Turizmden Sonra Tarımın Gözdesi De Rusya Oldu
Rusya’nın Avrupa Birliğine üye ülkelere ithalat sınırı uygulaması, Antalya’da tarım ihracatçısını harekete geçirdi.
Rusya’nın Avrupa Birliği’ne üye ülkelere ithalat sınırı uygulaması, Antalya’da tarım ihracatçısını harekete geçirdi. Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) önderliğinde kurulan Tarım Kümesi ile ihracatın artırılması hedefleniyor. Rusya’ya önümüzdeki dönemde 450 bin ton olan domates ihracatı 700 bin tona çıkması bekleniyor.
Türkiye’nin domates ihracatının yüzde 20’sinin karşılandığı Antalya’dan Rusya’nın Avrupa Birliği ülkelerinden sebze meyve ithalatını kesmesi ihracatçıyı heyecanlandırdı. ATSO Başkanı Çetin Osman Budak’ın tarım sektörü temsilcileriyle bir araya geldiği toplantıda ihracatın arttırılması için neler yapılması gerektiği tartışıldı.
Rusya’nın Avrupa ülkelerinden ithalat yapmayacak olmasının Antalya için büyük bir ümit olduğunu belirten Budak, "Antalya yaş sebze meyve ihracatının üretim üssüdür. Planlamaları bütün ürünlerini Türkiye üzerinden alacak diye yapmak büyük sıkıntıda yaratabilir. Ürün planlamasının yapılması gereken bir sektör. Bunun önemi bir kez daha ortaya çıktı. Rusya’nın 2.1 milyon ton gibi yaş sebze meyve ihracatı var, planlama yapılırsa üretici tarafından bir denge oluşur. Rusya’nın ihtiyacını Türkiye karşılayabilir, Antalya karşılayabilir. Rusya’da ambargo anlayışına göre de üretim yapılmamalı" dedi.
İhracatın artması ile ürünün daha pahalıya tüketileceği söylemlerin doğru olmadığına dikkat çeken Budak, şunları söyledi:
"Üreticiden tüketiciye ulaşırken ürün israfını önlersek daha ucuza tüketim sağlanacak. Türkiye’de 50 milyon tonun üzerinde yaş sebze üretiliyor. Gerek depolamada gerek sevkiyat gerek ambalajlamada bu ürünün yüzde 20’si telef oluyor. 50 milyon tonda 10 milyon ton. Bu da yaklaşık 10 milyon dolar demek. Her yıl çöp atılan para. Ürünün tüketiciye ulaşıncaya kadar yüzde 20 ilk girenin ortadan kalkması tüketicinin cebinde kalacak para."
Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği Başkanı Mustafa Satıcı da sektör acısından Rusya’nın Avrupa Birliği üyelerinden ithalat yapmama kararı almasının sektör acısından heyecan verici olduğunu belirterek, "Türkiye bu süreçte yaş sebze meyve ihracatını bir yıl içinde yüzde 50 arttırmak mümkün" dedi. Satıcı, Rusya’ya yapılacak domates ihracatının 450 bin tondan 700 bin tona çıkmasının hedeflediğini ve Türkiye’nin yaş sebze meyve ihracatın artması enflasyonu etkilemeyeceğini kaydetti. Satıcı üretici için umutlu bir sezon beklediklerini söyledi.