Tunceli’de Koyun Yetiştiriciliğinde Bir İlk

Tunceli’de Koyun Yetiştiriciliğinde Bir İlk

Tunceli’nin Mazgirt ilçesi İsmailli köyünde 2012 yılında yetiştiriciliğine başlanan ve 2014 yılında ilk yavrularını veren Romanov koyunları, ildeki küçükbaş hayvan yetiştiriciliği için umut vaat ediyor.
Tunceli’nin Mazgirt ilçesine bağlı İsmailli köyünde Gökhan Önal tarafından kurulan küçükbaş hayvan işletmesine 2012 yılında 45 Romanov kuzusu getirildi. 2014 yılında ilk yavruları alan Önal’ın işletmesinde şu anda 55 adet anaç Romanov koyunu bulunuyor. Köydeki işletmesinde ayrıca 800 adet Akkaraman Zom tipi ve 100 civarında Akkaraman Kangal tipi koyunu bulunan üretici, veteriner hekim kontrolünde Romanov koyunu ile Akkaraman Kangal tipi koyunu arasında melezleme çalışmalarına başladı.
Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Orhan Kaya, Tunceli’de bir ilke imza atan üreticinin, 5 Temmuz 2014 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren “Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, Konya Ovası ve Doğu Karadeniz Projeleri Kapsamındaki İllerde Hayvancılık Yatırımlarının Desteklenmesine İlişkin Tebliğ” kapsamında kendilerine müracaata bulunduğu ile yapacağı yeni yatırımların il ve ülke ekonomisine önemli katkılar sağlayacağını söyledi.
Romanov koyunu, yüksek döl verimi ve üstün analık kabiliyeti ile birçok ülkede melezleme çalışmalarında kullanılıyor. Romanov ırkı, koyun ırkları içerisinde 3- 4 aylık sürede olgunluğa ulaşmasıyla dikkat çekiyor. Romanov koyunu, yılda 2, iki yılda 3 doğum yapma özelliğine sahip.