Türkiye’nin İlk Arabulucu Merkezi Açıldı

Türkiye’nin İlk Arabulucu Merkezi Açıldı

Toplumsal barışa destek vererek hem yargının yükünü hem de vatandaşın kin ve nefretinin daha kötü sonuçlara varmasına engel olup mağdurun zararının karşılanması için oluşturulan arabuluculuk sertifikası alan 10 avukat, Türkiye’de ilk arabuluculuk merkezini Samsun’da açtı.
Taraflar arasındaki hukuki uyuşmazlığı mahkemeye başvurmadan önce veya mahkeme sırasında tarafsız, bağımsız ve eğitimli üçüncü kişi tarafından çözme uygulaması olan arabuluculukla ilgili Samsun Barosu’na kayıtlı arabuluculuk sertifikalı 10 avukat bir araya gelerek, Türkiye’nin ilk arabuluculuk merkezini açtı. Avukat Harun Uyanıkoğlu önderliğinde avukatlar Nedime Karanis Umutlu, A. Muharrem Gündoğdu, Mine Güneş, Yeter Filiz çakır, Gülşen Onur, Ertan Avcı, H. Evren Giritli Avcı, Ayhan Çil ve Çağlar Akoğlu bir araya gelerek Samsun Arabuluculuk Merkezi adı altında Türkiye’nin ilk arabuluculuk merkezini İlkadım ilçesi Kılıçdede Mahallesi Muhittin Özkefeli Bulvarı Samsun Adliye Sarayı karşısında açtılar. Açılışa Samsun Vali Yardımcısı Osman Nuri Çobanoğlu, Samsun Emniyet Müdürü Vedat Yavuz, Samsun Barosu Başkanı Kerami Gürbüz, avukatlar ve davetliler katıldı.
Açılış konuşmasını yapan avukat Nedime Karanis Umutlu, "Arabuluculuk, tarafların arasındaki hukuki uyuşmazlığın mahkemeye başvurmadan önce veya mahkeme sırasında tarafsız, bağımsız ve eğitimli bir üçüncü kişi desteğiyle çözümlenmesi yöntemidir. Arabulucu sistematik teknikler uygulayarak görüşmek ve müzakerelerde bulunmak amacıyla tarafları bir araya getirerek onların birbirlerini anlamalarını ve bu suretle çözümlerini kendilerinin üretmelerini ve aralarındaki iletişim sürecini sağlamaya çalışan tarafsız, mesleğinde en az 5 yıllık kıdemi bulunan hukuk fakültesi mezunu üçüncü kişidir. Türkiye çapında yapılan istatistikle arabuluculuğun bazen bir saat, bazen bir gün, bazen de bir haftada çözüme ulaştığını göstermektedir. Arabuluculuk ile uyuşmazlık çözümü tamamen gönüllü ve tarafların iradelerine bağlıdır. Bu suretçi güvenirlik ve gizlilik önemlidir. Taraflar mahkeme önünde konuşamayacakları konuları burada rahatlıkla konuşabilirler. Görüşmeler sırasındaki beyanlar ve ifadeler gerek taraflarca, gerek ise arabulucu tarafından kesinlikle üçüncü kişilere anlatılamaz. Aksi halde cezai müeyyidesi vardır" dedi.
Türkiye’de bir ilki Samsun’da gerçekleştirdiklerini ifade eden Samsun Barosu Başkanı Kerami Gürbüz ise, "Hukuk uyuşmazlığında arabuluculuk müessesesi Türkiye’de çok yeni bir uygulama. Yaklaşık 1.5 yıl önce yasal alt yapısı hazırlandı. Türkiye’de bin 500 arabulucu faaliyete başladı. Arabuluculuk müessesesini Türkiye açısından şu bakımdan önemsiyoruz. Arabuluculuk yargıya intikal etmemiş veya intikal etmiş ihtilafın yargı dışında tarafların mümkün olduğunda sulh olarak ihtilaflarını hallettikleri bir müessesedir. Türkiye’deki yargıda hızlı işleyişi çözümlemedik, çözümleyemiyoruz. Dolayısıyla yargıya intikal etmeden de bazı problemleri halletmemiz lazım. Bendeniz yasanın bu haliyle arabulucuların sadece hukukçulardan, zaten ağırlıklı olarak da avukatlardan bir sınav sonucunda seçilmesini çok olumlu buluyorum. Bu anlamda destekliyorum. Ama yasanın eksik yönleri var" diye konuştu.
Samsun Vali Yardımcısı Osman Nuri Çobanoğlu, "Arabuluculuk hukuksal olarak bizde yeni. Ama toplumsal olarak pek yeni değil. Toplumumuzda bir şekilde törelere, geleneklere dayalı geçmişte de arabuluculuklar yaşandı ama onlar tabi hukuksal zemin üstünde değil, daha yöresel, toplumsal ve kişisel sıkıntılar oluşturacak uygulamalardı. Bugün toplumuzda yasal bir zemine oturtulmuş ve çok sıkışık olan, sıkıntı içinde olan, yargısal kurumlarımızı rahatlatmaya yönelik güzel bir girişim olarak görüyoruz" şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından açılış kurdelesini Vali Yardımcısı Çobanoğlu, Emniyet Müdürü Yavuz, Baro Başkanı Gürbüz ve arabulucu avukat Nedime Karanis Umutlu birlikte kestiler.