Ulaştırma, Denizcilik Ve Haberleşme Bakanı Elvan:
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Elvan, “Bugün Türkiye hızlı tren işletmeciliğinde dünyanın 8’inci ülkesi ve hızla gelişmeye de devam edecek. Önümüzdeki dönemde demir yolu yatırımlarına büyük bir ağırlık vereceğiz” dedi.
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, Birlik Vakfı’nın Ankara’da düzenlediği toplantıya katıldı. Toplantıda konuşma yapan Elvan, ulaştırma konusunda yapılan çalışmalar hakkında önemli bilgiler verdi. 2003 yılına kadar sadece 50 kilo metre tünel yapıldığının altını çizen Elvan, “Son 12-13 yılda 200 kilo metrenin üzerinde tünel yaptık. Bu yıl açılışını yapacağımız tünellerin uzunluğu 128 kilo metre. Sadece 2015 yılında açılışını yapacağımız ki; birkaç yıldan beri devam eden çalışmalardı bunlar, ama 3 yıl olarak bile alsanız, 80 yılda yapılanın tam 2 buçuk katını biz 2015 yılında açılışını yapacağız. İleri gittiğimiz zaman insanların talepleri çok değişiyor. Birkaç gün önce arkadaşlarımızla beraber bir toplantı yaptık. Toplantıda küçük bir ilçe bağlantısının tünelle geçilmesini istiyor. Belki 5-10 bin kişi yaşıyor orada. Artık insanların istekleri, arzuları da değişti. Bölünmüş yol talebinde bulunmuyor, diyor ki, ‘benim ilçemde şöyle bir viraj var, şöyle bir dağ var; eğimi yüksek.’ Eğimini de söylüyor. ‘Burayı tünelle geçmemiz gerekir’ diyor” ifadelerini kullandı.
“TÜRKİYE, HIZLI TREN İŞLETMECİLİĞİNDE DÜNYANIN 8’İNCİ ÜLKESİ”
Eskiden, Avrupa’daki hızlı trenlerin ballandırılarak anlatıldığını kaydeden Elvan, şimdilerde Türkiye’nin hızlı tren işletmeciliğinde dünyanın 8’inci ülkesi olduğunu söyledi. Demiryollarına yapılacak yatırımlarla ilgili bilgiler veren Elvan, şöyle konuştu:
“Biz hep şunu hayal ederdik; ben üniversite sonrası devletin bursuyla da yurt dışına çıkmıştım. Biz, o hızlı trenlere bindiğimiz zaman, ‘acaba Türkiyemiz’e ne zaman gelecek’ diye konuşuyorduk veya Almanya’da yaşayan Türk kardeşlerimiz bize ballandıra ballandıra o trenleri anlatırlardı. Hatırlar mısınız? Hepsi bir hayaldi. Bugün Türkiye hızlı tren işletmeciliğinde dünyanın 8’inci ülkesi ve hızla gelişmeye de devam edecek. Önümüzdeki dönemde biz demir yolu yatırımlarına büyük bir ağırlık vereceğiz. Sadece bu yıl için söylüyorum; 2015 yılı için, harcayacağımız miktar tam 7 buçuk milyar Lira; demiryolu altyapısı için. Yani eski parayla 7 buçuk katrilyon Lira. İnşallah 2016’dan itibaren belki karayolları yatırımlarını sollayacağız ve demiryolu yatırımlarına daha fazla ağırlık vereceğiz, daha fazla ödenek aktaracağız ve Türkiye’nin dört bir yanını, Batı’dan Doğu’ya, Kuzey’den Güney’e hızlı tren hatlarıyla donatacağız. Ankara’dan Kars’a kadar uzanan hattın şu anda Ankara- Sivas arasında yapımı devam ediyor. Kars’a kadar uzanacağız. Diğer taraftan İstanbul’u Kapıkuleye bağlayacağız hızlı trenle. Edirne’den Kars’a kadar bir hızlı tren ve yüksek hızlı tren hattına sahip olacağız. Bu, son derece önemli. Özellikle tarihi İpek Yolu’nun canlandırılması açısından önem arz ediyor ki bu çerçevede biliyorsunuz Kars, Tiflis, Bakü Demiryolu Projesi’ni başlattık. İnşallah, 2015 sonu itibari ile bu projemizde tamamlanacak ve Bakü’den Hazar üzerinden bir deniz işletmeciliği de düşünüyoruz ortak. Hazar üzerinden Türkmenistan’a, Kazakistan’a, Çin’e kadar uzanan bir hattı oluşturmuş olacağız. Bunla ilgili, Kazakistan’da Çin’de özellikle demiryolu altyapısına yönelik çalışmalar var. Hattı daha da kısaltmak için çalışmalar var.”
“ESENBOĞA HAVALİMANINDAN KAZAN’A DİREKT ÇIKAN BİR HAT DÜŞÜNÜYORUZ”
Bakan Elvan, Ankara Esenboğa Havalimanı’na ilave bir pist yapılacağını ifade etti. Havalimanı’ndan Ankara merkeze metro hattı yapılmasıyla ilgili çalışmaların yapıldığını da kaydeden Elvan, “Şöyle ifade eydim Ankara’ya ait Esenboğa Havaalanı’na ilave bir pist yapacağız. Dolayısıyla, Esenboğa Havalimanı daha rahat bir konuma gelecek. Bu arada şunu da ifade edeyim, özellikle Kuzey’den gelenler ve Doğudan gelenler. Çankırı istikametinden ve Kastamonu istikametinden gelenler, bir de havaalanına gelip de İstanbul yönüne gitmek isteyenler, Kazan tarafına gitmek isteyenler, normalde şehir içi yollarını kullanıyorlar veya çevre yolunu kullanıyorlar. Ancak şöyle bir düşüncemiz var; özellikle Esenboğa Havalimanı’ndan Kazan’a direkt çıkan bir hat düşünüyoruz. Çünkü o hat Ankara’nın hem trafiğini rahatlatacak hem de oraya gelen yolcuların doğrudan Ankara’nın trafiğine girmeden, İstanbul hattına aktarma imkanına kavuşturacağız. Havaalanından, Ankara Merkeze bir metro hattı yapımı, bunun proje çalışmalarını yaptık, güzergahı üzerinde çalışıyorduk, daha doğrusu iki farklı güzergahımız var bunlardan birini tercih edeceğiz” diye konuştu.