Tunceli, Vergi Tahsil Oranında Türkiye İkincisi Oldu
Tunceli, tahakkuk eden verginin tahsili oranında Kocaeli’nin ardından Tunceli ikincisi oldu.
Gelir İdaresi Başkanlığı verilerine göre, Tunceli 2014 yılında tahakkuk eden vergilerin yüzde 92’sini tahsil ederek Kocaeli’nin ardından Türkiye ikincisi oldu. Tunceli, geçtiğimiz yıl da ikinci sırada yer almıştı. Kentin bu başarıyı yakalamasında defterdarlık, esnaf odaları, muhasebeciler ile mükelleflerin uyumlu çalışmasının önemli olduğu belirtiliyor. Tunceli Defterdarı Ömer Faruk Önel, başarının yakalanmasında emeği geçen çalışanları ziyaret ederek tebrik etti. Yakalanan başarıya ilişkin açıklama yapan Tunceli Defterdarı Ömer Faruk Önel, "Tunceli Halkının vergisini ödeme konusunda gösterdiği hassasiyet ve teşkilatımın özverili çalışması neticesinde bu tahsilat oranı gerçekleştirilmiştir. Son beş yıldır da aynı seyri izliyoruz. Kocaeli’nin ardından Türkiye ikincisi olduk" dedi.
Başarının yakalanmasında mükelleflerin, sivil toplum kuruluşları ve serbest muhasebeci ve mali müşavirlerin katkılarının büyük olduğunu belirten Önel, "Mükelleflerimizle ilişkileri sıcak tuttuk. Sıkıntılarını dinledik. Borçlarını ödememe gerekçelerini de dikkate alarak alternatifler ve kolaylıklar sunduk. Katkılarını da gördük. Şahsım ve teşkilatım adına Tunceli Halkına bu başarıya katkılarından ötürü teşekkür ediyorum" diye konuştu.
İldeki esnafın sosyo-ekonomik olarak zor koşullarda bulunduğunu belirten Tunceli Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Hıdır Belice ise, "Büyük alışveriş merkezleri, zincir marketlerin küçük esnaf ve sanatkarlar açısından getirdiği sorun ve yükümlülük çok ağır. Küçük esnaf iş yapamaz hale geldi. İlimizde küçük esnaf deyim yerindeyse son nefesini vermek üzere. Buna rağmen kanunlarına bağlı, özverili, saygılı, yemez içmez vergisini, yasal sorumluluğunu yerine getirmede başarı ve sorumluluk gösterir" şeklinde konuştu.
İldeki esnafı yaşadıkları sıkıntılara rağmen vergilerini düzenli ödedikleri için kahraman diye nitelendiren Belice, "Küçük esnaf ve sanatkarların birer kahraman olduğunu düşünüyorum. İlçelerimizde ciddi göç yaşandı. Nüfusları bin 700 bin 500’e kadar düşen ilçelerimiz var. İnsanın olmadığı yerde esnafın ayakta kalması, ticaret yapması, kirasını ödemesi, evini geçindirmesi güç ve zordur. O koşullarda bu insanlar kahramandır. Devlet, bunları artı bir değerle, diğer illere; bölgelere göre katkı sağlayarak, kiralarını, sigorta bedellerini ödeyerek, vergi muafiyeti getirerek desteklemeli. Bu yapılmazsa bu gidişle önümüzdeki yıllarda Türkiye sonuncusu olursak yeridir" ifadelerini kullandı.
Tunceli’de esnaflık yapan Celal Ataş isimli mükellef vergi dairesinde iyi karşılandıklarını ve işlerinin istedikleri şekilde ilerlediğini söyledi. Küçük esnaf olarak yaşadıkları sıkıntıya değinen Ataş, "Dişimizden tırnağımızdan arttırarak vergimizi ödüyoruz. Ancak bize göre vergi oranları yüksek. Bizi diğer büyük şirketlerle aynı kategoriye koymaları ciddi sıkıntı. Yeni bir sınıflandırmanın yapılıp bu işlerin gözden geçirilmesi lazım" dedi.