Tzob Karadeniz Bölge Temsilcisi Hasan Kozoğlu’ndan Fındık İhracatçilarina Tepki
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu Üyesi, Karadeniz Bölge temsilcisi, Arsin Ziraat Odası Başkanı ve Ulusal Fındık Konseyi (UFK) Yönetim Kurulu Üyesi Hasan Kozoğlu, UFK Başkanı Sebahattin Arslantürk’ün istediklerini elde edemeyince hedef saptırmaya çalıştığını belirterek, “UFK Başkanı’nın yaptığı açıklama, basında yer almaya çalışmaktan başka bir şey değildir. Kimin kim üzerinden prim yapmaya çalıştığını anlamak istiyorsanız, açın arşivlere bakın, kim daha fazla basında yer alıyor” dedi.
Kozoğlu, yaptığı açıklamada, Ziraat Odaları ve TZOB olarak çiftçinin menfaatlerini savunduklarını, oda başkanlarının spekülasyon yapmadığını, görevini yaptığını belirtti. Meslek kuruluşu olarak, çiftçinin hak ve menfaatlerini savunmanın Kanun tarafından TZOB ve Ziraat Odalarına görev olarak verildiğini hatırlatan Kozoğlu, şöyle konuştu:
“Oda başkanları çiftçinin menfaatlerini savundukları için mi manipülasyon yapıyor? Çiftçinin menfaatini savunmak ne zamandır manipülasyon sayılıyor? Kanun’da Odalar ve Birliğin görevleri arasında çiftçinin hak ve menfaatlerini savunmak var. Oda başkanları da bu görevi yerine getiriyor. Tabii ki, var olma sebebimiz olan çiftçimizin yanında yer alacağız. Onların haklarını savunacağız. Oda başkanlarımız bu bilinçle hareket ediyorlar. Oda başkanları görevini biliyor ve yerine getiriyor. Bu nedenle kimse Ziraat Odalarına görev addetmeye kalkmasın.”
Defalarca söylemelerine rağmen anlatmakta başarılı olamadığımız bir konu da, rekolte ile borsada tescili yapılan ürün miktarının farklı şeyleri karşıladığını bildiren Kozoğlu, şunları söyledi:
“Bu iki kavram birbirinden çok farklıdır. Rekolte, bir üretim sezonu içinde, daldan toplanacak, tarladan kaldırılacak ürün miktarından, üretim kayıpları düşüldükten sonra üreticinin elinde kalan o üretim sezonuna ait ürün miktarıdır. Borsada tescili yapılan ürün miktarı ise, bu sezonda elde edilen ürünlerin tescil edilen miktarı ile geçen sezondan kalan stoklardan tescili yapılan ürün miktarının toplamıdır. Borsada bu sezona ait mi değil mi ayrımı yapılmaz. Zaten üretici de geçen sezondan kalan ürünü bu sezon da satmak istese, daha düşük fiyattan satmak zorunda kalır. Bu nedenle üretici de hepsinin bu sezona ait olduğunu söyler. UFK Başkanı’nın anlaması için şöyle anlatalım. Üretici bu sezon 100 birim ürün elde etmiş ve geçen sezondan deposunda 25 birim ürün olsun. Üretici, bu sezon ürününü deposuna koyduğunda, toplamda 125 birim ürün elde etmiş olacak. Bu ürünün hepsini götürüp bu sezon satarsa, o üretici 125 birim ürün satmış olacak ve borsaya 125 birim ürün tescil edilmiş olarak kaydedilecek. Ama üretici bu sezonda 100 birim ürün elde etmişti. Neden üreticiden ürün alınırken 25 birimlik geçen sezona ait ürün, bu sezona ait ürün olarak sayıldı ve bu sezon içinde tescil edilmiş olarak gösterildi? Şimdi, açık yüreklilikle cevap vermeleri için soruyorum, bu işlem doğru mu? Buradan yola çıkarak açıklama yapmak doğru mu? Bu verilerle Birliğimizin rekolte tahminin yanlış olduğunu iddia etmek doğru mu? Rekolte ile tescili yapılan ürünün farkını bilmeyen biri nasıl oluyor da UFK Başkanı oluyor.”
Yeni fındık stratejisiyle 2009 yılından beri fındık fiyatlarının sözde serbest piyasada oluştuğuna dikkat çeken Kozoğlu, “Bildiğiniz üzere 2009 yılında alınan kararla Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) piyasadan çekildi. Ancak, TMO’nun yerine piyasaya müdahale edecek başka bir sistem de oluşturulmadı. Çiftçi, sözde serbest piyasada çıkar yol bulmaya zorlandı” ifadelerini kullandı.
Kozoğlu, açıklamasını şöyle sürdürdü:
“Ürünün bol olduğu sezonda pul kadar değeri olmayan fındık, ürünün az olduğu yıllarda altın değerinde satılmıştır. Maalesef hiçbir sezonda üreticinin maliyetleri dikkate alınmamıştır. Sadece rekolteye bağlı olarak şekillenen serbest piyasa sözde kalmıştır. Bu durum sadece fındık için değil, tüm tarım ürünleri için geçerlidir. Şu günlerde fındık fiyatları illere göre değişiyor ve 13 lirayı zorluyor. Rekolte malum, düşük bekliyoruz. Bu nedenle fındık fiyatları yükseldi. Fındık fiyatı düşük olduğu dönemlerde hiç açıklama yapmayanların, bu sezon ardı ardına açıklamalar yaptığını görüyoruz. Sadece bu sezon ellerinde daha az fındık var ve hemen satmak istemiyorlar. Ancak, çiftçinin her zaman karşısında olanlar neden bu sezon çiftçiye bu kadar yakın duruyorlar? Hiçbir zaman bahçelerde görmediğimiz ihracatçılar, neden bu sezon bahçelerde çiftçi ile ilgili görünmeye çalışıyorlar? Ne değişti? Bu kadar yakın durmalarının sebebi az olan fındık olamaz değil mi ?”