Türk Bilim İnsanlari Kutup Yolcusu
Türk Kuzey ve Güney Kutupları Araştırma Programı (TuArk) Toplantısı’nın 5’’incisi Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Deniz Bilimleri Enstitüsü (DBE) Erdemli yerleşkesinde gerçekleştirildi.
Toplantı 25 farklı ulusal ve yabancı devlet kurumu, üniversite ve sivil toplum kuruluşlarından 50’yi aşkın uzmanın katılımı ile gerçekleşti.
Toplantıyla ilgili bilgi veren ODTÜ DBE Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Barış Salihoğlu, “3 tarafı denizlerle çevrili olan ülkemizin dünya denizciliğinde sözü geçen ülkeler arasına girebilmesi, deniz ekonomisinde güçlenmesi ve denizci bir devlet olarak bilimsel ve diplomatik prestijinin yükselmesi için kutup araştırmaları büyük önem taşıyor” dedi.
Toplantıda Türk bilim insanlarının kutuplardaki çalışmalarına da değinildiğini ifade eden Salihoğlu, “Türkiye ancak aktif kutup araştırmaları gerçekleştirdiği takdirde Antarktika kıtası üzerinde yer alan çevre ve doğal kaynakların korunması ve kullanılması konusunda etkin bir role ve ağırlığa sahip olabilecek. Bu motivasyonla ilk kez 2013 yılı Nisan ayında yapılan ‘Türk Kuzey ve Güney Kutupları Araştırma Programı (TuArk) Toplantısı’nın 5.’sini enstitümüz yerleşkesinde gerçekleştirdik. Toplantıda Türk bilim insanlarının kutuplardaki çalışmaları ve Türkiye’nin kutup bölgelerindeki Stratejik konumu ele alındı. Uzmanlar aynı zamanda Türkiye’nin Antarktika Anlaşmalar Sistemindeki (ATCM) hukuki statüsü ve Türkiye’nin ATCM Çevre Protokolü imzalama aşamasındaki bulunduğu son durumu da değerlendirdi” diye konuştu.
Salihoğlu, Türkiye’nin Ulusal Arktik-Antarktik Araştırma Programı yol haritasında önemli gelişmeler kaydedildiğini de belirtti.
ODTÜ Deniz Ekosistem ve İklim Araştırma Merkezi (DEKOSİM), Türkiye Deniz Araştırmaları Vakfı (TÜDAV) ve Mersin Deniz Ticaret Odası’nın (MDTO) sponsorluğunda gerçekleşen çalışmaların Türkiye’nin kutup araştırmalarında uluslararası görünürlüğünün artmasına katkı sağlayacağı da dile getirildi.