Tuncelililer Askerin Nüfusa Eklenmesinden Memnun
Birliklerde, vatani hizmetlerini yerine getiren askerlerin bulundukları il ve ilçe nüfusuna eklenecek olması eğitim tugayının bulunduğu Tunceli’de olumlu karşılandı.
Tunceli Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Hıdır Belice uygulamanın yerinde olduğunu belirtirken, vatandaşlar da uygulamanın hayata geçmesiyle yerel yönetimlerin daha iyi hizmet vereceğine inanıyor.
CHP Tunceli Milletvekili Kamer Genç’in TBMM’de Hozat’taki askeri birliğin nüfusa kaydedilmemesi üzerine ilçe belediyesinin İller Bankası’ndan aldığı payın ciddi oranda düştüğü yönündeki açıklaması üzerine Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz “Aralık sonu itibariyle nüfus kayıtları çıkarılıyor. Hozat’ta kim varsa hepsinin nüfusta gösterilmesini ve buna uygun İller Bankası’ndan payı almasını doğru buluyorum” yönlü açıklaması Tunceli’de olumlu karşılandı.
Konuya ilişkin İHA muhabirine açıklama yapan Tunceli Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Hıdır Belice, "Gerek asker gerek polis olsun gerekse kamuda çalışan olsun bu ilde yaşıyorsa resmi kimliğinin dışında aynı zamanda bir yurttaştır. Bu ilde yaşadığına göre bütün yaşamına kadar mutlaka bir etkisi olacaktır. Yerel yönetimlerin de hizmeti daha iyi ve sağlıklı şekilde götürebilmesi için nüfus oranında pay alması lazım. Burada bir eksiklik vardı. Bu boşluğu giderecek. Doğru bir çalışmadır. Daha önce de bu ile gelmiş, intikal etmiş, görev içinde bulunan vatandaşlar, yurttaşlar için bir hizmet veriliyordu ancak yerel yönetimden bundan sonra vatandaşa hizmet götürürken daha güçlü bir anlayışla doğrudan götüreceklerdir. Bu anlamda doğru bir karar olacağına inanıyorum" dedi.
Askerin çarşı iznine çıkması yönünde de talepleri olduğunu kaydeden Belice, "Askerin çarşıya çıkması ile ilgili sorunlarımız var. Çatışmalı ortamın yarattığı sıkıntılar, çözüm ve barış ortamıyla beraber tamamen çözülemedi. Askerin çarşıya çıkmasıyla birlikte esnaf ciddi bir ekonomik kazanç sağlayacaktır" diye konuştu.
Tunceli’ye acemi er tugayı açılması yönünde de talepte bulunduklarını ancak bu taleplerine olumlu yanıt alamadıklarını ifade eden Belice, sözlerini şöyle sürdürdü: "Acemi er eğitim tugayı 10 bin asker demek. Bu askerlerin çarşı iznine çıkması, ailelerinin bunları ziyaretleri ilimiz için ciddi bir ekonomik girdi olacaktır. Bunun olmasıyla birlikte ilimizin nüfusu da artacak. Yerel yönetimlerimiz daha çok pay alacak, belediyeler güçlenecek ve vatandaşa daha sağlıklı hizmet sunacaklardır."
Kent sakinleri de uygulamanın hayata geçmesiyle birlikte yerel yönetimlere İller Bankası’ndan aktarılan kaynak artacağı için belediyelerin daha iyi hizmet vereceğine inanıyor.
Anıl Tankişi adlı vatandaş, uygulamayı olumlu bulduğunu ve bu sayede kalkınmaya da katkı sunulacağını belirtirken, Veli Demir de, "Yerel yönetimlerin kira ve su dışında gelirleri yok. İller Bankası’ndan gelen kaynak da yetmiyor. Bu nedenle askerin de nüfusa dahil edilmesini istiyoruz. TÜİK verilerine göre nüfusu en çok göç veren il Tunceli. Bunun yukarı çekilmesine de bu uygulama katkı sunacaktır" ifadelerini kullandı.
Yerel yönetimlerin nüfusları oranında İller Bankası’ndan pay aldıklarını hatırlatan Tunceli Belediyesi Meclis üyesi Musa Turan da, "Asker nüfusu düşürülünce kaynak azalıyor ve yerel yönetim hizmet veremiyor. Tüm kamu kurumları, asker, polis, öğrenciler hatta yurtta kalanların da nüfus sayımına dahil edilmesi gerekiyor. Sonuçta o kentteki yerel yönetim hizmetlerinden istifade ediyorlar" dedi.