Türk Öğrenciler Rusya’ya Nükleer Enerji Eğitimi Almaya Gitti
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "Ülkemizin yetiştirdiği öğrencilerle ve bizatihi Türk mühendislerle beraber nükleer güç santrallerini işletmeyi planlıyoruz" dedi.
Bakan Yıldız, Mersin’de nükleer santral kurulmasına ilişkin anlaşma çerçevesinde nükleer enerji eğitimi için Moskova’ya gidecek 75’i erkek, 8’i kız olmak üzere toplam 83 öğrenci ve ailelerini bakanlıkta kabul etti.
Kabulde konuşan Yıldız, yapılan sınavların ardından 5 bin kişinin arasından 27 farklı bölüm ve 17 ayrı üniversiteden 83 öğrenci belirlendiğini açıkladı. Öğrencilerin Moskova’da İngilizce ve Rusça eğitim dilinde 1 yıl hazırlık okuyacaklarını anlatan Yıldız, 4 yıllık alan eğitiminin arkasından öğrencilerin görevlerinin başına geleceklerini belirtti.
Dünyada nükleere olan ilginin bütün olanlara rağmen arttığını vurgulayan Yıldız, dünyada 442 nükleer santralin bulunduğuna dikkat çekti. 2 milyon nüfuslu yerlerde bile nükleer santralin bulunduğunun altını çizen Yıldız, "Bugün Türkiye’de tüketilen elektriğin yüzde 13’ünü tek başına İstanbul tüketiyor. Eğitim gören öğrencilerin görev yapacağı nükleer santral, (Akkuyu Nükleer Güç Santrali) İstanbul’un 1 yıllık elektriğini karşılamış olacak. Bu çok önemli bir rakam" dedi.
Yıldız, Türkiye’nin hem yenilenebilir enerji kaynaklarını hem kömürünü hem doğalgazını hem de nükleerini ve diğer enerji kaynaklarını değerlendirebileceği bir enerji yapılanması hedeflediklerini belirtti. Yıldız, "O yüzden bütün bunların hepsinin harekete geçiriliyor olması halinde dahi yenilenebilir enerji kaynaklarının hepsini harekete geçiriyor olmamız halinde dahi 2023 yılında ancak yarısını karşılayabiliyoruz. O yüzden yenilenebilir enerji kaynaklarını yapmamız kesinlikle şart. Sudan, rüzgardan, güneşten, jeortermalden, biokütleden yararlanmamız şart. Ama Türkiye bunlardan daha hızlı büyüyor. O yüzden enerji çeşitlendirmesini yapmamız gerekiyor ve nükleerin de içinde bulunduğu bütün kaynakları hareketlendirmemiz gerekiyor" dedi.
"12 KİLOMETREKARELİK ALANA 22 MİLYAR DOLAR YATIRIM"
Bakan Yıldız, şöyle devam etti: "Rusya Federasyonu’yla yaptığımız anlaşmadan sonra özellikle gerek Japonya’yla yaptığımız anlaşmayı zannediyorum Kasım ayında Meclis’ten geçiriyor olacağız. Rusya Federasyonu ile yaptığımız işlemlerle de yine önümüzdeki aya ÇED onayının tamamlanmasını ümit ediyoruz. Bununla alakalı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’mızın çalışmaları nihayetlenecektir. ÇED raporunun 3 bin 700 sayfa olduğunu kamuoyuyla paylaşmamız lazım. Çok detaylı ve hazırlık süreci önemli olan bir süreçten bahsediyoruz. Bu yüzden bizim, ülkemizin yetiştirdiği öğrencilerle ve bizatihi Türk mühendislerle beraber nükleer güç sanrallerini işletmeyi planlıyoruz. Daha sonra bir ve ikinci nükleer santralleri yaptıktan sonra ağırlığının Türkiye’de olduğu ve yerli kaynak, yerli üretim ve yerli mühendislerimizle beraber nükleer santrali yapacağımız bir kurguyu hedefliyoruz. Bu yalnızca bir elektrik üretimi değil aynı zamanda sanayinin gelişmesi ve 500 binden daha fazla parçaya sahip olan nükleer santralin yerli kaynaklar yapılıyor olmasını arzu ediyoruz. Bu son derece önemli bir hedef bizim için. Biz bunu yapabilecek güçteyiz. Gelişen Türkiye’nin gelişmeyen enerji sektörü olmaz. Büyüyen Türkiye’nin büyümeyen enerji sektörü olmaz. Hatta şu anda Türkiye’nin ekonomik büyümesinden daha hızlı büyüyen bir enerji sektörü var. Niçin? Refah seviyemiz arttıkça enerjiden, elektrikten daha faydalandığımız için. Son 1 yıl içerisinden Türkiye’nin kurulu gücü yüzde 11.4 civarında büyüdü. Halbuki bizim ekonomimiz yüzde 4 civarında büyümüştü. O yüzden arzın talepten daha fazla olmasını hedefleyen bir yapımızın olduğunu söylemem lazım. Enteresandır, nükleer üretenlerin dünyanın doğalgaz rezervinin yüzde 45’ine, petrol rezervlerinin yüzde 34’üne sahip olduğunu bilmemiz gerekiyor. Bizim petrol veya doğalgazımız olsaydı dahi böyle bir hedefimizin olması doğruydu. Yalnızca ABD’de 100 tane var. Bugün Avrupa Birliği (AB) ülkelerin yarısından fazlasında ya nükleer santrali var ya da nükleer santralden üretilen elektrik kullanılıyor. O yüzden Türkiye bu kaçınılmaz ve önemli tercihini bir zorunluluk olarak yapmıştır. Siyasi kararlılığı da bunun üzerinde bulunmaktadır. Yalnızca 10-12 kilometrekarelik bir yerde 22 milyar dolarlık bir yatırımdan bahsediyoruz."
Bakan Yıldız, öğrencilere özellikle İngilizce ve Rusça’yı iyi öğrenmelerini tavsiye etti. Öğrencilerin 500 dolar burs alacaklarını açıklayan Yıldız, sağlık sigortalarının ve eğitim masraflarının da karşılanacağını belirtti. Her yıl geliş-gidiş biletlerinin de proje şirketi tarafından verileceğine dikkat çeken Yıldız, öğrencilere seslenerek, "Siz yalnızca kendiniz için değil ülkemiz ve geleceğimiz için çalışacaksınız" dedi.
Bakan Yıldız’ın açıklamalarının ardından eğitim görecek, öğrenciler de söz alarak düşüncelerini paylaştı. Programın ardından Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız, öğrenci ve ailelerle bol bol hatıra fotoğrafı çektirdi.
83 ÖĞRENCİ RUSYA’DA NÜKLEER SANTRALDE STAJ YAPACAK
Bu ay başlayacak akademik dönemde, nükleer enerji eğitimi alacak 83 öğrenci, Rusya’da Ulusal Nükleer Araştırma Üniversitesi Moskova Fizik Mühendisliği Enstitüsü’nde (MEPhI) eğitim görecek. Lisans eğitim programı veya uzmanlık eğitim programını bitiren öğrenciler, başarı durumlarına ve Akkuyu Nükleer Güç Santrali için gerekli kadro listesine göre 2 yıllık yüksek lisans programına devam edebilecek. Bu kapsamda ilk yıl, öğrencilere Rusça eğitimi de verilecek. Eğitim programlarını başarıyla tamamlayan öğrenciler, Rus şirket Rosatom’un eğitim merkezlerinde uygulama eğitimi ve Rusya’da işletmede olan nükleer güç santrallerinde staja tabi tutulacak.