Üniversiteliler Amasya Tarihine Yolculuk Yaptı
Amasya’da üniversite öğrencileri yaşadıkları şehrin tarihini daha yakından tanımaları amacıyla "Amasya Tarihine Yolculuk" başlıklı gezi düzenlendi.
Amasya Üniversitesi ile Amasya Gençlik Merkezi’nin işbirliğiyle düzenlenen gezide üniversiteye bu yıl kayıt yaptıran öğrenciler şehrin tarihi ve kültürel mekanlarını dolaştılar.
Gezinin bir bölümünde gençlerle bir araya gelen Amasya Valisi İbrahim Halil Çomaktekin, Amasya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Orbay ile Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Erdin Acar öğrencilerle bol bol sohbet ettiler.
Bin 163 öğrencinin katıldığı gezi boyunca gençlere refakat eden Amasya Gençlik Merkezi Müdürü Şahin Gümüş, “Amasya tarihini daha yakında tanıyan bir üniversite gençliği oluşturmak temel amacımız” dedi.
Gümüş, ilçelerde bulunan meslek yüksekokulu öğrencileri için de ayrı bir gezi planı yapacaklarını da söyledi.
Gezinin bir bölümüne katılıp öğrencilerle sohbet eden Amasya Valisi İbrahim Halil Çomaktekin, “Amasya’mızda ve Amasya Üniversitesi’nde çok güzel organizasyonlar yapılıyor. Yine güzel bir organizasyon vesilesiyle bir araya geldik. Bu organizasyonda Valiliğimiz, Belediye Başkanlığımız, Rektörlüğümüz, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğümüz ve Gençlik Merkezinin önemli katkıları var. Emniyet Teşkilatımız, Milli Eğitim Teşkilatımız da ellerindeki imkanları ve gücü birleştirerek Amasyamıza yeni gelen siz değerli gençlere bu kadim şehrin tarihini, medeniyetini, insanlık mirasını tanımanız ve havasını teneffüs etmeniz için güzel bir çalışma yaptılar” diye konuştu.
Amasya’nın sıradan bir şehir olmadığını vurgulayan Vali Çomaktekin, “Amasya 17 medeniyete ev sahipliği yapmış bir şehir. 8 bin 500 yıllık geçmişi olan, her sokağında bu medeniyetlerden kalma eserlerin olduğu bir şehir. Gezi boyunca kültürün, medreselerin, türbelerin, müzelerin, Kral Kaya Mezarlarının, Antik Ören Yerlerinin varlığını göreceksiniz. Tarihe, geçmişe kültüre ilgili bir gençlik olmanız çok önemli, biz istiyoruz ki gençler geçmişteki tarihleriyle, kültürleriyle, medeniyetleriyle o şehirde yaşayan şahsiyetleriyle ilgili olsunlar, onları tanısınlar. Tarihte yapmış oldukları hataları, güzellikleri, eksiklikleri görsünler; çünkü tarih ve medeniyet toplumların hafızasını oluşturur. Bizim de bu hafızayı iyi tanımamız gerekir. Geçmişi geleceğe en iyi şekilde aktarmamız gerekiyor ki gelecekte de bizler başarılı olalım” şeklinde konuştu.
Üniversitelilerin kişiliklerinin olgunlaşacağı en güzel çağda olduklarına değinen Çomaktekin, “Kimlikli ve medeniyete sahip bir şehirde eğitiminizi sürdürüyorsunuz. Bu havayı teneffüs ettiğiniz takdirde özgüveniniz, vizyonunuz, ufkunuz idealleriniz çok daha geniş ve zengin olacaktır. Bundan sonraki hayatınızda, hizmetlerinizde çok daha farklı, özel, güzel görevler yürüteceksiniz. Gençlik bizim en büyük sermayemizdir. Sizin iyi yetişmeniz bu toplumun en büyük gücünü oluşturuyor. Sizlerin de bu gücü, yaşayacağınız topluma aktaracağınızı düşünüyorum. Ben bu organizasyonu düzenleyen, destek gösteren bütün kurum ve kuruluşlara şükranlarımı sunuyorum, başarılarınızın devamını diliyorum” ifadelerini kullandı.
Öğrencilerinin yüzde 80’inin Amasya dışından geldiğini anlatan Rektör Metin Orbay da şöyle konuştu; “Amasya’mızın tarihi, kültürel, doğal ve sanatsal özelliklerini her fırsatta gençlerimize anlatmalıyız, öğretmeliyiz. Anadolu’nun dünya kültür mirasına sunduğu eserleri gençlere iyi bir şekilde tanıtmalıyız ki sokaklarında dolaştıkları şehirlere sahip çıksınlar. Türkiye’nin dört bir yanından ve yurt dışından gelen öğrencilerimizin böyle geziler vesilesiyle tanışmasını kaynaşmasını arzuluyoruz.”
Üniversitelilerin öğrenimleri bitip Amasya’dan ayrıldıklarında güzel anılarla gitmelerini istediklerini belirten Amasya Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Erdin Acar geçen yıl ilki yapılan Amasya Tarihine Yolculuk gezi projesinin gelenekselleşerek her yıl yapılacağını dile getirdi.
Öğrenciler Ferhat ile Şirin Aşıklar Müzesi, Ferhat Su Kanalı, Gök Medrese, Amasya Müzesi, Sultan II. Bayezid Külliyesi, Minyatür Amasya, Yazma Eserler Kütüphanesi, Yalıboyu Evleri, Şehzadeler Gezi Yolu, Pirler Parkı, Hazeranlar Konağı, Şehzadeler Müzesi, Yavuz Selim Meydanı, Sabuncuoğlu Tıp ve Cerrari Müzesi, Saraydüzü Kışla Binası ile Büyükağa Medresesi’ni görüp inceleme fırsatı buldular.