Türk Dünyası Tekke Objeleri Sergisi Roma’da Açıldı
Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı’nın (TİKA) desteği ile İstanbul merkezli New East Foundation’ın (Yeni Doğu Vakfı) girişimiyle hayata geçirilen “Tılsımlar ve Diğer Olağanüstü Eşyalar, Türk Dünyası Tekke Objeleri” adlı sergi, Roma’nın seçkin sanat galerilerinden biri olan La CinqueLune’de verilen bir davetle açıldı.
TİKA’nın destekleriyle Roma’nın en prestijli sanat merkezlerinden La CinqueLune’deki Türk Dünyası Tekke Objeleri Sergisi’ne İtalyanlar büyük ilgi gösterdi. Sergide, Türk dünyasından toplanmış ve tekkelerde kullanılmış 350 objeye yer verildi. Yoğun ilgi gören açılışa, Türkiye’nin Roma Büyükelçisi Aydın Sezgin, Vatikan Büyükelçisi Prof. Dr. Mehmet Paçacı ve TİKA İnsan Kaynakları ve Destek Hizmetleri Dairesi Başkanı Dr. Zülküf Oruç’un yanı sıra çok sayıda sanatsever katıldı. Geçen 100 yıl içinde kullanılmış ve tamamı tekke motifleriyle süslenmiş olan eşyalar arasında gülabdan, sarık, rahle, tespih, derviş kaşıkları, tekke şişi, maşrapa, mangal, tütsü kabı, kemer, bardak, şamdan, sefer tası, tekke kutuları, tepsiler, şifa tası, dibek, anahtar, tekke levhaları, derviş ağızlıkları ve keseler ile bakır, gümüş ve seramikten yapılmış çeşitli objeler bulunuyor. Ressam Fatma Zeynep Çilek’in tekke kültüründen esinlenerek hayata geçirdiği “Yaratılış” koleksiyonundan çağdaş sanat yapıtı 5 tablo da sergide yer aldı.
Sergiye TİKA’yı temsilen iştirak eden İnsan Kaynakları ve Destek Hizmetleri Dairesi Başkanı Dr. Zülküf Oruç, Roma’nın kalbinde Türk kültürünün bu denli ilgi görmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
7 Kasım’a kadar açık kalacak olan sergiye ilişkin bilgi veren New East Foundation Başkanı Atılgan Bayar ise, Emevi döneminden bugüne gelen 10 bin parçalık bir tekke eşyaları koleksiyonuna ulaşabilecekken sadece son 100 yıldakileri getirebildiklerini belirterek, “Eserlerin başına bir şey gelmemesi için yurtdışına çıkarma prosedürleri yüzünden burada sadece son 100 yılı sergileyebiliyoruz” dedi.
Aynı zamanda Türk kültürü ile Batı kültürünü tanıştırıp, ortaklaşa yeni ürünler çıkarmak için zeminler oluşturmayı hedeflediklerini belirten Bayar, “Türk Dünyası Tekke Objeleri sergisi, bu çalışmaların ilki oldu. İtalyan sanatçılar, buradaki objelerden esinlenerek önümüzdeki günlerde eserler yapmaya başlayacak ve moda endüstrisinde de Türk tekke objeleri esintilerini görebileceğiz” diye konuştu.