Uyuşturucu Kullananlarda Çok Terleme Görülüyor
Samsun İl Sağlık Müdür vekili Dr. Uğur Akbal, “Uyuşturucu kullananlarda zihin bulanıklığı, gözlerin kızarması, çok terleme ve dış görünümlerine özen göstermeme yaygındır ve tabi ki bağımlı olma riski vardır” dedi.
Uyuşturucu madde, risk faktörleri, belirtileri ve tedavisi hakkında açıklamalarda bulunan Samsun İl Sağlık Müdür vekili Dr. Uğur Akbal, “Uyuşturucu madde bağımlılığı ülkemizde ve dünyada giderek artan ve birçok boyutu ile karşı karşıya kaldığımız bir sorun olarak karşımıza çıkmaktadır. Uyuşturucu madde bağımlıları, çoğunlukla kullanımı kontrol edebilecekleri düşüncesiyle madde kullanmaya başlarlar. Oysa bağımlılığın nasıl gelişeceği öngörülemez, bir kez kullanım dahi son derece risklidir. İlk kullanımdan sonra tekrar tekrar madde alma ihtiyacı doğar. İnsanların yaşa dışı uyuşturucu kullanmalarının birçok sebebi vardır. Bazıları sorunlarından kaçmak için, diğerleri ise can sıkıntısından, meraktan veya sadece iyi hissetmek istediklerinden bunları kullanırlar. Madde bağımlıları her türlü eğitim ve yetişme durumundan olabilirler. Erkek veya bayan, genç veya yaşlı, zengin veya yoksul, çalışan veya işsiz, şehirli veya şehir dışından olabilirler. Uyuşturucular herkesi etkisi altına alabilir. Uyuşturucu kullananlarda zihin bulanıklığı, gözlerin kızarması, çok terleme ve dış görünümlerine özen göstermeme yaygındır ve tabi ki bağımlı olma riski vardır” diye konuştu.
Bağımlı olan kişinin madde kullanımından tek başına kurtulmasının mümkün olmadığını söyleyen Dr. Akbal, “Bağımlılık tedavisi kişiye, kullanılan maddenin cinsine ve kullanım süresine göre değişiklik gösterir. Maddeyi kişinin tek başına bırakması neredeyse imkansızdır, muhakkak uzman yardımı alınmalıdır. Psikolojik sorunları olan ya da herhangi bir madde bağımlılığı bulunan ebeveynin çocukları daha büyük risk altındadırlar. Bağımlılık, geliştikten sonra tedavisi oldukça güç olan bir hastalıktır. Uygulanan uzun süreli tedavilerin maliyeti çok yüksektir. Madde kullanan ve tedavi olmak isteyen, bu konudaki problemlerine çözüm arayan kişi ve yakınları hastanelere bağlı Alkol ve Madde Bağımlılığı Tedavi Merkezleri (AMATEM) ile psikiyatri kliniklerine başvurarak tedavi olabilirler. Hasta ve doktor işbirliğiyle yürütülen tedavi, 2-6 hafta arasında hastanede yatarak arındırma ve bir yıl süre ile psiko-sosyal tedavi şeklinde gerçekleşmektedir. En iyi korunma yolu hiç başlamamaktır” şeklinde konuştu.