Uslu’dan İl Genel Meclisi’ne Ziyaret
AK Parti Çorum milletvekili ve TBMM İdare Amiri Salim Uslu, İl Genel Meclisi Başkanlığını ziyaret etti.
AK Parti Çorum İl Başkanı Rumi Bekiroğlu ve AK Parti Merkez İlçe Başkanı Yaşar Anaç ile birlikte İl Genel Meclis Başkanı Halil İbrahim Kaya’yı ziyaret eden milletvekili Salim Uslu, çalışmalar hakkında bilgi aldı.
Uslu, kıt imkanlara rağmen İl Genel Meclisi’nin köylere hizmet götürmek adına çok yoğun bir çalışma içerisinde olduğunu söyledi. Yeni Türkiye’de il genel meclisinin yapısının değiştirilmesi gerektiğini dile getiren Uslu, Türkiye’nin idari yapısını daha etkin daha yerinden yönetilebilir şekilde planlamak gerektiğini belirtti.
Belediye meclisi ve il genel meclisi ayrımını sona erdirip, buradaki meclise daha büyük yetkiler sağlanmasının gerektiğini ifade eden Uslu, güvenlik, dış politika, iletişim, telekomünikasyon ve ulaşım gibi konular dışındaki hizmetlerin tamamının yerel yönetimler tarafından yerine getirebileceğini dile getirdi.
Böylelikle geçmişteki gibi okulsuz köye lojman, camisiz köye minare planlamak gibi bir komediye Türkiye’de bir daha düşülmeyeceğini anlatan Uslu, “Yerel yönetimleri güçlendirmeden yerinde yönetimin getireceği sürati verimliliği sağlamadan Ankara’dan planlayarak işlerin yürütülmesi çok zor. Çorum’u Ankara’ya mahkum olmaktan kurtarmak gerekiyor. Kendi imkanlarıyla gelişen kalkınan bir kent olmasının yolu, buradaki yönetimin etkin ve verimli çalışmasının sağlanmasından geçiyor. Dikkat ederseniz buradaki yönetimin bağımsızlığından söz etmiyorum. Dikkat ederek seçiyorum ki etkin ve verimli çalışmasının sağlanmasından geçiyor. Bunu sağlayabilirsek ne Türkiye üniter yapıdan vazgeçmiş olur, bu idari özerkliktir. Siyasi özerklik değildir. Türkiye’nin koşulları buna elverişli değildir ama il genel meclisi herhangi bir yerle ilgili hizmet götüreceği zaman Ankara’dan bunun desteklenmesi, parasal imkanlarının ve kaynaklarının Ankara’dan sağlanması gibi bir yol yöntem doğru değil” dedi.
İl genel meclisinin yerel parlamento görevini yerine getiriyor ama yerel parlamentonun sahip olması gereken yetkilerden uzak tutulduğunu anlatan Uslu, “Yetkileri ve imkânları artan bir il genel meclisinin üyelerinin, halkın önceliklerini ve ihtiyaçlarını daha yakından takip etmek ve yerine getirmek konusunda daha etkin olmak gibi bir rolü olur diye düşünüyorum ve bu kurumların rolünü arttırmak gerekli diye düşünüyorum. Bu yeni bir düşünce değil. Öteden beri ilkesel olarak yerinde yönetimi savunan birisiyim. Bu yerinden yönetimin geliştirilmesi demek, sadece hizmetlerin etkin ve verimli yapılması demek değil, aynı zamanda denetlenmesi anlamına da gelir. Şimdi hastanemizi ihale ettik. Normalde hastanemizin mayıs 2015’de bize teslim edilmesi gerekiyor. Resmen 2016 ama o hastanenin bir an evvel bitirilmesi ve hızlandırılması Ankara’dan planlanmaması gerekiyor. Bu yerel yöneticilerin bu işin sorumlusu olarak ve sahibi olarak planlamaları gerekiyor ki, halk yapılan hizmetleri varsa aksaklıkları nereden kaynaklandığını, kimden kaynaklandığını, ne harcandığını, ne kadar harcandığını, ne kadar harcanması gerektiğini, niye harcanmadığını şeffaf bir şekilde yerinde denetlesin. Yoksa herkes dönüp Ankara’ya bakıyorsa Ankara’da da binlerce, on binlerce bürokratın olduğu bir yerde kimin yetkili olup olunmadığının bilinmediği bir yerde bir muhatap güçlüğü bulma sorunu yaşanıyorsa oradaki hizmetlerin etkin, verimli ve süratli olması sağlamak mümkün değil” diye konuştu.
Kamu hizmetlerinin çok ciddi bir şekilde kaliteye ihtiyacı olduğunu AK Parti döneminde bu kalitenin artırılmasına rağmen yeterli seviyede olmadığını dile getiren Uslu, “İl Genel Meclisi başkanımız, çok daha etkin ve verimli hizmetler yapabilecekken, mevzuat, mevzuatın Ankara’dan planlanıyor ya da destekleniyor olma mecburiyeti ve yetki karmaşası hizmetlerin kalitesini düşürüyor ve kalitesini azaltıyor. Kurumlararası koordinasyonu zorlaştırıyor yetki karmaşası yaratıyor. Buna da bir şekilde ortadan kaldırmak gerekiyor diye düşünüyorum. Kamu hizmetlerini sonuçta kamu çalışanlarının eliyle sürdüreceksiniz. Kamu çalışanlarının da bir şekilde statü farklılıklarını ortadan kaldırıp, kamu çalışanlarının da bir performans değerlendirmesine tabi tutulması iyi olur. Daha çok çalışan daha kaliteli, daha hızlı üreten daha iyi kariyerler yapanların emeğinin bilgisinin birikiminin değerlendirileceği, çabasının değerlendirileceği yeni bir sisteme ihtiyaç var. Böyle olunca Türkiye’yi hem zihniyet olarak hem idari olarak yeniden yapılandırmak lazım ve işte biz buna Yeni Türkiye diyoruz” diye konuştu.
İl Genel Meclisi Başkanı Halil İbrahim Kaya ise, kent görünümlü temiz köyler hedeflediklerini belirtti.