Türk Havacılığının Kalesi Kapılarını Basına Açtı
5. Ana Bakım Merkezi Komutanlığı, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) envanterinde bulunan ve sivil havacılıkta kullanılan helikopter ve uçakların bakım, onarım ve test işlemlerini yapıyor.
5.Ana Bakım Merkezi Komutanlığı, basına kapılarını açarak yaptıkları çalışmaları kamuoyuyla paylaştı. Ankara - İstanbul Yolu üzerinde konuşlandığı toplam alan 242 bin metrekare olan komutanlığın 72 bin metrekaresi kapalı alan olarak kullanılıyor. Askerlik görevini yerine getiren Mehmetçik ve devlet memuru sıfatıyla çalışanlarla birlikte komutanlıkta yaklaşık bin kişi çalışıyor.
SİKORSKY İLE ANLAŞMA İMZALAMIŞ TEK KURUM
İçerisinde sivil havacılık biriminin de bulunduğu 5. Ana Bakım Merkezi Komutanlığı’nda, yılda yaklaşık olarak bin çeşit parça üretiliyor. Türk havacılığının kalesi konumunda bulunan komutanlığın en önemli özelliklerinden birisi “Sikorsky” firmasıyla imzalamış olduğu bir anlaşmanın olması. 5. Ana Bakım Merkezi Komutanlığı, “Sikorsky” firmasının Amerika Birleşik Devletleri (ABD) dışında bir kurumla anlaşmaya vardığı tek kurum olarak dikkat çekiyor.
Kaza geçirmiş helikopter ya da uçak önce merkezde mastar denilen bölüme alınıyor. Burada yapılan işlemlerde aracın tamir edilip edilemeyeceğini anlamak için bir takım işlemler yapılıyor. Aracın tamir edileceğine karar verildiğinde ölçüm kontrolleri yapılıyor. Daha sonra değişmesi gereken parçalar tespit ediliyor ve parçalar değişiyor. Ancak mastara giren aracın tamir edilemeyeceği anlaşılırsa hurdaya ayrılıyor.
Binbaşı Kemal Şenyılmaz, Sikorsky ve Cougar transmisyonlarına (aktarma dişlileri) ait test bremzesinde bakım, onarım ve yenileştirme faaliyeti tamamlanan transmisyonların test bremzesinde test edildiğini kaydetti.
19 KAMU KURULUŞUNA VE 104 SİVİL KURULUŞA HİZMET VERİYOR
Merkez TSK envanterinde bulunan helikopter ve uçakların dışında döner sermaye kapsamında kapasitesi ve yetkisi dahilinde sivil helikopter ve uçakların da bakım, onarım ve test işlemlerini yapabiliyor. Döner sermaye kapsamında NAMSA (NATO Lojistik Destek Birimi) aracılığıyla yabancı devlet kuruluşlarına, Türk Hava Yolları (THY) ve Kıbrıs Türk Hava Yolları (KTHY) dahil 19 kamu kuruluşuna, 104 sivil kuruluşa hizmet vermektedir. Merkezde TSK envanterinden olan yaklaşık 40 helikopter ya da uçak işlemlerden geçiriliyor.
XR atölyesinde bazı malzemelerin radyografik ve radyoskobik incelemeleri yapılmakta olduğunu kaydeden atölye yetkilisi, “Görmüş olduğumuz örnekte anarotol panı üzerindeki bal petek yapı içerisindeki su, nem, korozyon ve yırtılma gibi herhangi bir oluşum varsa, istenmeyen durumlar varsa bunların tespiti yapılmakta, X ışınıyla röntgeni çekilmekte ve ilgili bölge işaretlenerek onarımı sağlanmaktadır” diye konuştu.
İTÜ İLE İŞBİRLİĞİ ANLAŞMASI
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ile işbirliği anlaşması da bulunan merkez, İTÜ tarafından desteklenen sivil hafif helikopter tasarım ve üretim projesine destek vermektedir. Kırım onarımın yanı sıra merkezin kabiliyetleri arasında, motor yenileştirme, güç aktarma organları yenileştirme ve onarım, aksesuar yenileştirme ve onarım, aviyonik malzeme yenileştirme ve onarım, kimyasal faaliyetler, kalibrasyon ve laboratuvar faaliyetleri bulunuyor. Merkezin kabiliyetlerinde kullanılan elektronik test cihazının tasarım ve üretim faaliyetleri tamamen Türk mühendis ve işçilerin çalışmalarıyla ortaya çıkmaktadır.
Jandarmanın envanterinde olan bir helikopter, merkezde askeri renkler dışında mavi, kırmızı ve beyaz renklere boyanıyor. Bu helikopterin törenlerde ve sahil kesimlerinde kullanılacağı belirten boya atölyesinin yetkilisi, “Şu anda bulunduğumuz atölye boya atölyesi. Burada hava araçlarının astar ve son kat boya uygulaması yapılıyor. Şu anda gördüğünüz helikopter Jandarma Genel Komutanlığı’nın envanterinde bulunan Mi-17 helikopteri. Jandarmanın tanıtımı kapsamında özel renklere boyanıyor. Bu helikopter ağırlıklı olarak törenlerde ve sahil kesimde kullanılacaktır” dedi.
ÖDÜLLÜ PROJELERDE İMZASI BULUNUYOR
Bir çok ödüllü projeye imza atmış olan merkezin ödüllü projeleri arasında, S-70 Sikorsky modeli helikopterin buzlu havalarda uçmasını sağlayacak olan “Buz Önleme Cihazı”, İnsansız Hava Araçları’nın (İHA) kullandığı “Gece ve Gündüz Kameraları Test Cihazı”, yerdeki birliklerin bombalanacak yeri taarruz helikopteri ya da uçaklarına gösterdikleri “Lazer İşaretleyici”, “Ambulans Helikopteri” yer alıyor.
İnsansız Hava Araçlarının (İHA) kameralarının bakımının yapıldığı atölyenin yetkilisi Burçin Develi, “Görmüş olduğumuz test cihazı TSK’nın envanterinde yer alan mini İHA gece ve gündüz kamera sistemlerinin bakım ve onarım faaliyelerinin arttırılması ve faal oranlarının arttırılması amacıyla tamamen yerli imkanlarla 5. Ana Bakım Merkezi Komutanlığı tarafından imal edilmiş bir test ünitesidir. Yaklaşık olarak devlet bütçesine 2 milyon lira kadar tasarruf sağlamaktadır” ifadelerini kullandı.