Uluslararası 3. Yaş Baharı Turizmi Ve Dinamikleri Kongresi
Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, yaşlı insanların önemine dikkat çekerek, “Dünyanın bu kadar kötü olması, dünya da bu kadar savaş olması, dünyada bu kadar kavga olması belki de yeterince yaşlı ve tecrübeli insanın dünya üzerinde söz söylememesinden kaynaklanıyor” dedi.
Uluslararası 3. Yaş Baharı Turizmi ve Dinamikleri Kongresi Rixos Otel’de gerçekleştirildi. Kongreye Kültür ve Turizm Bakanı Çelik, Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr.Erkan İbiş, Gaziantep Belediye Başkanı Fatma Şahin ve birçok davetli katıldı.
Kongrenin açılış konuşmasını yapan Bakan Çelik, “Yaş ve yaşlılık düşünce hayatımıza girmeden önce hayatın doğal bir uzantısı olarak kabul edilirdi. Toplumun zenginliği olarak kabul edilirdi. Kapitalist üretim biçimim ile birlikte fiziki kuvvet, kas kuvveti insan bedeninin ekonomiye dönüşmesi konusundaki akım, yaş ve yaşlılığı bir tür yük olarak görme, onu bir sosyolojik kategori olarak bir sorun olarak anlamlandırma sürecine dönmüştür. Bu bahsettiğimiz dönem insanlık tarihinde 200 yıllık bir dönemdir. Bugün tartıştığımız sorunlarında büyük kısmı bu 200 yıllık kavramsallaşmaya dayalıdır. Bugün geldiğimiz bu noktada kavramları, sorunları yerli yerine oturtmak ve bunların anlamaları üzerine yeniden düşünmek zorundayız” diye konuştu.
Bakan Çelik konuşmasına şöyle devam etti:
“Dünyanın bu kadar kötü olması, dünya da bu kadar savaş olması, dünyada bu kadar kavga olması belki de yeterince yaşlı ve tecrübeli insanın dünya üzerinde söz söylememesinden kaynaklanıyor. Dünya yaşlı insanlar daha çok söz söyleseydi birikim, tecrübe, hikmet, irfan, hakkaniyet daha çok olacaktı. Yaşlılık meselesini bir sorun olarak algılamaktan ziyade, bir zenginlik olarak algılamamız lazım. Nasıl genç insanlar zenginliğimiz ise, bizi belirleyecek unsurlarsa yaşlı insanlarda bugünün dünyasına adalet sağlama, hakkaniyet katabilme açısından çok büyük zenginliktir. Biz sorun alanından bahsetmiyoruz, zenginlik alanını topluma daha çok nasıl kazandıracağımıza bakıyoruz.”