Ulusal Turunçgil Konseyi Yeni Yönetiminden Vali Güzeloğlu’nu Ziyaret
Ulusal Turunçgil Konseyi Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Kaçmaz, limon fiyatlarında geçen yıla göre yüzde 18 oranında artış olduğunu belirterek, “Bu da özellikle yatak limon dediğimiz stokların erimesi anlamına geliyor. Yeni mahsul ürünler çıkana kadar limon fiyatlarının bu seviyede devam etmesini bekliyoruz” dedi.
Ulusal Turunçgil Konseyi Başkanı Kemal Kaçmaz, yeni Yönetim Kurulu üyeleri ile birlikte Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu’nu ziyaret etti. Vali Güzeloğlu’na, önümüzdeki dönemde gerçekleştirmeyi planladıkları çalışmalar hakkında bilgi veren Kaçmaz, turunçgilin yaş sebze ve meyve ihracatında çok önemli bir alt grup oluşturduğunu, Konsey olarak 2023 yılında 3,5 milyar dolarlık turunçgil ihracatı hedefine ulaşmak için hazırladıkları stratejik plan çerçevesinde çalışmalarını sürdürdüklerini kaydetti. Uluslararası Dünya Turunçgil Kongresi’nin 2020 yılında Mersin’de gerçekleştirileceğini hatırlatan Kaçmaz, hazırlık çalışmalarına şimdiden başladıklarını ifade etti. Kaçmaz, “2013 Eylül-2014 Haziran ayları arasında yapılan ihracat verilerine bakıldığında, narenciye ihracatı geçen yıllara kıyasla yüzde 31 artmış durumdadır. Bu da komşu ülkelerde yaşanan olumsuzluklara rağmen ülkemize net döviz girdisi sağlayan sektörümüz adına umut verici bir gelişmedir. Bölgemizde şu anda bir narenciye envanter çalışması gerçekleştiriyoruz. Çalışma tamamlandığında bölgesel ölçekte üretilen ürünlere göre bir üretim planlaması yapacağız. Bu konuda Çukurova Üniversitesi, Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü ve Antalya Akdeniz Üniversitesi ile işbirliği içerisinde önemli çalışmalar yürütüyoruz” ifadelerini kullandı.
Bir gazetecinin limon fiyatlarının yüksek olduğunu hatırlatması üzerine de Kaçmaz, limon fiyatlarının geçen yıla göre yüzde 18 artığını dile getirerek, "20 Eylül-20 Haziran arasındaki narenciye ihracatında, özellikle limonda bir artış olduğunu gözlemliyoruz. Bir önceki yıla göre yüzde 18 civarında artış var. Bu da özellikle yatak limon dediğimiz stokların erimesi anlamına geliyor. Yeni mahsul ürünler çıkana kadar limon fiyatlarının bu seviyede devam etmesini bekliyoruz. 20 Ağustos'tan sonra mayer cinsi limon piyasaya girdikten sonra fiyatların biraz daha oturacağını tahmin ediyoruz" diye konuştu.
Turunçgilin tarımsal üretim, sağlıklı beslenme ve bölgenin ekonomik ve sosyal kalkınması adına çok önemli olduğunu vurgulayan Vali Güzeloğlu da yeryüzü cenneti olarak nitelendirilen Mersin’in de çok önemli bir turunçgil üretim merkezi olduğunu söyledi. Mersin’in üreten, ürettiğini paketleyen ve ihraç eden bir konumda olduğunu kaydeden Güzeloğlu, şöyle devam etti: “Ulusal Turunçgil Konseyi’nin çalışmalarını, üreticiden son tüketiciye kadar olan süreçte değer yaratıcı katkı ve etkinliklerini takdirle izliyor, yeni yönetimin çıtayı daha da yükselteceğine inanıyorum. Turunçgilin dünya çapındaki önemli isimlerini çok geniş bir katılımla 2020 Uluslararası Dünya Turunçgil Kongresi’nde Mersin’de bir araya getireceğiz. Turunçgil ihracatının yüzde 31 oranında artması hem üretici adına hem de stratejik gelişmeler adına çok önemli ve sevindirici bir haber” şeklinde konuştu.
Güzeloğlu, yeni açılan laboratuarları ve ar-ge imkanları ile Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü’nün turunçgil çalışmaları alanında hem ülke hem de dünya çapında önemli bir araştırma ve gen merkezi olduğunu da dile getirdi.