Türk Eczacıları Birliği 2. Bölgelerarası Toplantısı
Türk Eczacıları Birliği’nin 2’inci Bölgelerarası Toplantısı, Eskişehir Eczacılar Odası yeni binasının açılışının ardından gerçekleşti.
Düzenlenen açılış töreninde konuşan Oda Başkanı Yücel Yenilmez, kendinden önceki oda başkanlarının da emeği ile yeni binayı açtıklarını belirtti. Konuşmasında kendisine desteklerini esirgemeyen, eşi ve meslek arkadaşlarına teşekkürleri sunan Yenilmez; “Bu binanın açılmasında ve bugünlere gelmemizde büyük rolü olan sayın hocalarımın ve değerli arkadaşlarımın emekleri ve ayırdıkları vakit için teşekkürü bir borç bilirim” dedi.
Açılışa katılan ve eczacı olan, Bitlis ve Burdur belediye başkanları da yaptıkları kısa konuşmada, Başkan Yenilmez’e böyle bir hizmet binası açtığı için teşekkür ederek kendisini kutladı.
Açılışın ardından Eskişehir’de bir otelde düzenlenen ve yaklaşım 600 eczacının katıldığı toplantıya geçildi. Toplantının açılış konuşmasını Eskişehir Eczacılar Odası Başkanı Yenilmez, 3 gün sürecek etkinlik için şehir dışından gelen eczacıların sorunlarının çözümü için görev başında olacaklarını belirterek, katılımcıları selamladı. Yenilmez’in konuşmasının ardından söz alan Türk Eczacıları Birliği Başkanı Erdoğan Çolak, daha önceden eczacı vekillerin davet edildiğini, ancak son zamanlarda eczacı belediye başkanlarının da katılmasından mutlu olduklarını ifade etti. Bölgelerarası toplantı nedeniyle yüksek bir katılım sağlanan bir panel olduğunu belirten Çolak “Şu anda Türkiye de 12 eczacı vekilimiz, 22 eczacı belediye başkanımız var. Bu bizim için övünç kaynağıdır. Onların olması bizim bu toplantılarımızın dayanışmaya, birleşmeye ve daha da zenginleşmeye neden oluyor. Ülkenin dört bir yanından gelen eczacılar olarak, farklı gökyüzünün altında aynı havayı soluyor birbirimizi, kendimizi, ülkemizi daha fazla tanıma fırsatı buluyoruz. Bu panelde katkısı olan herkese ayrı ayrı teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.
Panel boyunca eczacıların sorunlarının dinleneceği, yeniliklerin paylaşılacağı ve sorunlara çözüm üretmeye çalışılacağını vurgulayan Erdoğan Çolak, ilaç sektöründe yapılan değişiklikleri eleştirdi. 2003 yılından itibaren sağlık ve sosyal güvenlik sisteminde kapsamlı bir dönüşüm süreci sonucunda ilaç ve eczacılıkta ciddi yapısal değişiklikler meydana geldiğini, bu sektörün de bundan olumsuz etkilendiğini ifade etti. Finansal sürdürülebilirliğe odaklanan ilaç fiyatlandırma ve geri ödeme politikaları ile ilaçların birim maliyetleri ve fiyatları sürekli olarak aşağı çekildiğine dikkat çeken Çolak; “Bu sürecin bir parçası olarak 2009-2012 yılları arasında kamu sağlık ve ilaç harcamalarına yönelik uygulanan Global bütçe alanın paydaşlarını ve sunulan hizmetlerin niteliğini dikkate almaksızın, sadece kamunun ödediği meblağı hedefleyen bir bakış açısıyla hazırlanmış olduğundan, ilaç ve eczacılık alanında bugün de devam eden ciddi ekonomik sorunların yaşanmasına neden olmuştur. İlaca ve sağlığa erişememe riskini taşıyan her tür tasarrufun arkasından çok daha büyük ve geri döndürülemez toplumsal ve ekonomik maliyetler ortaya çıkarabileceği unutulmamalıdır. Bu nedenle konunun daha bütünsel bir yaklaşımla sorumlu ilaç kullanımını da içeren sağlıkta akılcı yararlanım kapsamında değerlendirilmesi gerekmektedir” şeklinde konuştu.
Etkinlik açılış konuşmasının ardından eczacıların katıldığı panel ile devam etti.