Usulsüz Yabancı Plakalı Araçlar Trafikten Men Edildi

Usulsüz Yabancı Plakalı Araçlar Trafikten Men Edildi

Mersin Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü ekipleri, Türkiye’ye geçici olarak getirilip usulsüz olarak kullanıldığını tespit ettiği yabancı plakalı araçları trafikten men ederek, Gümrük Müdürlüğü’ne teslim etti.
Özellikle son zamanlarda Mersin’de bulunan yabancı plakalı araçlarla ilgili oto galerici esnafının ve bilgi edinmek isteyen vatandaşların beyanları doğrultusunda çalışma başlatan ekipler, bazı araçların usulsüz olarak kullanıldığını tespit etti. Ekipler, yabancı plakalı araçların Türkiye’ye geçici olarak giriş yaptıktan sonra farklı kişilerce usulsüz olarak kullanıldığını belirledi. Bunun üzerine yasaya göre yakaladıkları araçları trafikten men eden ekipler, bağladıkları 12 aracı Gümrük Müdürlüğü’ne teslim etti. Araçların çoğunun son model araç olması ise dikkat çekti. Ekipler ayrıca 6 Kasım’da yaptıkları uygulamada da 18 aracı trafikten men ederek, Gümrük Müdürlüğü’ne teslim etmişti.
"ARAÇLAR KURALLARA UYGUN GİRDİRİLİYOR AMA YASAL OLMAYAN ŞEKİLDE KULLANILIYOR"
Konuyla ilgili gazetecilere açıklamalarda bulunan Trafik Bürolar Amiri Başkomiser Ali Özkan, son zamanlarda yabancı plakalı araçlarda artış gözlendiğini ifade ederek, "Ülkemize sınırı olan ülkelerden yasalara uygun şekilde araçları girdirerek, yasal olmayan şekilde kullanılan araçlar üzerindeki bu ikinci denetimimizde 12 lüks araç aldık. Bu araçları Mersin Gümrük Müdürlüğü’ne teslim ediyoruz. Burada Gümrük Kanunu’na muhalefet ediliyor. Kurallara uygun olarak girdirildikten sonra kullanması gereken kişiler tarafından kullanılmıyor. Örneğin, Gürcistan vatandaşı pasaportu ile araç girdiriliyor bir Türk vatandaşı tarafından uzun süreli kullanılıyor. Bu da Gümrük Kanunu’na aykırı olduğu için Gümrük Kanunu’ndan gerekli işlemler yapılmak üzere geçici olarak araçları trafikten alıkoyup, Gümrük Müdürlüğü’ne teslim ediyoruz" şeklinde konuştu.
Bugüne kadar uygulamalarda 40’a yakın lüks tabir edilen araç aldıklarının altını çizen Özkan, "Bu araçları araç sahipleri başkasına ödünç veremiyor. Mevzuata göre aracı girdiren turistik amaçlı girdirdiyse 6 ay yurt içinde araç kullanabiliyor. Ancak bu girdirenler aracı girdirdikten sonra sözde vekaletname ile burada aracı birine bırakıyorlar. Tekrar ülkelerine dönüş yapıyorlar. Bu araçların ancak girdiren kişi tarafından kullanılması gerekiyor. Kontrollerde el koyduğumuz araçların hiçbirisini mal sahipleri kullanmıyor. Getiren, hakkı olan kişiler kullanmıyor. Tamamen ilgisi olmayan başka kişiler kullanıyor. O yüzden el koyuyoruz. Ayrıca bu araçların gümrükten de sorgusu yapılıyor. Her türlü sorgulaması yapıldıktan sonra teslim ediliyor" diye konuştu.