Tzob Genel Başkanı Bayraktar, Didim’de Dünya Tarımını Değerlendirdi

Tzob Genel Başkanı Bayraktar, Didim’de Dünya Tarımını Değerlendirdi

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Didim Ziraat Odası’nı ziyaretinde yaptığı açıklamada, “Büyükşehir hudutlarına girdikten sonra ilçeler ve köylerde meraların ve verimli tarım arazilerinin imara açılması gibi bir sorun var. Dünya ikinciliğini hedefleyen bir ülke zeytinliklerini imara açarsa bu mümkün değil” dedi.
TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Aydın’daki ziyaretleri dahilinde Didim Ziraat Odası’na gitti. Bayraktar’ı Didim ziyaretinde Efeler Ziraat Odası Başkanı Rıza Posacı, Şehzadeler Ziraat Odası Başkanı Nuri Sorman, Germencik Belediye Başkanı ve Germencik Ziraat Odası Başkanı Ümmet Akın, Söke Ziraat Odası Başkanı Kemal Kocabaş, Kuyucak Ziraat Odası Başkanı Kemal Emir eşlik ederken heyeti Didim Ziraat Odası Başkanı Bahattin Gökdemir, Oda Meclis Başkanı Kemal Ak ile meclis üyeleri karşıladı.
Ziyarette Oda Başkanı Bahattin Gökdemir, Didim’deki tarımsal çalışmalarla ilgili bilgi verdi. Gökdemir çiftçilere yönelik eğitimler düzenledikleri ve bu eğitimlerin meyvesini aldıklarını belirterek uluslararası alanda Aydın’daki ziraat odaları ile birlikte yaptıkları çalışmaları da anlattı.
Ziyarette TZOB Genel Başkanı Bayraktar’a Akköy inciri ikram edilirken, TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar Aydın’a yaptığı ziyaretler kapsamında Didim’e gelmekten duyduğu memnuniyeti ifade etti.
Didim’de her çeşit tarımın yapıldığını da dile getiren Bayraktar, “Didim turizm ilçesi olarak bilinir ama Didim’de müthiş bir tarım potansiyeli olduğunu görüyorsunuz. Zeytincilik, pamukçuluk, hayvancılık ve balıkçılık var. Tarımın ana faaliyetleri burada var. Bu belki dışarıdan çok bilinmiyor ama odamın üye sayısına baktığında binin üzerinde çiftçi olduğu görülüyor. Bu da ciddi manada tarımsal faaliyet olduğunu gösteriyor” dedi.
“VERİMLİ TARIM ARAZİLERİ GELECEK NESİLLERİMİZİN VE ÜLKEMİZİN ZENGİNLİĞİ DEMEKTİR”
Bayraktar verimli arazilerin imara açılmasını eleştirirken, dünyada yakında gıda savaşlarının çıkabileceğini ileri sürerek şunları kaydetti:
"Büyükşehir hudutlarına girdikten sonra ilçeler, köyler, meralar ve verimli tarım arazilerinin imara açılması gibi bir sorun var. Allah korusun bu gelecek nesillerimizi tehdit eden bir unsur. Verimli tarım arazileri gelecek nesillerimizin ve ülkemizin zenginliği demektir, bunu çok iyi anlamamız lazım. Artık dünyada arz yeterli değil. Bunun dışında tüketim alışkanlıkları değişti. Çinliler artık pirinç yemiyor, süt içiyor, et yiyor. Süt demek, et demek, ot demektir. Bu da müthiş bir talep oluşturuyor. Artık Avrupalılar, Amerikalılar, Amerika’daki bazı ülkeler Arjantin dahil olmak üzere arabalarını tarım ürünlerinden elde ettikleri bioetonon ve biodizel ile yürütüyor. Bunun için buğday, arpa ve mısır kullanıyorlar. Yağlık bitkileri kullanıyorlar. Dolayısıyla dünyada müthiş bir talep var. Gıda spekülasyonları başladı, artık toprak kıymetli. Aklını kullanan, tarımın önemini bilen ülkeler Afrika’daki toprakları kapışmaya ve kapmaya başladılar. Bu mücadele varken, dünyada gıda savaşları varken, biz topraklarımızı imara açarsak bu yazık olur, bu basiretsizlik olur. Bu basiretsizliğe düşmeyelim. Benim çiftçim bu ülkeyi besliyor. Bu ülkenin gıda güvencesini tehlikeye atmayın. Verimli tarım arazilerini imara açmayın” dedi.
Zeytinle ilgili hazırlanan bir kanun teklifinin olduğunu dile getiren Bayraktar, TZOB olarak buna karşı olduklarını belirterek, “Zeytinliklerin imara açılması zeytin üretimini düşürür. Zeytin üretimini geliştirmek isteyen Türkiye de bunu mümkün kılmaz. Hedefimiz zeytin üretiminde dünya ikinciliği ve son yıllarda üretimin arttığını görüyoruz. Dünya ikinciliği hedefleyen bir ülke zeytinliklerini imara açarsa bu mümkün değil” ifadelerini kullandı.