Tzob Başkanı Bayraktar, Fındık Fiyatları Ve Et İthalati Konusunda Açıklamalarda Bulundu
Türkiye Ziraat Odaları Birliği Başkanı (TZOB) Şemsi Bayraktar, fındık fiyatları ile yaklaşan Kurban Bayramı öncesi et ithalatı konusunda açıklamalarda bulundu.
Sakarya Ziraat Odası’nda basın mensuplarıyla buluşan Türkiye Ziraat Odaları Birliği Başkanı (TZOB) Şemsi Bayraktar, önemli mesajlar verdi. İlk olarak fındık rekoltesi ve fındık fiyatları konusunda konuşan Bayraktar, fındık fiyatlarının bir miktar daha yükseleceğini belirtirken, yaklaşan Kurban Bayramı öncesi et ithalat lobilerinin hortladığını, Türkiye’de ithalat kapısının kesinlikle açılmaması gerektiğini söyledi.
Tarım sektörünün şanslı bir yıl yaşamadığına dikkat çeken TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar, “Özellikle 2013 yılının ekim ayından itibaren kuraklık, hububat üretimimizi fevkalade olumsuz etkiledi. 2014 yılının özellikle ocak ve şubat aylarının sıcak gitmesi, birçok meyvede çiçeklenmeye sebep verdi. Mart ayında yaşadığımız büyük bir don felaketi başta bu bölgede fındık olmak üzere birçok meyvemizin zarar görmesine sebebiyet verdi” dedi.
Çiftçiler için hükümetten talepleri olduğunu belirten Başkan Bayraktar, “Çiftçilerimiz Tarım Kredi ve Ziraat Bankası’na olan borçları ile Sosyal Güvenlik Kurumu’na ve elektrik şirketlerine olan borçlarının yapılandırılmasını istiyor” diye konuştu.
Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turan Karadeniz başkanlığında oluşturulan heyet ile yapılan fındık rekoltesi tahminin 371 bin ton olarak açıklandığını ifade eden Bayraktar, “Ziraat odalarının da içinde bulunduğu Tarım Bakanlığı’nın oluşturduğu komisyonlar marifetiyle yapılan fındık üretim tespitleri de 388 bin ton civarında çıktı. Yani ziraat odaları ile Tarım Bakanlığı’nın rekolte tahminleri birbirlerine fevkalade yakın görünüyor” şeklinde konuştu.
Üretimin düşmesi ile birlikte Sakarya’nın 91 bin ton ile fındık rekoltesinde Türkiye birincisi olduğunu açıklayan Bayraktar, artan fiyatlardan Sakaryalı fındık üreticilerinin istifade etmesini beklediğini söyledi.
Ziraat Odaları Birliği olarak her yıl yaptıkları rekolte tahminlerinde, stokları üretim rakamlarına dahil etmediklerini belirten Bayraktar, “Toprak Mahsulleri Ofisi ve Fiskobirlik’in elinde olan 700 bin ton fındık, 2009 yılından bu zamana kadar bitti. Şu an stoksuz bir yıldayız. Alivre satış yapanların bu manada telaşını anlıyoruz. Çünkü onlar fındığı dalında sattı. Ama 500-550 bin ton fındık rekoltesini bekleyerek sattılar. Şimdi bir kısmı battı, bunun faturasını da Türkiye Ziraat Odaları Birliği’ne çıkarmaya çalışıyorlar. Madem Türkiye’de 500-550 bin ton fındık var da bu fındık fiyatları 12-13 TL fiyatlarında neden seyrediyor. Türkiye’deki fındık rekoltesi dedikleri gibi olsaydı, fındık fiyatları ile oynayacaklardı. Ancak şimdi oynasınlar da görelim diyorum. Çünkü fındık yok. Batan ihracatçıları, alivrecileri doğal afetler batırdı. Üreticimiz dikkatli olursa bu fiyatlar bir miktar daha yükselmeye devam edecek” dedi.
Kurban Bayramı’nın yaklaştığı şu günlerde ‘et ithal lobilerinin’ yeniden hortladığını ifade eden Bayraktar, “Bunu Ramazan öncesi de yaptılar. Et fiyatları yükseliyor diyerek, et ithaline kapı açılmasını istediler. Şimdi de Kurban Bayramı yaklaşıyor ‘et fiyatları yükseldi, yeterli kurban yok’ diyerek ithalat kapısını açmaya çalışıyorlar ve Türkiye’ye hayvan ithalini yapmak istiyorlar. Et fiyatlarına baktığımızda makul bir düzeyde olduğunu görüyoruz. Şimdi benim üreticim kuraklıktan dolayı saman bulamıyor, yem bitkileri pahalanmış, kesif yem hızlı bir şekilde yükseliyor ama kimse yem fiyatlarına bakmıyor. Herkes et fiyatlarına bakıyor. Maliyet arttığı için et fiyatları artıyor. Yoksa üretimde artış var. Bu yüzden biz hükümetimizden hayvancılarımız için kaba yemdeki ve kesif yemdeki KDV’nin yüzde 8’den 1’e çekilmesini talep ediyoruz. Eğer ki et fiyatlarının aşağıya düşmesini istiyorsak, yem üzerindeki vergi yükünün kaldırılması lazım. Bunu yapmadığımız gibi eğer bir ithalat kapısı açarsak, Allah korusun üretime büyük darbe vururuz, üretimi bir daha ayağa kaldırma şansımız olmaz. Hükümetimize sesleniyorum, bu lobilerin oyununa gelmeyelim, esas olan üretimi arttırmaktır. Et ithalatımızı şu an için açmamız, et üretimine çok büyük darbe olur” diye konuştu.