Türkiye’nin En Güvenilir Madenini Fotoğrafladılar

Türkiye’nin En Güvenilir Madenini Fotoğrafladılar

Türkiye’de bir çok madene basın mensupların yaklaşmasına bile izin verilmezken, Türkiye’nin en güvenilir madeni olarak kabul edilen Çayeli Bakır İşletmeleri fotoğraf sanatçılarına kapılarını açtı.
Rizeli fotoğraf sanatçısı Memiş Ali Yazıcı, Türkiye’nin en güvelinir madeni olarak kabul edilen Çayeli Bakır İşletmelerine girerek yerin yaklaşık 600 metre altında iş güvenliğine dikkat çeken bir fotoğraflama çalışması yaptı. İş güvenliğine verilen önemin vurgulandığı fotoğraflar düzenlenen bir fotoğraf sergisi ile fotoğrafseverlerin ilgisine sunuldu.
TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜK METAL MADENİ
Kanada-Toronto merkezli Inmet Firması tarafından işletilen Çayeli Bakır İşletmeleri Türkiye’nin en büyük metal madeni olarak kabul ediliyor. Aynı zamanda iş güvenliğine verdiği önem ile dikkat çeken maden Türkiye’nin en güvenilir madenleri arasında ilk sırada. Çayeli Bakır İşletmeleri, 6.5 km uzunluğunda ve 600 metre derinlikteki madende çalışanlarının can güvenliğini arttırmak için maden içerisinde 550 bin dolar değerinde 11 adet sığınma istasyonu hizmet veriyor. İleri teknoloji ile donatılan sığınma istasyonları olası bir kaza durumunda madencilerin dışarıdan yardım almadan 36 saat hayatta kalmalarını sağlıyor. Çelikten imal edilen sığınma istasyonunun her birinde 16 kişinin 36 saat boyunca hayatta kalmalarını sağlayacak kadar oksijen kaynağı bulunuyor. İstasyon içerisinde yeryüzüyle iletişim kurulabilecek özel sistemler bulunuyor. İçerisinde zararlı fazları filitre eden temizleme sistemleri bulunan istasyonda, beslenme ihtiyaçlarının karşılanabileceği dolap ve ihtiyaç için tuvalet yer alıyor. Hiçbir ayrıntının atlanmadığı istasyonlarda ayrıca içeride kalan madencilerin “canları sıkılmasın” diye iskambil kağıtları da bulunduruluyor. Öte yandan tüm madenciler dijital personel takip sistemi ile takip edilebiliyor. Olası bir kaza halinde madencilerin her birinin hangi noktada olduğu o anda görülebiliyor.
ÇELİK HALATLAR KORUYOR
Fotoğraflara yansıyan iş güvenliği tedbirleri arasında dikkat çekenlerden bazıları ise şunlar; düşme riskinin olduğu bölgelerde çalışan madenciler üzerlerindeki emniyet kemerlerine bağlı çelik halatlar ile korunuyor. Madenciler çökme riski bulunan bölgelere kesinlikle kendileri yaklaşmayarak yaklaşık ağırlıkları 20 ton’u bulan devasa iş makinelerini riskli bölgelere uzaktan kumandalı joistikler yardımı ile taşıyor. Olası bir göçükte makineler toprak altında kalsa da makineleri uzaktan kumanda eden madenciler zarar görmüyor.
Türkiye’nin ilk yabancı ortaklı maden işletmesi olma özelliği taşıyan Çayeli Bakır İşletmeleri aynı zamanda yıllık 1.2 milyon ton bakır ve çinko cevher kapasitesi ile Türkiye’nin en büyük metal madeni. 1983 yılında 183 milyon dolar sermaye ile yabancı ortaklı olarak kurulan ve 1995 yılında üretime başlayan maden 2005 yılında özelleştirilince madenin yabancı ortağı Toronto Merkezli Inmet firması tüm hisseleri satın aldı.