Üniversitede Hayat Kurtaran Konferans
Sinop Üniversitesi Sualtı ve Su üstü Sporları Öğrenci Kulübü’nün davetlisi olarak gelen İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi, Su Altı Hekimliği Ve Hiperbarik Tıp Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şamil Aktaş, öğrencilere “Boğulma ve İlkyardım” konulu konferans verdi.
Sinop Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Konferans Salonu’nda düzenlenen “Boğulma ve İlkyardım” konulu konferansa İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi, Su Altı Hekimliği ve Hiperbarik Tıp Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şamil Aktaş konuşmacı olarak katıldı. Konferansa üniversite öğrencileri büyük ilgi gösterdi. Aktaş, katılımcılara suda boğulmalarda ve sonrasında yapılacaklar hakkında hayat kurtaracak bilgiler verdi.
Boğulmaların yüzme bilenlerin bile başına gelebildiğini anlatan Prof. Dr. Şamil Aktaş, “Suda boğulanların yüzme bilmeyenlerin başına gelebildiği gibi yüzme bilenlerin de başına gelebilir. Boğulmalarda ölüm nedeninin akciğerlere su dolması olduğu varsayıldığından yardım etmek için suyun boşaltılmasına çalışılarak zaman kaybedilir. Oysa boğulmanın ilk evresinde, yardıma koşanların, akciğerlerdeki az miktardaki suyu çıkarmaya çalışarak zaman kaybetmeden, yapay solunuma başlaması gerekir” diye konuştu.
Sudan çıkartılan kazazedeye ilk yapılması gerekenleri sıralayan Prof. Dr. Şamil Aktaş şöyle konuştu: “Kazazede sudan çıkarılır çıkartılmaz, boğazındaki salgılar temizlenmeli. Başı iyice arkaya yatırılarak, altçenesi iki elle kavranıp aşağıya ve geriye çekilmeli, bu arada başparmaklar ağzı açık tutmalı, ağızdan ağza yapay solunum uygulanmalı ve göğüs kafesine düzenli aralıklarla bastırarak kapalı kalp masajı yapılmalıdır.”
Konferans sonunda Rektör Vekili Prof. Dr. Temel Bayrak konuşmacı Prof. Dr. Şamil Aktaş’a hediye takdim etti.