Tuşba İlçe Milli Eğitim Müdürü Ceylani, İlaç Radyo’da

Tuşba İlçe Milli Eğitim Müdürü Ceylani, İlaç Radyo’da

Van merkez Tuşba İlçe Milli Eğitim Müdürü Muhlis Ceylani Van’da yerel yayın yapan İlaç Radyo’da Baki Karaca’nın sunumunu yaptığı Sahipsiz Mikrofon programına katılarak Tuşba İlçesine bağlı okulların eğitim ve öğretim konularını değerlendirdi.
Baki Karaca’nın hazırlayıp sunduğu Sahipsiz Mikrofon konuğu olan Tuşba İlçe Milli Eğitim Müdürü Muhlis Ceylani, Van’da yaşanan depremin ardından eğitime vermiş olduğu zararları hakkında bilgiler vererek Tuşba İlçesine bağlı okulların eğitim ve öğretim konularını değindi. Baki Karaca’nın sorularını yanıtlayan İlçe Milli Eğitim Müdürü Ceylani, “İlimizde yaşanan deprem bizlere çok zararlar verdi . Mlumunuz hem eğitim kurumlarımız zararlar gördü hem de diğer bütün kurumlarımız zararlar gördü. Ama gözle görülür çok hızlı bir şekilde Van’ımız yeniden toparlandı. Eğitim ile ilgili sıkıntılarımızda var. Ancak bu sıkıntı ve sorunlarımız yöneticilerimizin sadece okullarda çalışan öğretmenlerin sorunu değil, evinde okula giden herkes bunun bir paydaşıdır. Eğitim ile ilgili varsa bir güzellik onlarında hazını duyduğu paydaşla ilgili bir durumdur. Varsa bir sıkıntı bunlar herkesi ilgilendiren bir durumdur. Sizin üst düzey kaliteli bir eğitim yapabilmeniz için akademik bir başarıyı arttırabilmeniz için sportif, sosyal ve kültürel faaliyetler yapabilmeniz için öncelikle uygun fiziki ortamların olması lazım. Takdir edersiniz ki 4+4+4 olarak bilinen yeni durumla da birlikte daha çok fiziki mekâna ihtiyaçlarımız oldu. Öncelikle okul öncesi dediğimiz dönem olan anaokulu boyutunda uygun anaokullarımız olması lazım. Ki o çocuklarımızı ilkokullarımıza hazırlayalım. Daha sonra birinci 4 ilkokul dediğimiz kısımda normal eğitim yapabilmemiz için yeterli manada fiziki ortamlarda derslikler olması gerekir. Ortaokulda malumunuz müfredat seçmeli dersler ile birlikte biraz daha artıyor. Dolayısıyla fiziki ortamların uygun olması lazım” dedi.
Bölgemizin iklim koşulları ve fiziki durumunu da işin içine kattıklarında kışın sabahın çok erken saatlerinde köyden merkeze gelen öğrencilerin olduğunu ifade eden Ceylani, “Evinden çıkıp ortaokula veya liseye giden çocuklarımız çok erken saatlerde gidip çok geç saatlerde çıkmak durumunda kalıyorlar. Bu niçin oluyor, okullardaki fiziki ortamın dersliklerimizin yetersiz olması durumundan dolayı. İkili eğitim dediğimiz eğitim modeli uygulanıyor ve öncelikle bu durumdan kurtulmak gerekiyor. Bu söylemiş olduklarımız o kadarda kolay değil çünkü ülkemizin ekonomik politikası belli bütün illere buna göre dağılımı yapılıyor ve Bakanlığımızda bu konuda üst düzey çalışmalar yapmakta. Şu an mevcut olan her okulumuzun yanına yeni bir okul yaptıktan sonra ancak bütün okullarımızı normal bir eğitime geçirebilirsiniz ve bununla alakalı çalışmalarımız hızlı bir şekilde yatırım programlarımız devam etmektedir” şeklinde konuştu.
Tuşba İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünün bütçesi ile ilgili bilgiler veren Ceylani, “Yeni kurulan bir ilçe olduğumuz için biraz daha çok her şeye ihtiyacımız var tabi. İlçemizi sıfırdan ve yeniden kurduk. Bu manada biraz daha pozitif bir ayrımcalık bekledik. Bakanlığımıza, Milli Eğitim Müdürlüğümüze, Kaymakamlığımıza ve Valiliğimize sizlerin aracılığı ile saygılarımı iletiyorum. Bütün katkılarını İlçe Milli Eğitim Müdürlüğümüze sundular ve bütün yatırımlarımız geliyor” ifadelerine yer verdi.
Okul faaliyetleri hakkındaki sorusuna ise cevap veren İlçe Müdürü Ceylani, “Bizim faaliyetlerimiz, okullarda yapılan bütün etkinlikler ile birlikte ilçe ve ilin faaliyetlerini oluşturuyor. Öncelikle okullarımızdaki sosyal, kültürel ve sportif bütün faaliyetler aynen devam etmektedir. Bakanlığımızın politikaları doğrultusunda projeleri aynen ilçemizde de okullarımızda da devam etmektedir, “Bu benim Meselem” projesi, “TÜBİTAK” projeleri, “Okullar arası sportif ve Kültürel” projeleri, “Sergi” projeleri gibi projelerimiz var ve gerçekten bizim için çok emeği geçen ve üreten bir Kaymakamımız var. Kendisi de bu tür projelere çok önem veriyor. Bakanlığımızın 2018-2023 faaliyet programlarını ve politikalarını aynen ilimiz, Valiliğimiz ve Kaymakamlığımız aracılığı ile aynen uygulamak istiyoruz. Bütün bunları yaparken velilerimiz, hayırseverler, sivil toplum örgütleri ve diğer bütün paydaşlarımızla okul aile birliklerimiz ile birlikte öğrencilerimizin akademik, sosyal, sportif ve kültürel manada, gözümüzün nuru ve geleceğimizin teminatı olan çocuklarımızı yetiştirmek ve hazırlamak istiyoruz” dedi.
Son olarak Tuşba İlçe Milli Eğitime katkı sunan kurumlara teşekkür eden İlçe Müdürü Ceylani, “Bizim Tuşba sınırlarımız içerisinde bulunan bir üniversitemiz var ve bu manada çok şanslıyız. Sayın Rektörümüz Peyami Battal’ın duyarlılığı çok var. Tuşba Belediyemizin çok katkıları var. Okullarımızın bahçelerinin fiziki ortamlarının yeşillendirilmesiyle alakalı ortak bir protokolümüz var. Ben bu manada sayın Rektörümüze, Tuşba Belediye Başkanımıza ve Tuşba İlçe Kaymakamımız Musa Sarı beyefendiye teşekkür ediyorum” şeklinde sözlerini tamamladı.