Türsab, Kongre Turizmi İçin Buluştu

Türsab, Kongre Turizmi İçin Buluştu

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Genel Merkezi tarafından düzenlenen “Kongre Turizmi ve Kuşadası Modeli” konulu panel, TÜRSAB Kuşadası Bölgesel Yürütme Kurulunun ev sahipliğinde Efes Kongre Merkezinde yapıldı.
Türkiye’nin dört bir yanından gelen TÜRSAB’a bağlı 37 bölgesel yürütme kurulu üyelerinin yanı sıra Kuşadası Kaymakamı Muammer Aksoy, Kuşadası Belediye Başkanı Özer Kayalı, Adnan Menderes Üniversitesi Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulunun öğretim üyeleri ile öğrencileri ve çok sayıda davetli katıldı.
Panelin açılış konuşmasını yapan TÜRSAB Kuşadası Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Fahrettin Çiçek, TÜRSAB öncülüğünde Kuşadası’nın kongre turizmi açısından büyük bir yatırıma artık ev sahipliği yaptığını ve bu konuda büyük bir adım attığını söyledi. Çiçek, mevcut kongre merkezinin istenilen konuma gelmediğini ve sıkıntıların kaynaklarının tespiti için bir araya geldiklerini belirterek, “Eminim ki beyin fırtınası şeklinde geçecek bu panel ile gerçekçi çözüm noktalarına varacağız” dedi ve panele katılan herkese teşekkür etti.
Daha sonra uzun bir konuşma yapan TÜRSAB Genel Başkanı Başaran Ulusoy, bugün Türkiye’nin 13’ü uluslararası toplam 51 havalimanına, 52 yat limanına, 1 milyon 356 bin yatak kapasitesine, 108 ülkeye uçan 264 uçağı olan THY ile özel sektöre ait 200 uçakla birlikte yılda 4500 uçuş frekansına sahip bir hava gücüne, 9 bin seyahat acentası ve 7 bin turist rehberi olan bir ülke konumuna geldiğini söyledi. Bu başarı öyküsünü artık Avrupa’nın da kıskandığını vurgulayan Ulusoy, “Eğer siz Gediz deltası, ki Türkiye’nin en büyük deltasıdır, orada tepeli pelikan ile küçük kerkenez’i, 205 tane kuş türünü katlederseniz Avrupa size turist göndermez. Çünkü Avrupa Birliği demek artık çevre demek. 19. yüzyıl sanayi odaklıdır, 20. yüzyıl insan odaklıdır. Ama 21. yüzyıl tamamen çevre odaklıdır. Eğer siz Kaz Dağlarını altın aramak için perişan ederseniz bunun altından kalkamazsınız. Oradaki kazları gezsinler diye koydular, kaz diye değil. Bizimkiler yanlış anladı kazmaya başladılar. Osmaniye’de yalı çapkını sokarsanız, bunun altından kalkamazsınız. Dünya değişiyor, küresel ısınmadın getirdiği belalar maalesef ülkemizi de etkileyecektir. Böyle bir Ege nerede bulursunuz? Bir ayağınızı atıyorsunuz Bergama, diğer ayağınızı atıyorsunuz Efes. İşte Türkiye bu. Biraz önce söylediğim başarı öyküsünde herkesin payı var. Çünkü turizm sektörü barış ikliminde yeşeren, farklı etnik grupları, farklı dinleri, farklı siyasi görüşleri aynı çatı altında toplayan, ülkeyi birbirine bağlayan bir sektördür. Sadece yurtdışından gelen 42 milyon insan değil, benim insanımın da tatil yapmaya hakkı var. 1999’da Türkiye’de gezen insan sayısı 568 bin kişiydi. 2013’te 13 milyon 550 bin kişi gezmiş. Bunun 8 milyonu yurtdışına çıkmış. Türkiye artık turist çağıran, ağırlayan ülke konumundan, turist gönderen ülke konumuna yükselmiştir. Türkiye’ye kimsenin vize koymaya hakkı yok. Komşu Yunanistan’a 1,5 milyon ziyaretçi gönderdik. Bulgaristan, Almanya bizden turist bekliyor. Çünkü Türkiye artık turist gönderen bir ülke. Bu ülkemin başarısı, insanımın başarısı. Kongre turizmi konusunda Lütfi Kırdar Kongre Merkezi’nin başarısı ortada. Yetmedi İstanbul ve Haliç Kongre Merkezleri devreye girdi. Burada kimse inanmadı ama Efes Kongre Merkezi’ni bitirdik. Eğer bu salonlar dolmazsa bu duvarlar ağlar. Burayı doldurmamız lazım. Biz pazarlamacılar, pazarlamasını yapacağız. Konaklama sektöründeki arkadaşlarımız da fiyat konusunda anlayış göstermeleri lazım. Kongreleri kaçırmamamız lazım. Yanlış hesaplama yüzünden önemli bir kongreyi Antalya’ya kaçırdık. Orası da turizmde birinci olan bir kentimiz. Orası da hak ediyor bunları. Ama yatırımda yüzde 27 pay alan Ege’de turist sayısının yüzde 14’te kaldığını görüyoruz. İstanbul, kongre turizminde dünya altıncısı. Efes Kongre merkezini de iyi değerlendirmemiz ve kalkındırmamız gerekiyor. Turist sayısını arttırmmız için kongre sayısını arttırmamız gerekiyor” dedi.
