Türk Barter Şirketleri Garanti Altına Alıyor
Türkiye’nin ilk ve en büyük barter şirketi Türk Barter, şirketlere proje, kredi ve diğer tüm finans sistemleri ile alternatif çözümler sunarak onları garanti altına alıyor.
Dünya’da gelişmeye başlayan birçok ekonomik modele alternatif olarak geliştirilen barter sistemi şirketleri garanti altına alması ile güven sağlıyor. İhtiyaç duyulan mal veya hizmetin, satılan mal veya hizmet karşılığında satın alınması olarak bilinen barter sistemi Türkiye’de 1994 yılından bu yana Türk Barter tarafından uygulanıyor. Barter sistemini bankalara alternatif olarak sunduklarını belirten Türk Barter Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Sırrı Şimşek, “Biz barter sistemini bankaların bir alternatifi olarak sunmaya başladık. Müşterilerimiz, iş adamlarımız bu sistemi benimsedi. Bizim sloganımız para kullanma aklını kullan. Herkes sıkıştığı zaman önce bankaya koşuyor, kıt olan sermayesini kullanıyor. Biz barter sistemini iş dünyasına el uzatacak şekilde kurgulamış olduk. Onlar kötü duruma düşmeden veya kötü duruma düştükten sonra da yardım elini uzatıyoruz, projelendiriyoruz, kredilendiriyoruz ve diğer tüm finans sitemlerinden çok daha uygun şartlarda alternatif çözümler sunabiliyoruz. Özellikle yabancıların İslam Ekonomisine olan ilgisi, faizsiz sistemi araştırmaları bu anlamda barterı da daha önemli hale getiriyor” dedi.
BARTER SİSTEMİ BANKALARIN YERİNİ ALACAK
Barter sisteminin gelecekte bankaların yerini alabilecek bir finans sitemi olduğunu ifade eden Dr. Sırrı Şimşek, “Ülkemizde ve dünyada krizler bitmiyor. Dünya’da artık tamamen küresel ekonomi kuralları işlediğinden herhangi bir yerde sıkıntı olduğu zaman tüm dünya ülkeleri bundan etkileniyor. 1994 yılındaki krizde para kullanılmadan sadece nakit sıkışıklığından batan firmaları gördük. Barter sisteminin özellikle Amerika Birleşik Devletleri’nde çok yaygın kullanıldığını ve gelecekte bankaların yerini alabilecek bir finans sektörü olarak kurgulandığını gördük. 1994 yılından bu yana bizler barter işini yapıyoruz. Barter sistemini Türk Ekonomisine katkı sağlayan tüm sektörlere ve tüm şirketlere hem tavsiye ediyor hem de uyguluyoruz” diye konuştu.
BARTER SİSTEMİ YASALAŞMALI
Bilindik bankacılık sistemine alternatif olan ve faizsiz işleyen barter sisteminin daha avantajlı hale gelmesi için yasalaşması gerektiğini belirten Sırrı Şimşek, konuyla alakalı çalışmalarının devam ettiğini söyledi. Sistemin yasalarla desteklenmesi durumunda şirketlerin daha fazla kar edebileceğini ifade eden Şimşek, “Barter ile ilgili düzenleyici bir kanun yapısı yok. Böyle olunca özellikle iflas ertelemesi almış şirketlerde barter uygulamaları çok yanlış olarak uygulanmış. Yani bir barter şirketinin nasıl kurulmasıyla ilgili kanunun izah ettiği, şartlarını sıraladığı bir sistem olmadığı için önüne gelen barter şirketi kurmuş ve sadece iflas erteleme almış olan şirketlerin barter işlemlerini düzenlemeye yönelik çalışıyorlar. Bu durumda parasını almayan şirket tekrar mağdur oluyor ve tekrar aldanıyor. Özel Barter kanununun meclisten geçip devreye girmesi gerekiyor. Bu barter faaliyetlerinin daha düzenli bir şekilde işlemesi gerekiyor. Bu sistemin de finansman sistemi olduğundan ve bankacılık gibi çalıştığından mutlaka bankalar gibi denetlenmesi gerekiyor. Bu işi yapanların bankalar gibi güçlü olması gerekiyor. Ülke ekonomisine katma değer sağlanması için bu kanun çıkartılmalı” dedi.
Barter sistemini en çok inşaat sektörünün kullandığını söyleyen Şimşek, inşaat sektörünü kredilenme, malzeme, satış anlamında desteklediklerini belirtti. Şimşek Türk Barter’ın kurallarını şu sözlerle açıkladı: “Açık ekonomi kurallarını uyguluyoruz. Ticari faaliyetlerde dürüstlüğün ilke edinilmesi gerekiyor. Üye olan şirketin öncelikle mali tablolarını alıyoruz. Şirketlerin bizde bir kredisi oluyor. O kredi çerçevesinde hareket ediyoruz. Desteklenebilecek, büyütülebilecek, satışları arttırılabilecek bir şirket ise elimizden gelen her şeyi yapıyoruz. Diğer sektörler gibi sıkıntıya girdiklerinde onlarla birlikte çalışıyoruz. Şu an 11 ülkede uluslararası işbirlikleri var. O ülkelerle ağırlıklı olarak turizm ve medya konusunda işbirlikleri yapıyoruz.”