Üreticilerin Sahte Bal İsyani

Üreticilerin Sahte Bal İsyani

Bitlis Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Medeni Avcil, televizyon kanallarında yayınlanan bal reklamlarının nitelikli ve kaliteli bala olan talebi düşürdüğünü söyledi.
Son yıllarda çeşitli televizyon kanallarında bazı promosyonlarla birlikte bal reklamlarının yapıldığını söyleyen Avcil, “Uzman olmayan kişilerin, sanatçıların, mankenlerin balı tanıttığı günümüzde halkımızın ve tüketicilerin bala olan güveni sarsılmıştır. Bu durum tüketicileri daha dikkatli davranmaya ve daha güvenilir yerlerden bal almaya teşvik etti. Bu bakımdan Türkiye’deki arı yetiştiricileri birlikleri bir avantaj yakalamış durumdadır. Binlerce yıldır bir şifa kaynağı olan balın yerlerde sürünmesi, bu kadar itibar kaybetmesi son derece üzücüdür. Ama yine de işini vicdani ile yapan, doğru üretim yapan, yani halkımıza doğru ürün sunan çiftçilerimiz ve birliklerimiz vardır. Özellikle tüketicilerin bu markaları tercih etmeleri ve özellikle buralardan bal almaları kendi sağlıkları ve beslenmeleri için son derece önem arz etmektedir” dedi.
“BİTLİS BALINI DİĞER BALLARDAN AYIRAN EN BÜYÜK ÖZELLİK FLORA ZENGİNLİĞİDİR”
Bitlis balının patentini “Bedlis Balı” olarak aldıklarını belirten Medeni Avcil, kendi ballarının Türkiye’de en zengin bitki çeşitliliğinin olduğu yayla ve meralarda üretildiğini söyledi. Avcil, “Bitlis balını diğer ballardan ayıran en temel özelliklerin başında ilimizdeki flora zenginliği gelmektedir. Bizim balımız diğer ballarla kıyaslandığında diğer ballardan üstün olan parametrelere sahiptir. Bitlis balı özellikle prolin değeri bakımından, yani bir balı diğer baldan ayıran en temel parametre, bir balın içinden bulunan prolin değeridir. Bu bakımdan balımız yüksek prolin değerine sahiptir. Özellikle yapılan analizlerde bizim balımızın prolin değeri 600 ile 700 miligram civarındadır. Tarım Bakanlığımızın belirlediği 1 kilo balda en az 300 miligram bulunması gerektiğine ilişkin rakamın oldukça üzerindedir. Özellikle mevsim dışı şeker kullanan yörelerde balın prolin değeri düşmektedir. Bitlis’in arazi bakımında yüzde 71’i dağlarla çevrilidir. Özellikle bu dağlar 2 bin metreyi aşan dağlardır. Bitlis balını diğer ballardan farklı kılan en önemli özelliklerden biri de sanayi ve endüstri yatırımının olmaması, zirai ilaçlamanın yok denecek kadar az olması, suyun, havanın ve toprağın temiz olmasıdır. Yani arıların temas ettiği bütün yüzeyler temizdir. Dolayısıyla Bitlis balı tamamen organik bir ortamda üretilmektedir. Bu bakımdan bizim balımız diğer emsallerinden kalite bakımından, lezzet bakımından ve vizkozite bakımından çok çok daha üstündür. Özellikle Bitlis’teki flora yapısı incelendiğinde ballı bitki çeşitliliğinin çok fazla olduğu görülmektedir. Bitlis’te henüz tanımlanmamış endemikli diyebileceğimiz tıbbi bitkiler oldukça yoğundur. Bu da Bitlis balının kalitesini önemli ölçüde etkilemektedir” şeklinde konuştu.
“TÜRKİYE’NİN BÜTÜN BÖLGELERİNE BAL GÖNDERİYORUZ”
Bitlis Arı Yetiştiriciliği Birliği tesisinde arıcılık girdilerinin temin edildiği ve bütün çiftçilerin ürettikleri ürünleri seçerek aldıklarını belirten Medeni Avcil, “Bunları belirlediğimiz kriter ve standartlarımıza göre değerlendirip kendi paketleme tesisimizde ambalajlayarak piyasaya sürüyoruz. Bunun yanında çiftçilerimiz kovan, çıta ve mum ihtiyacını bizim entegre tesisimizden temin etme imkanına sahiptir. Önümüzdeki dönemde mevcut olan kapasitemizi daha da arttırarak farklı gramajlarda Bitlis balını piyasa sürerek ve balda bir ürün çeşitliliğine giderek piyasalara açılma arzusundayız. Bitlis balı şu an bizim bölgemizin birçok ilinde ve birçok satış noktasında alıcı bulmaktadır. Türkiye’nin bütün bölgelerinden ve özellikle İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük illerimizden siparişler alıyoruz. Çeşitli fuarlara katlıyoruz. Katıldığımız fuarlarda vatandaşa sunduğumuz ürünler ilgi görüyor ve bunların geriye dönüşleri oluyor. Fuarlara katıldıktan sonra bizden bal alan ve bunu sofrasında bulunduran tüketiciler geri dönüş yaparak bal siparişi veriyorlar. Bizlerde buradan kargoyla veya çeşitli yollarla kendilerine bal ulaştırıyoruz” dedi.