Türk Halkının Yüzde 56’sı Ab Üyeliğini Faydasız Buluyor

Türk Halkının Yüzde 56’sı Ab Üyeliğini Faydasız Buluyor

AB’nin resmi istatistik kurumu Eurostat tarafından yılda iki defa yayımlana Eurobarometre anketine göre Türk halkının sadece 28’i Türkiye’nin AB üyeliğinin ’iyi’ olduğunu düşünürken, AB üyeliğinin ’kötü’ olduğuna inanların oranı yüzde 39. Ayrıca Türk halkının sadece yüzde 36’si AB üyeliğinin ülkeye yarar sağlayacağına inanırken, yüzde 54’ü üyeliğin Türkiye’ye fayda sağlamayacağı görüşünde.
AB’nin resmi istatistik kurumu Eurostat tarafından, 1973 yılından bu yana yılda iki defa yayımlanan ve AB çapında üye ve aday ülkelerde vatandaşların Avrupa ve temel AB politikalarına bakışını değerlendiren Eurobarometer anketinin (Eurobarometre) Güz 2014 sayısı yayımlandı.
Kasım 2014 tarihinde tüm üye ve aday ülkelerden bin kişi ile yapılan anket sonuçlarına göre Avrupa çapında AB’nin imajı düzelirken, AB’ye ve AB’nin geleceğine olan güven artış eğiliminde. İşsizlik ve mevcut ekonomik durum AB vatandaşları için öncelikli endişe kaynağı olmaya devam ederken birçok üye ülkede ulusal ekonomiye olan güven azalıyor. Ankete göre Yunanistan’da ulusal ekonomiye olan güven sadece yüzde 2 oldu. Anket sonuçlarında Türkiye’ye ilişkin de ilginç saptamalar yer alıyor. Ankete göre Türk halkının sadece 28’i Türkiye’nin AB üyeliğinin ’iyi’ olduğunu düşünürken, AB üyeliğinin ’kötü’ olduğuna inanların oranı yüzde 39 oldu. Benzer şekilde Türk halkının sadece yüzde 36’si AB üyeliğinin ülkeye yarar sağlayacağına inanırken, yüzde 54’ü üyeliğin Türkiye’ye fayda sağlamayacağı görüşünde.
Ankete göre, AB üye ülkelerinde Birliğin imajı bir önceki raporlama dönemine göre yükselişte. Avrupalıların yüzde 39’u AB’nin imajını olumlu olarak nitelendirirken, AB’nin imajını olumsuz olarak nitelendirenlerin oranı yüzde 22. AB nüfusunun yüzde 37’si ise AB’nin imajı konusunda tarafsız kalmayı tercih ediyor. Bir önceki raporlama dönemine göre AB’nin imajını olumlu olarak değerlendirenlerin oranında yüzde 4’lük bir artış; olumsuz olarak değerlendirenlerin oranında ise yüzde 3’lük bir düşüş söz konusu. Ülke bazında bakıldığında ise, AB imajının en yüksek düzeyde olduğu ülkeler sırasıyla Polonya (yüzde 61), Romanya (yüzde 59) ve İrlanda (yüzde 53). AB imajının en düşük olduğu ülkeler ise Avusturya (yüzde 36), GKRY (yüzde 38) ve Yunanistan (yüzde 44).
Anket sonuçlarına göre AB üye ülkelerinde AB’ye duyulan güvende de artış söz konusu. Bir önceki raporlama döneminde yüzde 31 olan AB’ye güven, son raporda 6 puanlık yükselişle yüzde 37’ye yükselmiş durumda. Aynı şekilde AB’nin geleceğinden umutlu olanların oranı, bir önceki raporlama dönemi ile aynı düzeyde kalsa da (yüzde 56); AB’nin geleceğinden ümitsiz olanların oranında yüzde1’lik bir düşüş söz konusu (yüzde 38’den, yüzde 37’ye). Üye ülke bazında bakıldığında ise, AB’nin imaj algısına benzer bir tablo ortaya çıkıyor. AB’nin geleceğinden en fazla ümitsiz olan üye ülkeler sırasıyla Yunanistan (yüzde 60) ve GKRY (yüzde 54). İrlanda (yüzde 78), Malta (yüzde 75) ve Polonya (yüzde 74) ise, AB’nin geleceğinden en umutlu olan ülkeler.
