"ülkemizde Kosher Tesis Var Helal Tesis Yok"
Gıda ve İhtiyaç Maddeleri Denetleme ve Sertifikalama Araştırmaları Derneği (GİMDES) Başkanı Dr. Hüseyin Kâmi Büyüközer, otel, restoran, seyahat incirlerinin ’Helal Turizm’ sertifikalandırmalarının Müslümanların talep ettikleri ve olması gereken helal standartları taşımadığını belirtti.
Gıda ve İhtiyaç Maddeleri Denetleme ve Sertifikalama Araştırmaları Derneği (GİMDES) Başkanı Dr. Hüseyin Kâmi Büyüközer, ’Helal Turizm’ ile ilgili açıklamalarda bulundu. Büyüközer, "Helal Belge verdim demek veya otelime helal belge aldım demek meseleyi çözmemektedir. Yakın tarihe kadar standardizasyona tabi tutulan ürünlerden beklentiler; güvenlik, sağlık, yüksek kalite gibi şeylerdi. Ancak bu beklentilerin yanında, Müslümanların olmazsa olmazı ve en temel inanç gereksinimi olan Helal gıda ve Helal hizmetlerin bulunmaması belki de bir uyanışı beraberinde getirmiştir. Dünyada yaşayan çeşitli inanç ve düşünceye sahip insanlar, Kosher, Vejetaryen gibi kendi inanç ve yaşam tarzlarına uygun standartları geliştirmişlerdir. Müslümanların Helal standart ve hizmetleri talep etme farkındalığının oluşması ise yakın zamanda başlamıştır. İlginç olan ise ülkemizde Kosher ve Vejetaryen Sertifikasına sahip birçok otel bulunmaktadır. Fakat buna karşılık kendi inancımıza uygunluğu belgelenmiş gerçek ’Helal ve Tayyib’ sertifikasına sahip Otel ve Helal Turizm şartlarını taşıyan bir konaklama merkezi bulunmamaktadır" dedi.
Bu durumun ülkemizde yaşanan sıkıntıların bir belgesi niteliğinde olduğunu belirten Büyüközer, "Yüzde doksan dokuzu Müslüman olan bir ülkede Müslümanların gönül rahatlığı ile kalabileceği bir tatil merkezinin bulunmaması Helal ve Tayyib Sertifikalandırmaya duyulan ihtiyacı her geçen gün artırmaktadır. Uçak seyahatlerimizde verilen ikram menülerinde Vejetaryen Menü, Kosher Menü var, fakat 2 milyar İslam aleminin Helal Menüsü yoktur. Bizler Müslümanlar olarak Hac ve Umre ibadetimizi gerçekleştirmek için yolculuğumuzun başından itibaren sıkıntı ve tereddüt duymadan verilen ikramları, kaldığımız otel yemeklerini, lokantalardaki yemekleri güvenle yiyebilecek durumda ve şartlarda mıyız? GİMDES, başta gıda ürünleri olmak üzere, Müslümanların ihtiyaç duyduğu her alanda standartlaştırma çalışmalarına devam etmektedir. Bu kapsamda Helal Gıda Standardının ardından Helal ve Tayyib Turizm ile ilgili standartlaştırma çalışmalarını büyük ölçüde tamamlamıştır. GİMDES’in otel ve konaklama ile ilgili standardında, Helal sertifikalandırma kapsamında konaklama tesisinin, odalarından, Mutfak, restoran, kiler, depolar, lavabo, bahçeler, havuzlar, park ve eğlenme merkezlerine kadar tüm bölümleri yer almaktadır" ifadelerini kullandı.
İşletme yönetimindeki yetkili kişilerin ’Helal ve Tayyip’ bir otel veya konaklama tesisine sahip olduğunun bilincinde olmasının ve organizasyonu bu şartlara göre oluşturmasının gerektiğini belirten Büyüközer sözlerine şöyle devam etti: "İşletmeye personel alırken bu hassasiyete ortak olabilecek kişileri istihdam etmelidir. İşletmede Helal Güvence Sisteminin oluşturulması ve takibinin yapılmasından sorumlu olarak atanacak İç Helal Koordinatör, alanında uzman ve Müslüman olmalıdır.İşletmede çalışan tüm personel Helal Eğitim almalıdır. İşletme personelinin kılık kıyafeti temiz, düzenli ve İslami tesettür şartlarında olmalıdır. GİMDES Helal ve Tayyib Standardını oluşturmamızdaki amacımız; Müslümanların dünyanın neresinde olursa olsun yolculuk, yeme içme ve geceleme ihtiyaçlarının tamamen Helal ve Tayyib şartlarda gerçekleştirilecek sistemin sürdürülebilirliğini kontrol eden bir standart meydana getirmektir. Tüm aşamaları içine alan sistem Helal Turizm Standardı olarak nitelendirilmiştir. Dünyada ’Kosher Sertifikası’ var, ’Vejetaryen Sertifikası’ var, İslam Ümmetinin ’Helal Sertifikası’ neden olmasın. Üzerinde düşünülmesi ve çözüme kavuşturulması gereken meselelerden biridir".