Turizmcilerin Hedefi Yerli Turist
Yıllardır yerli turiste sıcak bakmayan, yabancı turiste oranla fiyatı ikiye katlanan yerli turist sonunda otelcileri yola getirdi. Ramazan Bayramı tatilinde Marmaris, Bodrum ve Fethiye gibi ünlü turistik merkezlere akın eden yerli turist, hem otelcileri, hem de esnafın yüzünü güldürdü. Yerli turisti yeniden keşfeden otelciler, önümüzdeki yıllar için yerli turist için tanıtım kampanyasına başladı.
VORLD TRAVEL CHANNEL İLE ANLAŞILDI
Güney Ege Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (GETOB) Başkanı Bülent Bülbüloğlu, Ramazan Bayramı tatilinde yaşanan doluluk oranının bölge ekonomisine büyük katkı verdiğini söyledi. Bülbüloğlu, “İç piyasada çok büyük bir yükseliş ve canlanma mevcut. Artık yerli ve yabancı ayrımı ortadan kalktı. Bize gelen talepler doğrultusunda bölgemize yerli turist çekebilmek için değişik tanıtım ve kampanyalar düzenliyoruz. Türkiye’nin en büyük turizm kanalı Vorld Travel Channel ile bir yıllık bir sözleşme yaptık. Yerli turisti bölgemize çekmek için tanıtım kampanyaları düzenliyoruz” dedi.
FİYAT FARKI YOK
Geçmişte yerliye pahalı, turiste ucuz fiyat farkının artık ortadan kalktığını açıklayan GETOB Başkanı Bülbüloğlu, “Turizmde iç pazar son yıllarda büyük önem kazandı. Geçmişte otelciler ile yerli müşteriler arasında yaşanan fiyat tartışmaları son buldu. Yabancı turistin fiyatı ne ise, yerli turistin de fiyatı o. Yerli turist sadece otelcileri değil, aynı zamanda esnafı da kazandırıyor. Yabancı turist ne kadar önem veriyor isek, yerli turiste de o kadar önemsiyoruz. Artık yerli turist gerçeğini göz ardı etmemiz mümkün değil” dedi.
“50 YAŞ ÜZERİ YABANCI TURİST PAZARINDA BAŞARILI OLAMADIK”
Turizm sezonunun uzatılması için de çaba harcadıklarını açıklayan Bülbüloğlu, “Bunun en önemli faktörü özellikle Eylül-Aralık ayları arası ikinci, üçüncü yaş grubu veya emekli 50 yaş üstü turistleri bölgeye çekmek. Bunun için yaptığımız çalışmalarda maalesef başarılı olamadık. Bölgeye direk uçuşların olmaması büyük eksiklik. 50 yaş üstü yabancı turist aracı ile gelmesi mümkün değil. Bu konuda yıllardır devam eden çalışmalar var ve bundan sonra da turizm sezonunun uzatılmasına yönelik çalışmaları sürdüreceğiz” dedi.
EYLÜL’DE TUR OPERATÖRLERİ İLE TOPLANTI
Bülbüloğlu, önümüzdeki yılın çalışmalarına Eylül ayından itibaren başladıklarını belirterek, “Marmaris, Datça, Ula turizm için önemli destinasyonlardan. Önümüzdeki yılın çalışmalarına Eylül ayında başlıyoruz. Eylül 15’de dünyanın önemli tur operatörlerini Marmaris’e davet ettik. Bu toplantıda önümüzdeki yıllarda ne gibi çalışmalar yapılabilir onları görüşeceğiz” dedi.
15 EYLÜL’E KADAR YÜZDE 100 DOLULUK
GETOB’un sorumluluk bölgesinde şu anda doluluk oranlarının yüzde 100’e yakın olduğunu açıklayan Büylbüloğlu, “Bölgemizde özellikle Ortadoğu’daki karışıklık, Dünya kupası maçları, birçok Avrupa ülkesindeki ekonomik krize rağmen Muğla’daki otellerde doluluk sıkıntısı yaşanmıyor. Şu anda doluluk oranı yüzde ç100’e yakın. Bu süreç 15 Eylül’e kadar devam eder. Okulların açılması ile yerli turist sayısında düşüş yaşanır. Biz GETOB olarak bölgede diri kalmaya çalışıyoruz” dedi.
TURİST SAYISINDA 73 BİN ARTIŞ
2013 yılında 3 milyon 222 bin 315 yabancı turistin ziyaret ettiği Muğla bölgesine Temmuz ayı sonu itibari ile 1 milyon 745 bin 989 yabancı turist ziyaret etti. Geçen yılın aynı döneminde gelen turist sayısı 1 milyon 672 bin 566 kişi olurken, bir önceki yıla oranla bu yıl 73 bin 423 yabancı turist artışı yaşandı.
İNGİLİZLER LİDER
Muğla’yı tatil için tercih eden ülkelerin başında İngilizler geliyor. Tatil tercihini Türkiye’den yana kullanan İngilizlerin yüzde 80’i Muğla’ya geliyor. Muğla’ya 7 aylık dönemde 740 bin 466 İngiliz turist geldi. Muğla’ya gelen toplam turist sayısının yarısını İngiliz turistler oluşturuyor. İngiliz turistleri 160 bin 447 kişi ile Rusya Federasyonu, 132 bin 916 kişi ile Hollandalılar, 101 bin 734 kişi ile Almanlar, 78 bin 164 kişi ile Polonya, 76 bin 553 kişi ile Fransa ve 64 bin 574 kişi ile Belçikalılar izliyor.
TURİSTİN TERCİHİ HAVAYOLU
Muğla’ya gelen yabancı turistlerin çoğunluğunun tercihi havayolu oldu. Türkiye’de İstanbul’dan sonra iki uluslar arası havayoluna sahip Muğla’da Dalaman Dış Hatlar Terminaline 7 ayda 908 bin 229, Milas-Bodrum Dış Hatlarından da 522 bin 983 yabancı turist giriş yaptı. Havayolu ile gelen turist sayısı 1 milyon 431 bin 212 olurken, 314 bin 777 turist ise deniz gümrük kapılarından giriş yaptı. Deniz gümrük kapılarından en fazla giriş ise Marmaris ve Bodrum’dan oldu. Marmaris’ten 114 bin 782, Bodrum’dan 101 bin 360, Mantarburnu’ndan 57 bin 714, Fethiye’den 10 bin 177, Datça’dan 6 bin 863, Güllük’ten Bin 378, Turgutreis’ten 19 bin 542 ve Yalıkavak Deniz Gümrük kapısından da 2 bin 961 turist giriş yaptı.