Tüketici Hakları Derneğinden, Elektrikten Alınan Kayıp-kaçak Bedeli Eylemi

Tüketici Hakları Derneğinden, Elektrikten Alınan Kayıp-kaçak Bedeli Eylemi

Tüketici Hakları Derneği Genel Başkanı Turhan Çakar, “Tüketiciler gizlenmiş olan kayıp-kaçak bedellerini alabilmeleri için, elektriği aldıkları dağıtım şirketine dilekçe ile başvuruda bulunabilirler” dedi.
Tüketici Hakları Derneği üyeleri, elektrikten alınan kayıp-kaçak bedeli ile ilgili Güvenpark’ta eylem düzenledi. Dernek üyeleri, “Kayıp-Kaçak Soygununa Son Verilsin, Sorumlusu Olmayan Tüketicilerden Alınan Kayıp-Kaçak Bedelleri Soygundur, Kullanılmayan Elektriğe Ödenen Kayıp-Kaçak Bedeli Soygundur” dövizleri açtı.
Konuya ilişkin basın açıklaması yapan Tüketici Hakları Derneği Genel Başkanı Çakar, “Tüketicilerden çok uzun yıllardan beri gizli olarak tahsil edilen kayıp-kaçak bedeli, 2011 Yılının Temmuz Ayı ile 2012 Yılının Mayıs Ayı arasında 11 aylık dönem boyunca “KK bedeli” adı altında elektrik faturalarında gösterilmiştir. Tüketicilerden gelen tepkiler üzerine, kayıp-kaçak bedeli faturalarda gösterilmeyip, tekrar gizli olarak tüketicilerden alınmaya başlanmıştır” ifadelerini kullandı.
Yapılan hesaplamalara göre, faturalarda gösterildiği 11 ay boyunca elektrik tüketim tutarının yüzde 15’i dolayında kayıp-kaçak bedelinin alındığının görüldüğünü kaydeden Çakar, açıklamasına şöyle devam etti:
“Bugünkü elektrik birim fiyatını dikkate aldığımızda, tüm konut abonelerine yıllık ortalama ve yaklaşık 1,7 milyar TL’den fazla kayıp-kaçak bedeli alınmaktadır. Konut başına ise ortalama ve yaklaşık olarak yıllık 85TL kayıp kaçak bedeli alınmaktadır. Tüketicilerin yani konut abonelerinin faturalarında 2011 Yılının Temmuz Ayı ile 2012 Yılının Mayıs Ayı arasında 11 aylık dönem boyunca gösterilen kayıp-kaçak bedellerini alabilmek için, ikamet ettikleri il ya da ilçelerdeki tüketici hakem heyetlerine başvuruda bulunmaları gerekmektedir. Bunun için, belirttiğimiz tarihlerdeki 11 aylık elektrik faturalarında gösterilen kayıp-kaçak bedellerinin toplamı alınıp, faturaların fotokopileri ile tüketici hakem heyetine başvuruda bulunulacaktır. Hakem heyetinin vereceği boş forma 11 aylık kayıp-kaçak bedelinin toplam miktarı yazılarak, Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’nun 21.05.2014 tarihindeki Kararı gereğince iade edilmesine ilişkin karar alınması gerektiği yazılacak ve 11 adet fatura fotokopisi forma eklenecektir.”
Gizlenmiş olan kayıp-kaçak bedelinin tüketiciler tarafından hesabının yapılmasının mümkün olmadığını belirten Çakar, tüketicilerin gizlenmiş olan kayıp-kaçak bedellerini alabilmeleri için, elektriği aldıkları dağıtım şirketine dilekçe ile başvurabileceklerini söyledi.