Türkiye Tohumcular Birliği Başkanı Yıldıray Gencer:
Türkiye Tohumcular Birliği (TÜRKTOB) Başkanı Yıldıray Gencer, çiftçilerimizin sertifikalı tohumluk kullanmaları halinde yerine göre verimin yüzde 25 oranında artabileceğini söyledi.
Çiftçimizin sertifikalı tohumluk kullanarak sadece verimi değil, kaliteyi de artıracağını belirten Gençer, ‘’ Bunun sonucu olarak da çiftçimizin geliri artar. Üreticimiz ürününü pazar ve borsalarda yüksek fiyatla satmak istiyorsa mutlaka sertifikalı tohumluk kullanmalı’’ dedi. Sertifikalı tohumluk kullanan çiftçilerin belirli türlerde devletten destek aldığını vurgulayan Gençer, Türkiye Tohumcular Birliği olarak sertifikalı tohum kullanımı oranını artırmak için çalıştıklarını kaydetti.
Türkiye Tohumcular Birliği Başkanı Yıldıray Gencer, çiftçinin sertifikalı tohum kullanması konusunda yaptığı yazılı açıklamada, devletin çiftçimizin bazı kötü niyetli kişi veya satıcılar tarafından aldatılmasını önlemek gayesiyle tohumculuk piyasasını denetlediğini ve tohumlukların sertifikalandırılmasını mecburi tuttuğunu belirtti. Gençer, sertifika, tohumlukta devletin güvencesi anlamına geldiğini hatırlatarak açıklamasına şunları belirtti, ” Hububat ekiminde mahsulden veya ambardan tohumluk kullanılmasının bazı sakıncaları da beraberinde getirebilir. Bunların başında tohumun yozlaşması genetik özgünlük ve safiyetini kaybetmesi gelir. Ayrıca tohumluğun içerisine zamanla başka tür ve yabani ot tohumları karışabilir. Tohumda hastalıklı ve bulaşık danelerin oranının artması bir başka sakıncalı durumdur. Gıda güvenliği için, çiftçimiz mahsulden tohumluk kullanırken çok dikkatli olmalı, temiz tohumluk kullanmalı ve bu uygulamaya bir iki yıldan fazla devam etmemelidir. Orta Anadolu şartlarında çiftçinin her 2-3 yılda, sahil bölgelerde ise daha kısa sürede tohumluğunu yenilemesi yararlı sonuç verir’’ dedi.
Yıldıray Gençer, Türkiye’deki sertifikalı tohum üretimi ve ihracatı ile ilgili açıklamasında, 2002 yılında tüm türlerde 145 bin ton sertifikalı tohum üretildiğini, bugün ise bu rakamın 743 bin tona ulaştığını söyledi. 2023 vizyonu kapsamında 1 milyon ton sertifikalı tohum üretmeyi hedeflediklerine dikkati çeken Gençer, daha kaliteli üretim gerçekleştirmek için çalıştıklarını ifade etti. Türkiye’de kaliteli tohum üretildiğine işaret eden Gençer, şunları kaydetti: “Tohumculuk konusunda çok ileri düzeyde üretim yapan ve uluslararası ticarete hakim ülkeler var. Bu ülkelere kıyasla ülkemizde tohumculuk faaliyetlerine geç başlanmasına rağmen ciddi atılımlar yaptık. Birçok ülke, kalite açısından ürettiğimiz tohumları tercih etmeye başladı. Önümüzdeki süreçte dünyaya daha çok tohum ihraç edebilecek hale geleceğiz. 145 firmamız, özel sektör tohumculuk araştırma kuruluşu olma yetkisi aldı’’.
Gençer, Türkiye’de son 10 yılda tohum üretimi ve ihracatında artışlar yaşandığını belirterek, ’’İzlenen politikalar ile tohumculuğa ciddi ivme kazandırmıştır. Rusya, Ukrayna, İtalya, Hollanda ve Fransa’nın da arasında bulunduğu 74 ülkeye sertifikalı tohum ihraç eden ülke durumundayız. Bugün sertifikalı tohumda 126 milyon dolarlık ihracat söz konusu” ifadesini kullandı.