Türktob Başkanı Yıldıray Gençer: “türkiye’de Hiçbir Üründe Gdo Yok”
Türkiye Tohumcular Birliği (TÜRKTOB) ve Tohum Sanayicileri ve Üreticileri Alt birliği (TSÜAB) Başkanı Yıldıray Gençer, tohumculukta doğru bilinen yanlışlar olduğunu belirterek, hibrit tohumların doğal olduğunu, Türkiye’de hiçbir üründe GDO olmadığını söyledi. Başkan Gençer, yüzde iki oranında yabancı firmanın ülkede tohumculuk alanında faaliyet gösterdiğini belirtti.
3’üncü Uluslararası Tohum Çalıştayı Wow Otel’de gerçekleştirildi. Çalıştaya Türkiye Tohumcular Birliği (TÜRKTOB) ve Tohum Sanayicileri ve Üreticileri Alt Birliği (TSÜAB) Başkanı Yıldıray Gençer, Gıda Tarım Ve Hayvancılık Bakanlığı adına Bitkisel Üretim Genel Müdür Yardımcısı Ümit Bayram Kutlu, TSÜAB üyeleri ile yurt içi ve yurt dışından çok sayıda üretici katıldı.
5553 Sayılı Tohumculuk Kanunu’nun 15’inci Maddesi aracılığı ile Kanunun 5, 6, 7’inci maddelerindeki yetkilerin devredilmesi ve piyasa denetimi konularının Hollanda ve Fransa örneklerinden de yararlanılarak, Türkiye açısından değerlendirilmesi amacıyla düzenlenen çalıştayda konuşan TÜRKTOB Başkanı Gençer, tohumda yerli tohum kullanımı, Hibrit Tohumculuk ve tohumculukta ithalat, ihracat rakamlarına ilişkin bilgiler verdi.
Gençer, GDO’dan hibrit tohuma, Biyogüvenlik Yasası’ndan tohum ihracatına kadar birçok konuda görüşlerini açıklarken, Türkiye’de GDO’lu tohum olmadığının altını özellikle çizdi. Gençer ayrıca, tohumculuk sektörü ile ilgili doğru bilinen yanlışların düzeltilmesi gerektiğini de kaydetti.
“ÜLKEMİZDE HİÇBİR ÜRÜNDE GDO YOKTUR”
Kamuoyunda hibrit tohumlarla ilgili çıkan iddiaları değerlendiren Başkan Gençer, “Hibrit Tohumlar melez tohumlardır. Melez tohumlar farklı anne ve babadan elde edilen yeni bireylerdir. Burada asıl maksat üstün kalite, üstün verim ve standart ürün amaçlanmaktadır. Bu anlamda Hibrit Tohumlar doğaldır. Ülkemizde GDO olup olmadığı ile ilgili bir endişe var, ülkemizde GDO olmadığını bunu çıkan Biyogüvenlik Kanunu ile yasaklandığını ve ülkemizde hiçbir üründe GDO yoktur” diye konuştu.
Ülkenin tohumculuk alanında dışa bağımlı olup olmadığı konusuna da değinen Başkan Gençer, “Bugün tohumculuk sektöründe 645 firmamız var. Yüzde 97’si yüzde yüz yerli sermayeli firmalar ve ağırlıklı olarak pazar payına bu firmalarımız hakimler. Sadece yüzde iki oranında yabancı firma ülkemizde faaliyet gösteriyor” dedi.
“ÇİFTÇİLER MAĞDUR OLMAYACAK”
Yeni çıkan çiftçi kanununun çiftçi haklarını garanti altına aldığını sözlerine ekleyen Gençer, “Ülkemizdeki tohumculuk ticaretindeki olmazsa olmaz ilk şart ticareti yapılacak tohumların önce kayıt altına alınması gerekiyor. Özelliklerinin belirtilmesi ve ambalajlanmış ve paketlenmiş tohumların çiftçilerimize ulaştırılması gerekiyor. Buradaki amaç çiftçinin mağdur olmaması. Kanun çiftçinin mağdur olmaması için böyle bir uygulama getirirken çiftçiler bu tohumu üretip sattıkları zaman mağdur oluyorlar gibi yanlış bir algı var. Çiftçinin çiftçiye tohum satması durumunda mağdur olan çiftçinin geriye dönüp hakkını alması mümkün değil. Kanun çiftçiyi koruyan çiftçinin almış olduğu tohumla ilgili bir sıkıntı olduğunda geriye dönüp hakkını arayabileceği bir mekanizma kurmuş” şeklinde konuştu.
“2015 HEDEFİ 150 MİLYON DOLAR İHRACAT”
Türkiye’nin 2014 yılındaki ithalat ve ihracatı hakkında bilgiler de veren Yıldıray Gençer , “2014 yılındaki rakamların tam olarak açıklanmadığını ancak ellerinde bulunan 9 aylık verilere göre 190 milyon dolarlık ithalatın, 130 milyon dolarlık da ihracatın olduğunu söyledi. Başkan Gençer, “Bugün hali hazırda ithalatımızın ihracatımızı karşılama oranı yüzde 65’lerin üzerine çıkmış durumda. Ama 2014 yılına baktığımızda ithalat oranımız tam olarak elimize gelmemekle birlikte son 9 aylık analizde bizi asıl ihracat oranımız heyecanlandırmakta geçen yıl ki 130 milyon dolarlık rakamın yüzde 35 oranında gerçekleşmiş durumda ümit ediyoruz ki bu yıl ihracatımız 150 milyon doların üzerinde açıklanacak” dedi.