiş ülkelerde Ar-ge’ye ayrılan potansiyelin büyük kısmını, özel sektörden gelen gelirler oluşturuyor. Ülkemizin en önemli eksikliği ise özel sektörden gelen Ar-ge kaynağının çok düşük olması. Umarım bu projemiz ile özel sektörden Ar-ge’ye aktarılan kaynağın artmasına katkı sağlayacağız" dedi.
Protokol töreni karşılıklı imzaların atılması ile sona erdi.