“İŞSİZLİK AVRUPALILARIN BİR NUMARALI ENDİŞESİ”
Anket sonuçlarına göre Avrupalılar için işsizlik, ulusal düzeyde en temel endişe kaynağı olma özelliğini koruyor. Neredeyse her iki AB vatandaşından bir tanesi, işsizliği bir numaralı endişe olarak nitelendiriyor (yüzde 45). İşsizliği, ekonomik durum (yüzde 24) ve göç (yüzde 18) takip ediyor. Üye ülkeler bazında bakıldığında ise GKRY vatandaşlarının yüzde 79’u ve İspanyolların ise yüzde 78’si için işsizlik, ulusal gündemdeki bir numaralı endişe kaynağı. Bu iki ülkeyi sırasıyla Portekiz, Hırvatistan ve Fransa takip ediyor. AB çapında ise Avrupalıların temel kaygılarında bir değişiklik yok: AB çapında en önemli endişe kaynağı ekonomik durum olurken (yüzde 33), bunu işsizlik takip ediyor (yüzde 29).
“YUNANİSTAN’DA ULUSAL EKONOMİYE GÜVEN KALMADI”
Anketin en çarpıcı sonuçlarından bir tanesi, ulusal ekonomiye güvene ilişkin verilerde gizli. Ankete göre AB çapında vatandaşların yüzde 63’ü ulusal ekonomilerinin kötüye gittiğine inanırken, Yunanistan’da ulusal ekonomiye güven sadece yüzde 2. Bu oran 8 AB üyesi ülkede (sırasıyla İspanya, Portekiz, Bulgaristan, GKRY, İtalya, Fransa ve Slovenya) yüzde 10’un altında. AB vatandaşlarının 2015 yılında ekonomiye bakışı da oldukça karamsar: AB vatandaşlarının sadece yüzde 22’si ulusal ekonomilerinin düzeleceğine inanırken; yüzde 45’i durumun aynen devam edeceğine, yüzde 28’i ise durumun daha kötüleşeceğine inanıyor.
“HER DÖRT TÜRK VATANDAŞINDAN SADECE BİRİ AB ÜYELİĞİNİ İYİ OLARAK DEĞERLENDİRİYOR”
Türkiye’de 8-17 Kasım 2014 tarihleri arasında bin 87 kişiyle görüşülerek yapılan Eurobarometre araştırmasına göre Türk halkının sadece 28’i Türkiye’nin AB üyeliğinin ’iyi’ olduğunu düşünürken, AB üyeliğinin ’kötü’ olduğuna inanların oranı yüzde 39. Geçen raporlama dönemine göre AB üyeliğinin ’iyi’ olduğunu düşünen Türk vatandaşlarının oranında, yüzde 10 puanlık bir düşüş söz konusu. Bu rakamlar diğer aday ülkeler ile kıyaslandığında ise, Türk vatandaşları, ülkelerinin AB adaylığını iyi olarak gören aday ülkeler sıralamasında en alt sırada. Ülkelerinin AB üyeliğini ’iyi’ olarak gören aday ülkeler sıralamasında Arnavutluk yüzde 76 ile birinci sırayı alırken, bu ülkeyi sırasıyla Makedonya (yüzde 53), Karadağ (yüzde 49), Sırbistan (yüzde 39) ve İzlanda (yüzde 37) takip ediyor.
“AB ÜYELİĞİNİN TÜRKİYE’YE FAYDA SAĞLAYACAĞINA İNANLAR AZALIYOR”
Türkiye’nin AB üyeliğinden faydalanacağına inanların oranı da düşük. Ankete göre Türk halkının sadece yüzde 36’si AB üyeliğinin ülkeye yarar sağlayacağına inanırken, yüzde 54’ü üyeliğin Türkiye’ye fayda sağlamayacağı görüşünde. Bu oran ile de Türkiye, diğer aday ülkeler arasında son sırada. AB üyeliğinin fayda sağlayıp sağlamayacağına ilişkin daha ilginç veri ise, bir önceki raporlama dönemi ile kıyaslandığında, AB üyeliğinin Türkiye’ye fayda sağlayacağına inananların oranındaki yüzde 14’lük büyük düşüş.