Türsab Gençlik Turizmi 2015 Raporu

Türsab Gençlik Turizmi 2015 Raporu

Türkiye, 2013 yılında 8.5 milyon genç turisti ağırladı. Dünyada 320 milyar dolar gelir bırakan genç turistlerin yüzde 75’i Türkiye’de 500 Euro üzerinde harcama yaptı.
Türkiye Seyahat Acentaları Birliği’nin (TÜRSAB), Gençlik Turizmi 2015 Raporu’nu açıkladı. 2023 yılında 50 milyon turist ve 50 milyar dolarlık turizm gelirine ulaşmayı hedefleyen Türkiye, dünyada sayıları 300 milyonu bulan ve 320 milyar dolarlık gelir bırakan genç turistleri çekmek için kolları sıvadı. TÜRSAB tarafından hazırlanan rapora göre, 2013 yılında Türkiye’ye gelen yabancı ziyaretçi sayısı içerisinde yaşları 7 ile 27 arasında bulunan genç turistin sayısı 8.5 milyona ulaştı. Bununla birlikte yurt içi seyahatlerin de yüzde 25’ini gençler gerçekleştirdi. Gerek yerli, gerek yabancı turistlerde gençlerin yüzde 75’lik kısmı 500 Euro üzerinde harcama yaptı.
TURİZMCİLER 300 MİLYON GENCİN PEŞİNDE
TÜRSAB’ın Gençlik Turizmi 2015 Raporu’nda yer alan Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü (UNWTO) verilerine göre, dünyada 1 milyar kişiyi aşan turistlerin yüzde 20’sini gençler oluşturuyor. Yaklaşık 200 milyon genç, eğlenmek, dinlenmek, öğrenmek ve keşfetmek için seyahate çıkarken, bu sayının 6 yıl sonra 100 milyon kişi daha artarak 300 milyonu, yaptıkları harcamanın ise 320 milyar doları aşması bekleniyor. Genç turistlerin ülke ekonomilerine yaptıkları katkının bu denli büyük olması Türkiye başta olmak üzere birçok ülke gençleri kendilerine çekmek için kolları sıvadı.
“TURİZMDE GENÇLERİN GÜCÜNDEN FAYDALANMALIYIZ”
TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy, bu nedenle, gençlik turizmine daha çok ağırlık vermek gerektiğini belirterek "Türkiye’ye gelen toplam 34 milyon yabancı turistin 8.5 milyonunu oluşturan genç turist rakamını daha yukarıya taşıyarak, kendinden daha çok konuşturan bir ülke olmayı hedefliyoruz” dedi.
Gençleri Türkiye’ye çekmek için tesisleşmenin büyük önem taşıdığına işaret eden Ulusoy, “Türkiye’deki turizm yatırımcılarının gençlik turizminin önemini kavrayıp bu yönde yatırımlarına yön vermesi gerektiğini düşünüyoruz. Dünyadaki gençlik trendlerini yakından izleyip buna göre tesis hayata geçiren yatırımcılarımız için yüksek oda fiyatı, Türk turizmi için de yüksek gelir olarak geri döneceğini düşünüyoruz” şeklinde konuştu.
Başaran Ulusoy, diğer yandan gençlere yönelik kampları, okul gezileri, yurt dışı yaz okulları gibi turizm organizasyonları düzenleyen firmaların bu faaliyetlerin turizm kapsamına girdiğini kabul etmemelerinin önemli olduğunu söyledi. Bu tür firmaların veya kişilerin yaptıkları kaçak ve yetersiz işler nedeniyle her yıl binlerce genç ve ebeveynler sıkıntı yaşarken, ülkenin turizm imajının da kötü etkilendiğine işaret eden Ulusoy, bunlara yönelik olarak denetim faaliyetlerinin artırılması gerektiğini belirtti.
“YURT İÇİ SEYAHAT YAPAN 68.4 MİLYONUN YÜZDE 25’İ GENÇ”
TÜRSAB tarafından yayınlanan raporda şunlar yer alıyor:
“Türkiye’de gerçekleştirilen 68.4 milyon yurt içi seyahat hareketinin yaklaşık yüzde 25’ini gençler, yani 7-25 yaş arası gerçekleştiriyor. Türkiye’de kamunun ücretsiz gençlik kamplarına 22 bin üzerinde genç katılıyor. Özel sektörün düzenlediği gençlik kamplarının fiyatları 750 TL ile 15 bin TL arasında değişiyor. Türkiye’de 30 bin genç özel sektörün düzenlediği gençlik kamplarına katılıyor. Türkiye’ye gelen 34 milyon yabancı turistin yaklaşık 8.5 milyonu gençlerden oluşuyor. Gençlik turizminin küresel büyüklüğü 2020 yılında 320 milyar dolara ulaşacak. Genç turistlerin yılda yaptığı seyahat sayısının da 190 milyondan 300 milyona yükselmesi öngörülüyor.
