Türkiye’den Gine, Liberya, Sierra Leone’ye Ebola Yardımı
Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Kobani’nin IŞİD’den kurtarılması ve bölgede ki son duruma ilişkin, "Dünyanın seyrettiği bir ortamda televizyon yayınlarından naklen Kobani dramını verdiği bir ortamda Türkiye bu işi sadece seyretmedi sınırlarını açarak tüm Kobanili kardeşlerimizi kendi sınırları içerisinde misafir etmeyi başardı" dedi.
AFAD tarafından, Ebola salgını ile mücadele kapsamında Gine, Liberya, Sierra Leone’ye ilaç ve tıbbi malzemenin gönderilmesi töreni Esenboğa Havaalanı’nda gerçekleştirildi. Törene Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş ve AFAD Başkanı Fuat Oktay katıldı.
Gine, Liberya, Sierra Leone’ye 150 ton tıbbi malzeme ve ilaç yardımı yapılacağını belirten Kurtulmuş, "AFAD üzerinden gerçekleştirdiğimiz bir yardım sürecidir. Bu 150 tonun yaklaşık 54 tonunu hep beraber göndereceğiz. Bu yardımlar öncelikli olarak Gine’ye gidecek. Arkasından 29 Ocak da nasip olursa ikinci uçağımız havalanacak. Kalan 100 ton civarındaki yardımı öncelikle Liberya, Sierra Leone’ye aynı seferde bırakmış olacağız. Toplam da yapacağımız bu 150 tonluk yardımın karşılığı 4 milyon TL civarındadır. Bu şekilde Afrika’ya bu yardımları yapmaya devam edeceğiz. Afrika halklarının maalesef savaşlarla, kıtlıklarla mücadele ettiğini biliyoruz. Bizim sadece Ebola krizi dolayısıyla değil, her vesile ile Afrika’nın halkının yanında olduğumuzu ortaya koymaya gayret ediyoruz. Bu bizim vicdanı bir sorunumuzdur, bu bizim İslami sorumluluğumuzudur. Bundan sonra elimizden gelen yardımı yapmaya bundan sonraki süreçte de devam edeceğiz” diye konuştu.
Konuşmasının ardından gazetecilerin sorularını cevaplayan Kurtulmuş, Kobani’de yaşanan son olaylara ilişkin, “Kobani’nin en zor gününde yanında olan tek ülke Türkiye’yiz. Bütün dünya Kobani ile ilgili konuştu, bütün dünya Kobani’nin stratejik öneme haiz olduğunu ifade etti. Tarih vererek söylüyorum; 18 Eylül Cuma günü, 19-20-21 Eylül yaklaşık 3 gün içerisinde IŞiD’in saldırılarından kaçan Kobanili Kürt kardeşlerimizi, Suriye sınırından bütün o bölgeyi açarak 3 gün içerisinde 197 bin insanı Türkiye sınırlarına kabul ettik. Dünyanın seyrettiği bir ortamda televizyon yayınlarından naklen Kobani dramını verdiği bir ortamda Türkiye bu işi sadece seyretmedi sınırlarını açarak tüm Kobanili kardeşlerimizi kendi sınırları içerisinde misafir etmeyi başardı. 3 gün içerisinde Türkiye’nin kabul etmiş olduğu Kobani’den gelen toplam sığınmacı sayısı Avrupa kıtasının tamamının 2013 yılında kabul ettiği göçmen sayısından daha fazladır” şeklinde konuştu.
Kurtulmuş, konuşmasına şöyle devam etti:
“Türkiye’de yaklaşık 1 milyon 700 bin Suriye ve Irak’tan gelen sığınmacılar var. kamplardaki toplam rakam ise yaklaşık 238 bin civarında. Şimdi bu kamplardaki sayı her gün azalıyor, çıkıyor. Keşke elimizde gelse bütün misafirlerimiz için kamplar hazırlayalım ama bunların kısmı şehirlerimizde yaşıyor. Kampların hiç birisi boş kalmaz. Kobani inşallah kısa zamanda inşa edilir, kendi memleketlerine dönerler. Savaş biter, Suriye’den gelen kardeşimiz tekrar evlerine geri dönerler. Göçmen meselesinde biz büyük bir sınav verdik. Türkiye olarak büyük bir sınav verdik.”