Üretici Rekolteden, Satıcı Fiyatından Yakındı
Giresun’da fındıktan sonra cevizi ile ünlü ilçesi Şebinkarahisar’da da ceviz rekoltesindeki düşüş, fiyatları yüzde 100 artırdı.
Şebinkarahisar’a tescilli olan Şebin Cevizi’nde bu yıl yaşanan don afetinden dolayı beklenen verimde düşüş yaşanırken, zarar gören üreticilerin zararlarının da karşılanmadığı ileri sürüldü.
Fındıkta olduğu gibi yaşanan don afetinden dolayı ceviz yetiştiricilerinin mağdur olduğunu söyleyen Şebinkarahisar Ziraat Odası Başkanı Muhlis Arslan, hemen hemen ilçedeki tüm ceviz ağaçlarında, cevizlerin olmamasından yakındı.
Ağaçlardaki cevizlerin yok denecek düzeye kadar gerilediğini vurgulayan Oda Başkanı Muhlis Arslan yaptığı açıklamada, "Mart ayında yaşanan don afetinden sonra dut ağaçlarında yaşanan rekolte düşüklüğü son olarak cevizlerimizi de vurdu. Hemen hemen tüm üreticimizin bahçesinde en az 5-6 ceviz ağacı var. Daha önceleri yaptığımız araştırmalarda her yıl ortalama 700-800 ton civarında Şebin Cevizi üretimi sağlanabiliyor. Ancak, ceviz ağaçlarımızdan her yıl alınan yüzde 70-80 oranındaki verim, yaşanan don felaketinden sonra ceviz üretimindeki rekolte ciddi manada düştü" dedi.
Yaşanan düşük rekolteye çözüm aradıklarını da belirten Ziraat Odası Başkanı Muhlis Arslan; “İlçemizde şuana kadar yaptığımız aşılama çalışmalarından yüzde 100 başarı sağladık. İlçe Kaymakamlığımız da aşılama için bir kampanya başlattı. Bu kapsamda gelecek dönemlerde bin 500-2 bin dolayında verimsiz ceviz ağacını aşılamayı planlıyoruz. Bu aşılama çalışmalarıyla birlikte gelecek yıllarda tahmini rekoltenin 1 milyon tonun üzerine çıkmasını bekliyoruz. Bunun içinde aşılama çalışmalarına büyük önem veriyoruz. Şuana kadar gerçekleştirdiğimiz aşılama çalışmalarında büyük fayda gördük" şeklinde konuştu.
Şebinkarahisar’da ceviz ticareti yapan Atilla Tiryakioğlu, ceviz rekoltesinin beklenen seviyede olmamasından dolayı müşteri bulamadığından yakındı. Konuyla ilgili yakınmalarını dile getiren işletmeci Tiryakioğlu, "Bu yıl ceviz olmamasından dolayı fiyatlarımızı artırmak zorunda kaldık. Geçtiğimiz yıl kilosu 10 TL’den satılan kabuklu cevizin fiyatını bu yıl 20 TL’ye çekmek zorunda kaldık. Şuanda iç cevizin kilosunu da 40 TL’ye satıyoruz. Dolayısıyla bu da müşteri sayımızı azalttı" ifadelerini kullandı.