Unfpa Heyetinden Çalik’a Ziyaret
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Öznur Çalık, “Ülkemizde anne-bebek ölüm oranlarında hızlı bir azalma sağlandı. Türkiye olarak milenyum gelişme hedeflerine tahmin edilenden çok daha önce ulaştık” dedi.
Çalık, Doğu Avrupa ve Orta Asya UNFPA Bölge Ofisi Direktörü Heimo Laakonen, Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu Türkiye Temsilcisi Dr. Zahidul Huque ve Jens-Hagen Eschenbaecher’den oluşan UNFPA heyetini AK Parti Genel Merkezi’ndeki makamında kabul etti. Toplantıya, Halkla İlişkiler Başkan Yardımcısı Betül Keskin ve Van Milletvekili Gülşen Orhan da katıldı.
“ORANLAR HIZLA DÜŞTÜ"
Türkiye’nin anne-bebek ölüm oranıyla mücadele de büyük ilerleme kat ettiğini belirten Çalık, “Oranlarda hızlı bir azalma sağladı. Bebek ölüm hızı ve anne ölüm oranında yaşanan ciddi düşüşler ile Türkiye milenyum gelişme hedeflerine tahmin edilenden çok daha önce ulaşmıştır. Örneğin, 2002 yılında binde 31,5 olan bebek ölüm hızımız yapılan politikalar neticesinde 2012 yılında binde 7,4 olarak gerçekleşmiştir. Dünyada bebek ve anne ölümleri için üzerimize düşenleri yapmamız, sadece doğum esnasında ve sonrasında değil, savaşlar darbeler esnasındaki anne ve bebek ölümlerine de dur dememiz gerekir” dedi.
“TÜRKİYE BÖLGE ÜLKELERİNE ÖRNEK OLUYOR”
Toplantıda, Türkiye’nin anne ve bebek ölümleri ile erken yaşta evlilik konularında büyük gelişmeler kaydettiğini söyleyen UNFPA Bölge Ofisi Direktörü Heimo Laakonen ve Türkiye temsilcisi Dr. Zahidul Huque ise, bu gelişmelerin Birleşmiş Milletler tarafından övgüyle izlendiğini belirttiler. Laakonen “Türkiye’nin anne-bebek ölümleri ve erken yaşta evlilikle vermiş olduğu önemli mücadeleleri ve başarıları Bölge ülkelerine örnek oluyor” dedi.
“KADIN DOSTU KENTLERİN SAYISI HIZLA ARTACAK”
Çalık, gelecek yıllarda kadın dostu kentlerin katlanarak arttırılması için çalışma yapılacağını belirterek, “İzmir, Kars, Nevşehir, Şanlıurfa, Trabzon ve Van’dan sonra proje sayesinde Antalya, Bursa, Gaziantep, Malatya, Mardin ve Samsun da kadın dostu kentler oluyor ve daha birçok kentimizde de bu devam edecektir. Bu proje sayesinde Türkiye dünyadaki birçok ülkeye örnek olacaktır” ifadelerini kullandı.
“TÜRKİYE, SURİYELİ KARDEŞLERİMİZE 5 MİLYAR DOLAR HARCADI”
Suriye’deki Esed rejiminden kaçıp Türkiye’ye sığınan mültecilere Uluslararası boyutta yapılan yardımların sadece 265 milyon dolar olduğunu belirten Çalık:”Biz Türkiye olarak zorda olan kardeşlerimize kapılarımız açtık. Türkiye olarak bugüne kadar Suriyeli kardeşlerimize 5 milyar dolar harcadık. Bu konuda BM’in ve uluslar arası yardım kuruluşlarının desteği çok az” dedi.
“BM ESED’E DUR DİYEMİYORSA…”
Türkiye’nin 2 milyon Suriyeli mülteciyi ağırladığını hatırlatan Çalık, BM’yi eleştirerek, “Suriye’de yüzlerce insan ölüyor ama BM’den bir ses duymuyoruz. Hani insan hakları, çocuk hakları? Çocuklar ölüyor. BM bu konuda hiçbir şey yapmıyor. Birleşmiş Milletler’i kurarken, insan hakları çerçevesinde buluşmuştuk. Nerede yardımlar? Madem Birleşmiş Milletler, Esed’e dur diyemiyor, hiç olmazsa Suriyeli mülteciler için destek olmaya çalışmalı” ifadelerini kullandı.