Gençlerin yarısı bin Euro ve üzerinde seyahat harcaması yaparken, yüzde 29’u 500 ile bin Euro arasında, yüzde 21’i de 500 Euro’dan az harcama yapıyor. Sosyal medyayı çok yoğun ve etkin kullandıkları için tanıtıma büyük katkı yapıyorlar. Yüzde 56’sı seyahatle ilgili değerlendirmelerini online mecralarda paylaşıyor. Gençlere yönelik kampları, okul gezileri, yurt dışı yaz okulları gibi turizm organizasyonları düzenleyen firmalar bu faaliyetlerin turizm kapsamına girdiğini kabul etmedikleri için TÜRSAB acentesi olmayı kabul etmiyor. Bu tür firmaların veya kişilerin yaptıkları kaçak ve yetersiz işler nedeniyle her yıl binlerce genç ve ebeveyn sıkıntı yaşayabiliyor. Gençlere yönelik turizm tesislerinin sayısının ve kalitesinin azlığı gençlik turizmi yapan acenteleri büyüklere yönelik tesislere yönlendiriyor, bu da maliyeti artırıyor. 18 yaş ve altı gençlere yönelik turizm faaliyetlerinin belli kurallar çerçevesine oturtulmamış olması ve bu durumun denetimsiz şekilde yürütülmesi gençler açısından risk içeriyor. Gençlere ve çocuklara yönelik ulaşım, konaklama ve rehberlik hizmetlerini barındıran faaliyetleri gençlik turizmi kapsamında değerlendiriyor. Genç tanımı kurumdan kuruma farklılık gösterse de TÜRSAB 7-27 yaş arası çocuk ve gençlere yönelik faaliyetleri gençlik turizmi olarak kabul ediyor.”
“YABANCI TURİST SAYISI 34 MİLYONA YAKIN”
Türkiye’ye gelen yabancı turist sayısının 34 milyona yakın olduğu belirtilen raporda şöyle denildi: “Bunun 3.8 milyonunu, yani yaklaşık yüzde 11. 3’ünü 15-24 yaş arası grup oluşturuyor. 25-44 yaş arası yabancı turist sayısı da 14 milyona yakın. 0-14 yaş grubu içerisinden 7-14 yaş, 25-44 yaş grubundan da 24-27 yaş grubu alındığında Türkiye’ye gelen ’genç’ yabancı turistin sayısı 8.5 milyonun üzerinde olarak hesaplanıyor. Bir başka deyişle her dört yabancı turistten biri ’genç.’
Türkiye’ye gelen yabancı turistler arasında öğrenci olanların payına bakıldığında yüzde 7’ye yakın bir oran çıkıyor. Türkiye’ye 2013 yılında 2 milyon 664 bin öğrenci turist geldi. Bu rakam 2009 yılında 2.1 milyon seviyesindeydi. Bir başka deyişle Türkiye’ye tatile gelen yabancı öğrencilerin sayısı 4 yılda yüzde 25’lik bir artış yakaladı. Bu yılın ilk 9 ayında da 2. 2 milyonun üzerinde yabancı öğrenci tatilini Türkiye’de yaptı. Bu rakamın yıl sonunda 2.7 milyona ulaşması bekleniyor. Türkiye’de yurt içi seyahatlerin sayısı 2013 yılında 68.4 milyonu geçti. Bu seyahatler içinden 8.2 milyonunu 15-24 yaş arası, 25.8 milyonunu da 25-44 yaş arası gerçekleştiriyor. Genç tanımı 7-27 yaş arası olarak kabul edildiğinde seyahatlerin yaklaşık 17.1 milyonunun gençler tarafından gerçekleştirildiği ortaya çıkıyor. Bu da yerli turist hareketlerinin yüzde 25’inin gençler tarafından yapıldığını ortaya koyuyor.”
Raporun devamında ise şunlara yer verildi:
“Gençlere yönelik kampları, okul gezileri, yurt dışı yaz okulları gibi turizm organizasyonları düzenleyen firmalar bu faaliyetlerin turizm kapsamına girdiğini kabul etmedikleri için TÜRSAB acentesi olmayı kabul etmiyor. Bu tür firmaların veya kişilerin yaptıkları kaçak ve yetersiz işler nedeniyle her yıl binlerce genç ve ebeveyn sıkıntı yaşayabiliyor. Gençlere yönelik denetimsiz, kalitesiz ve yetersiz turizm faaliyetleri nedeniyle Türk turizmi de hasar alıyor. TÜRSAB olarak Türkiye’de gençlik turizminin gelişmesi için çalışmalar yapılıyor. Üzerinde çalışılan projeler şöyle: Türkiye’ye yeni gençlik turizmi tesisleri kazandırılması için çalışılacak. Gençlik turizmi ile ilgili kamuoyu bilgilendirilecek ve teşvik edilecek. Türkiye’de gençlik turizmine yönelik etkinlikler uluslar arası platformlarda tanıtılacak. Gençlik turizmine yönelik personel yetiştirilecek. Avrupa Gençlik Başkenti projesinin Türkiye’ye getirilmesi için çalışılacak. Gençlik turizmi yapan seyahat acentesi kriterleri oluşturulacak.”