Türkiye İran Sektörel Ve Finansal Derinleşme Van Forumu Devam Ediyor

Türkiye İran Sektörel Ve Finansal Derinleşme Van Forumu Devam Ediyor

Van Valiliği, DAKA, İran Dışişleri Bakanlığı Politik ve Uluslararası Araştırma Merkezi, Van YYÜ ve TASAM iş birliği ile düzenlenen Türkiye-İran Van Forumun ikinci gününde iki oturumla devam etti.
İlk toplantı Türkiye, İran Medeniyet Diyaloğu konulu forum gerçekleşti. Forumu DAKA Genel Sekreteri Dr. Emin Yaşar Demirci yönetti. Her iki ülke konuşmacıları özellikle Suriye meselesi üzerinde devlet politikaları açısından farklılık gözetildiği ve bu sebepten dolayı ayrı fikirlere sahip olduğu üzerinde duruldu. Devlet bazında bu sorunların geçmiş tarihte Osmanlı ve İran sadrazamları ve yöneticileri çözdükleri ve günümüzde de devlet büyükleri diyalog müzakerelerle çözülebileceği bunun geliştirilmesi gerektiği konusunda ortak fikir beyan edildi. Türkiye’nin Esad konusundaki tutumu, İran cephesinde İsrail ile Türkiye’nin yakınlığı hususunda ayrı düştükleri konular arasında geldiğini belirtildi.
İkinci oturumda ise “Sağlık ve Sağlık Turizmi” konulu forumda her iki ülkenin de birbirlerine çok yakın olduğu ve bu yüzden sağlık Turizm açısından fazla bir farklılık olmadığı tercih konusunda ancak Türkiye ve İran ortak çalışmalarla diğer ülkelerde insanların sağlık turizminde daha fazla pay almalarını sağlayabilir noktasında fikir beyan edildi. Dünya 100 milyar dolarlık bir pay olduğunu ve bundan Türkiye ve İran çok fazla faydalanamadığı belirtildi.
Sağlık ve Sağlık Turizmi oturumunun oturum başkanlığını Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreteri Vural Polat yaptı. Oturumun konuşmacıları arasında ise; Yüzüncü Yıl Üniversite Prof. Dr. Çetin Kotan, Lokman Hekim Hastanesi Genel Müdürü İrfan Güvendi, İpekyolu Dergisi Sorumlu editörü Dr. Vahid Peyman, Türkiye uzmanı Mehran Safari ve Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Özcan Öktem yer aldı.
“TERMAL TURİZMDE HEDEFİMİZ 3 MİLYAR DOLAR”
Oturumda ilk olarak konuşmacı olarak konuşan Yüzüncü Yıl Üniversitesi doktoru Prof. Dr. Çetin Kotan, Türkiye’nin termal turizm de hedefinin 3 milyar dolar olduğunu belirtti. Kotan ayrıca, Türkiye’nin bu hedefe ulaşmak için tüm olanaklara yoğunlaştığını dile getirerek, “Bizim sağlık turizmle hedefimiz, termal turizmi hedeflemektedir. Bunun yanı sıra tatile gelmiş olan turistin yaşamış olan sağlık sorununu gidermek adına tatil beldelerinde var olan hastanelerin diğer illerdeki hastaneler gibi daha yüksek düzeyde olmasını sağlamak.” Dedi. Dr. Kotan ayrıca, 2012 yılı itibariyle Türkiye’nin bazı ülkeler ile sağlık sözleşmeleri yaptığını belirterek şunları kaydetti: “Türkiye’nin Sosyal Güvenlik sözleşmesi yaptığı ülkeler 2012 yıl sonu itibarıyla Almanya, Avusturya, Hollanda, Belçika, Fransa KKTC, Makedonya, Romanya, Arnavutluk, Bosna Hersek, Çek Cumhuriyeti, Azerbaycan, Lüksemburg ve Hırvatistan’dır.”
PROF. KOTAN: "SAĞLIKTA İBRE TERSİNE DÖNDÜ"
Prof. Kotan Türkiye’de sağlığın çok ucuz olduğu, insan gücü olarak çok iyi oldukları yurt dışından gelen sağlık turizmnin çok yaygın olduğuna değinerek Van’daki hastanelerin niteliğinin artırılması gerektiğini ve bu konuda çok mesafe alması gerektiğini belirtti. Kotan ayrıca Türkiye’de doktorların işlerini çok iyi yaptıklarını söyleyerek, “Önceleri Türkiye’den dışarıya yani Avrupa ülkelerine sağlık için gidilirken şimdilerde ise ibre tersine döndü ve oradaki insanlar Türkiye’ye geliyorlar. Bunun sebebi ise Türkiye’deki doktorların işlerini çok iyi yapmasıdır. Bunun yanı sıra bildiğiniz üzere eskilerde ABD sağlıkta çok iyiydi ve hep ilk sıradaydı ancak şimdilerde ise Türkiye olarak biz ilk sıradayız. ABD ikinci sırada yer alıyor. Tabii bu sıralamada değişiklikler elbette var. Bu listede Hindistan 3’ncü sırada yer alıyor. Bunun yanı sıra Tayland, Güney Kore ve buna benzer Brezilya gibi birçok ülke yer alıyor. Ancak buna rağmen ben sağlık anlamında yurt dışında tanıtımların yapılması gerektiğini düşünüyorum” sözlerine yer verdi.
Kotan ayrıca Van’ın sağlık alanındaki durumunu ise şöyle özetledi: “Van olarak doktor sayısında Türkiye’de ortalamanın biraz altındayız. Türkiye’nin hastane ve doktor olarak kapasitesi olarak Van olarak çok kötü değiliz. Ancak buna rağmen, havaalanı uzun zamandan beridir olmasına rağmen, sınır kapılarımız olmasına rağmen bizler dışarıdan çok fazla hasta alamıyoruz.”
PEYMAN: "TÜRKİYE’DEN DESTEK ALMALIYIZ"
Daha sonrasında oturumda konuşan İpekyolu Dergisi Sorumlu editörü Dr. Vahid Peyman ise Türkiye’nin Sağlık Turizm’inde iyi bir yolda olduğunu dile getirerek, bu anlamda İran olarak turizm anlamında İran olarak Türkiye’den destek almaları gerektiği söyledi. Peyman, “Gelişmiş ülkelerde fiyatların çok pahalı olmasından dolayı insanlar İran ve Türkiye’ye geliyorlar. Bu anlamda sağlık turizmi anlamında İran’ın Türkiye’den destek alması gerekmektedir. Buda elbette ki sağlık turizmi anlamda çok önemlidir ve gerek İran’a gerekse de Türkiye’ye çok şey katmaktadır. Bu turistlerde yıllık 100 milyar dolarlık bir pay var. Türkiye bu paydan 2. 2,5 milyar bir pay alırken, İran 20 milyonluk bir pay alıyor. Potansiyel olarak Dünya’da 1’nci sırada yer alıyoruz. Bu anlamda Türkiye, İran’dan sağlık turizmi alabilir. Sağlık anlamında Türkiye ve İran olarak iki ülke iyi yerlerde yer alıyor. Ancak iki ülke büyüklerinin ve yöneticilerinin bu konular üzerine daha çok düşmesi gerekmektedir. Çünkü var olan potansiyelden daha fazla pay almak ve yararlanmak gerekmektedir.” Dedi.
Oturum daha sonrasında geriye kalan konuşmacıların konuşmaları ile devam etti.