Turizmi 12 Aya Yayacak Pisti Vali Çiçek Açtı
Fethiye Babadağ’da yapılan alternatif yamaç paraşütü pisti Muğla Valisi Amir Çiçek tarafından açıldı. Babadağ’ın bin 200 metrelik pistinde yapılan açılışa yoğun ilgi oldu.
Güney Ege Kalkınma ajansı ( GEKA)’nın katkılarıyla yapıldığı bildirilen bin 200 metrelik pistin açılışına Muğla Valisi Amir Çiçek,Fethiye Kaymakamı Ekrem Çalık, İl Emniyet Müdürü Veysal Tipioğlu, Seydikemer Kaymakamı Muammer Köken, İl Jandarma Alay Komutanı Kurmay Albay Halil Çelik, İl Kültür ve Turizm Müdürü Veli Çelik, Fethiye Belediye Başkan Yardımcısı Mete Atay, Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası başkanı Akif Arıcan, Seydikemer Belediye Başkan Vekili Hüseyin Turan, Gençlik ve Spor İl Müdürü Bekir Şeker, Fethiye Belediye Başkan Adaylarından Muhsin Eryılmaz, TÜRSAB başkanı Süleyman Kaya, yamaç paraşütü kooperatif başkanı Celal Yıldız, Daire Amirleri, Oda başkanları, belediye meclis üyeleri ve diğer yetkililer katıldılar. Babadağ da kar ve olumsuz hava şartlarında yamaç paraşütü pilotlarının rahat uçabilmeleri için alternatif olarak yapılan bin 200 pisti ile birlikte Babadağ’daki uçuş pisti sayısı 5’e çıktı.
Seviyesi düşük sporcular için bin 200 metrede bulut altı pist oluşturularak Babadağ’ın hitap ettiği sporcu seviyesinin de çeşitlendirildiğinin bildirildiği pistin açılışında Grup Şadovun müzikleri eşliğinde yamaç paraşütü pilotları Güney Kore ve diğer ülkelerden turistlerle birlikte uçuş gerçekleştirdi. Muğla Ticaret ve Sanayi Odası başkanı Bülent Karakuşta tandem uçuş yaparken Muğla Valisi Amir Çiçek’de uçuş hakkında bilgi alıp uçuş donanımları ve harnes taktı. Fethiye Ticaret ve Sanayi Odasının Güney Ege Kalkınma Ajansı ile geliştirdiği Rotamız Babadağ projesine destek veren Fethiye Kaymakamı Ekrem Çalık Belediye Başkan vekili Mete Atay, Orman İşletme müdürü Mustafa Pervanlar, GEKA genel sekreteri Süleyman Alata ve diğer yetkililere plaketleri Muğla Valisi Amir Çiçek tarafından sunuldu.
Ölüdeniz Yamaç Paraşütü Kooperatifi Başkanı Celal Yıldız, "1700 ve diğer pistlerimizin kış şartlarında ve olumsuz hava koşullarında uçulamaması durumunda bu pist alternatif bir pist olarak yamaç paraşütü sporuna önemli bir destek olacaktır. Bu pist uçuş sayılarını minimum 10 bin daha artıracaktır” dedi.
Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Akif Arıcan da, "Rotamız Babadağ Projesi, Güney Ege Kalkınma Ajansı’nın 2013 yılında yürüttüğü Alternatif Turizm Mali Destek Programı kapsamında 742 bin 382 TL hibe desteği aldı. Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası’nın 247 bin 460 TL katkı sağladığı proje kapsamında havanın bulutlandığı ve zirveden uçuş yapılamadığı dönemlerde yamaç paraşütü uçuşlarının devam edebilmesi amacıyla 1200 metre kotunda bir pist ve Fethiye Orman İşletme Müdürlüğü’nün yol şebekesi çalışmaları kapsamında, pistin yanından geçen orman yangın yolu açıldı" diye konuştu.
"UÇUŞ SAYIMIZ 90 BİNİ AŞTI"
Fethiye Kaymakamı Ekrem Çalık ise, "Bölgenin turizm anlamında kalkınması için gayret sarf ediliyor. Bu pist ile beraber 5 tane kullanılabilir pist var. Babadağ’da 3 yıl önce 40 olan uçuş sayısı bu yıl 90 bini aştı. Yürütülen çabalar, gayretler sonucu hissedilir bir başarı gösterilerek rakamlar ciddi boyuta ulaştı. Bölgede her türlü sportif faaliyet yürütülürken basitte olsa kurallara mutlaka uyulması gerekiyor. Kurallara uyulmadığı takdirde sportif faaliyetin sonu ölüm gibi vahim bir sonuçla bitebilmektedir. Türkiye’de benim kanaatim yamaç paraşütü yapmak isteyenler için en güvenli bölgelerden birisi burası. Çünkü en deneyimli pilotlar ile en iyi hava şartları burada. Bu pistin bize kazandırdığı ayrı bir şey ise turizm belli bir sezonda faaliyet gösteriyor ve ondan sonra kapanıyor. Bin 200 rakımlı pist yamaç paraşütü yapanlar için kışında faaliyet gösterme imkânı sağlıyor. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.
"FETHİYE VE MUĞLA’YA YENİ PROJELER YAPILACAK"
GEKA Genel Sekreteri Süleyman Alata da, turizme önem verdiklerini alternatif turizm projelerini destekleyeceklerini söyleyerek, "Muğla’daki 15 projeden 5 tanesi Fethiye’de 4’de Babadağ’dadır. Bu bölgeye 1 milyon 200 TL civarında destek verdik" dedi.
Muğla bölgesinin doğal güzelliğin yanı sıra ülke ekonomisine de katkı sunan değerlere sahip olduğuna işaret eden Valisi Amir Çiçek ise, şöyle konuştu: "Turizme yönelik çalışmalar başarıyla sonuçlanmış. Bunlar yeteli değil. Çünkü bu kadar zengin olan, bu kadar değerleri olan potansiyel olan bir yerdeki potansiyelleri en iyi şekilde değerlendirmemiz gerekiyor. Güneşi, tarihi ve doğası iyi olan bir yerde turizm faaliyeti 12 ay yapılmalı. Bu kapsamında daha öncede belli projeler yapılmış. Onlara teşekkür ediyorum. Bizde Muğla valiliği, kaymakamları, sivil toplum kuruluşları ve belediye başkanları olarak bu değerleri en iyi şekilde ekonomiye katmak için çalışmalar yapacağız. Sezon sonu olmamasına göre en son aldığım rakamlara göre Muğla’ya 3 milyon 250 binin üzerinde turist gelmiş. Bunun parasal mali katkısı da yaklaşık 4 milyon dolar. Bu rakamlarında yılsonunda artacağını düşünüyorum. Biz bu rakamı 3 buçuk milyona çıkaracağız. Önümüzdeki yıl ise bu rakama 1 milyon turist daha eklemek istiyoruz”