Daha sonra konuşan Kuşadası Belediye Başkanı Özer Kayalı ise tanıtımın turizm açısından önemini vurgulayarak, bu konuda gece gündüz çalışmaya hazır olduklarını, turizm profesyonellerinin kendilerini yönlendirmesi gerektiğini söyledi. Bu kadar büyük bir yatırımın Kuşadası’nda tamamlandığını kaydeden Kayalı, “Ama şunu anlamakta güçlük çekiyorum. Neden dolmuyor? Biz bu panel sonunda kongre turizminde Kuşadası modelini oluşturarak çıkarsak önümüz açık demektir. Ama bir yıldır doğru dürüst dolduramadık. Daha iyi pazarlama için çalışmalıyız. Konaklama sektörü de bu konuda yardımcı olmalı. Biz belediye olarak bu konuda üzerimize düşen ne varsa yapmaya hazırız” şeklinde konuştu.
Kuşadası’na gemiyle günü birlik gelen turistlerin Efes’e olağan yollarla ulaşma imkanı olmadığını söyleyen Kuşadası Kaymakamı Muammer Aksoy ise turismi geliştirmek, kongre turizmini yapabilmek için yan unsurlara ihtiyaç olduğunu ifade etti. Kuşadası’na gelen turistlerin ya tur bulmak ya da yüksek bedelle taksi kiralamak zorunda olduğunu kaydeden Aksoy, “Dünyanın hiçbir ciddi destinasyonunda turisti bu iki alternatife mahkum etmezler. Mutlaka bireyselolarak hızlı ve konforlu ulaşım imkanları sunulur. İzmir’den Efes’e kadar getirilmesi planlanan hafif raylı sistemin bir bütünleyicisi olarak Kuşadası limanını altı tarihi destinasyona bağlayan bir sistem kurmamamız ve bunu zamanla Pamukkale’ye kadar uzatmamız gerekir. Kamulaştırmalara bağlı olarak 300 milyon lira civarındaki yatırım maliyetinin bir kısmını Turizm Bakanlığı, bir kısmını Ulaştırma Bakanlığı bir kısmını da Avrupa Birliği fonundan karşılanabilir. Bu yüzden yapılabilir bir projedir. Son derece heyecan verici, Kuşadası’nı dünya şehri haline getirebilecek bir projedir. Bu projenin bir şekilde mutlaka ortaya konulması gerekiyor. Daha küçük çaplı olarak Kesedağı’nı turizme kazanmak istiyoruz. 70 metre bir kule ve 2 bin 500 metrekare seyir terası yapmalıyız. Bu projeyi de sunacağız” dedi.
Açılış konuşmalarının ardından ise panele geçildi. İlk olarak Kültür ve Turizm Bakanlığı adına panele katılan kontrolör Barış Can Üstüntaş “Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın Kongre Turizmi Stratejisi” konulu sunumunu gerçekleştirdi. Daha sonra Adnan Menderes Üniversitesi Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Ergün Efendi
“Kuşadası Bölgesinin Kongre Turizmi Potansiyeli nedir?” sorusuna cevap aradı.
İstanbul Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı Genel Koordinatörü Güniz Atis Azrak’ın deneyimlerini paylaştığı “Kongre Turizminde İstanbul Örneği” sunumunun ardından panel TÜRSAB Yönetim Kurulu Üyesi ve İZMİR CVB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hande Arslanalp’in “İzmir Destinasyonunda Sürdürülebilir Turizm İçin İnovatif Politikalar” başlıklı konuşmasıyla sona erdi.
Panelin ardından TÜRSAB tarafından üyelerine Değirmen Restoran’da verilen yemeğe geçildi. Yemekte de kısa bir konuşma yapan TÜRSAB Genel Başkanı Başaran Ulusoy, camiasına çeşitli mesleki mesajlar verdi.