Tyanalı Kadınlar Üretiyor, Kemerhisar Gelişiyor
Kemerhisar Belediyesi tarafından oluşturulan Tyana Kadın Meclisi, üretimden gelen gücünü kullanmaya, ürettikleri ile Kemerhisar’a artı değer katmaya devam ediyor. Kurdukları tekstil atölyesi ile üretime başladılar.
Kemerhisar’da değişim ara vermeden devam ediyor. Kemerhisar Belediye Başkanı Beytullah Kirazcı önderliğinde geliştirilen Tyana Yerel Yönetim Teorisi pratik sonuçlarını vermeye başladı.
30 Mart sonrası belediye bünyesinde yapılandırılan Tyana Kadın Meclisi, birliktelikçilik anlayışı içinde Kemerhisar için üretime geçti.
20-23 Kasım 2014 tarihleri arası gerçekleşen 4. Niğde Günleri için gönüllü olarak kurdukları Tyana Kadın Tekstil Atölyesi ile üretime geçerek ilk etapta 5 bin adet organik ürün kesesi, 3 bin 500 adet ise askılı çanta yaparak Kemerhisar Belediyesi’ne katkı sundular.
Aylık 750 Bin Lira Kazanç Mümkün
Konu ile ilgili açıklama yapan Belediye Başkanı Beytullah Kirazcı “Birliktelikçi Demokrasi kavramımızın saç ayaklarından birisi üretimden gelen gücün yerel yönetime artı değer kazandırmasıdır. Kurduğumuz tekstil atölyesi tamamı bağışçılardan elde edilmiş 10 makine ile faaliyete geçmiştir. Demokrasinin ve yerel yönetim anlayışının inşası ekonomik özgürlükle mümkündür. Bugün Kemerhisar’da 1 bin 500 aşkın üretimde bulunabilecek, ekonomik katma değer sağlayacak 20-50 yaş arası kadın vardır. Bunlar kayıtlarda ev hanımı olarak geçse de bize göre hepsi bu ülkenin ve kentimizin iktisadi lokomotifleridir. Basit bir hesapla kadınlarımızın yarı zamanlı olarak üretimden gelen gücünü yüzde yüz istihdam ettiğimizde aylık 750 bin lira gibi bir para Kemerhisar’da kalacaktır. Kimilerine göre bu bir hayal, kimilerine göre imkansız olabilir. Ama Tyana Yerel Yönetim Teorisi bu dinamiği ekonomiye kazandıracak birikime sahiptir. Bu eksende kurduğumuz atölye çok yakın bir süreçte Girişimci Tyana Kadın Kooperatifi ile ekonomik yaşamına başlayacak ve ilk etapta 20 kadınımızı istihdam edecektir. Hedefimiz Niğde’de bulunan tüm özel ve kamu kurumlarına tekstil atölyelerinde yaptığımız çalışmalarımızın pazarlanması olacaktır. 4. Niğde Günleri’nde bir çok kurum ve kuruluştan bu yönde talepler gelmesi bizleri fazlasıyla memnun etmiş, vefakar ve cefakar Tyanalı kadınların emekleri boşa gitmemiştir’ dedi.
Kirazcı, ’30 Mart’ta göreve geldiğimizde temel sloganlarımızdan birisi yüzde yüz işsizlikle savaştı. Bu yüzden kadının iktisadi yaşamı girmesi ile genç ve erkeklerin de üretime geçmesini tetikleyecektir. Bir toplumda kadına iktisadi özgürlük sunduğunuzda emin olunuz ki, hiçbir güç o toplumun gelişimi karşısında duramaz. Yine girişimci kadınlarımızın el emeği, göz nuru yöresel, hijyenik ve tamamı organik ürünler 4. Niğde Günleri’nde görücüye çıkmış, elde edilen satışlar sonrası kooperatifimizin kuruluşu için gerekli ekonomik kaynak yaratılmıştır. Kimileri hayal eder, kimileri gizli işsizlikten bahseder,bizse hayal ettiğimiz her şeyi gerçekleştiririz. 2019’a kadar Kemerhisar Niğde’nin iktisadi dinamosu olacaktır. Adımlarımız küçük görülebilir ama katlanabilir ve sürdürülebilir adım atıyoruz. Tekstil tüm dünya ekonomik sistemlerinde sanayileşmenin ilk adımıdır. Tyana Yerel Yönetim Teorisi’nde ise tekstil; ekoloji ile barışık, istihdam sağlayan, pasif ve atıl iş gücünü sıfırlayan yöntemdir.
Onurlu Tyana kadınlarının bu girişimi 2015 yılında Niğde gündemine damga vuracaktır. Tyana Kadın Meclisi tamamı ekolojik ve sürdürülebilir projelerle tarımdan tekstile, eğitimden sanata, başarılı olacaklardır” şeklinde konuştu.
Kemerhisar Belediye Başkanı Beytullah Kirazcı, başarılı ve girişimci Kemerhisar kadınlarını tebrik ederek, belediye olarak tamamen arkalarında olduklarını ifade etti.