Uzak Doğu’da Batı Akdeniz Tanıtımı
Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA), bölgenin turizm ve yatırım fırsatlarını üst düzeyde Japonya ve Güney Kore’de tanıttı.
Burdur Valisi Hasan Kürklü ile Isparta Valisi Vahdettin Özkan’ın başkanlığındaki Yönetim Kurulu üyelerinden oluşan BAKA heyeti, büyükelçilikler ve ticaret müşavirliklerinde değerlendirme toplantıları sonrasında Japonya ve Güney Kore’deki medya mensupları, bölge ülkelerinde faaliyet gösteren turizm firmalarının temsilcilerine yönelik seminerler ve ikili görüşmelerle tanıtım gerçekleştirdi.
BAKA, Batı Akdeniz’deki tarihi ve kültür değerlerinin, dünyanın gül yağı üretiminin yüzde 60’ını karşılayan gül ile diğer eko ve inanç turizmi değerlerinin tanıtımını yapmak, Japon ve Güney Koreli turistleri bölgeye çekmek, yatırım alanları ve sektörleri konusunda bilgilendirme yapıp işbirliğini artırmak amacıyla yeni bir çalışma gerçekleştirdi.
Japonya ve Güney Kore’de gerçekleştirilen çalışma ziyaretine; BAKA Yönetim Kurulu Başkanı Burdur Valisi Hasan Kürklü, Başkan Vekili Isparta Valisi Vahdettin Özkan, üyeler Burdur Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz, Ticaret ve Sanayi Odası başkanları Şükrü Başdeğirmen ile Yusuf Keyik, İl Genel Meclisi Başkanları Ali Bolat ile Osman Karakaya ve Genel Sekreteri Tuncay Engin, Dış İlişkiler ve Tanıtım Birim Başkanı Mehmet Pehlivan ile uzman Abdullah Madenci katıldı.
TURİZM PROFESYONELLERİ JATA’DA
Asya Pasifik bölgesinin en önemli turizm fuarı kabul edilen, 4 günde 160 bine yakın ziyaretçinin geldiği ve150’yi aşkın ülke ile bölgeden gelen dünya çapındaki turizm profesyonellerinin katıldığı turizm fuarı JATA-2014’e katılan BAKA, bölgenin turizm potansiyelinin tanıtımını yaparken, fuar boyunca ilgili kurum, kuruluş ve temsilcilerle görüşmeler gerçekleştirdi.
BAKA Yönetim Kurulu Üyeleri, Japonya’da Tokyo Büyükelçisi Ahmet Bülent Meriç ve Ticaret Müşaviri Musa Demir, Güney Kore’de de Seul Büyükelçisi Arslan Hakan Okçal ve Ticaret Müşaviri Kaan Köktürk ile toplantılar gerçekleştirdi. Toplantılarda; Batı Akdeniz’in iş ve yatırım fırsatları, Japonya ile Güney Kore’de iş kültürü, ticari ve yatırım potansiyeli hakkında karşılıklı bilgi alışverişi yapıldı. Büyükelçiler ve müşavirler, BAKA’nın faaliyetlerini yakından takip ettiklerini belirterek, turizm tanıtma faaliyetlerinin yanında Batı Akdeniz Bölgesi’nden bir ticari markanın da tanıtılması konusunda her türlü desteği vereceklerini belirtti.
BATI AKDENİZ TANITIM SEMİNERLERİ
BAKA heyeti, Japonya Devlet Televizyonu NHK, özel medya ve çevre ülkelerde faaliyet gösteren muhtelif turizm firma temsilcileri ile de eko, kültür, inanç ve gül turizmi üzerine görüşmeler ile Batı Akdeniz Tanıtım Seminerleri gerçekleştirdi. Genel Sekreter Tuncay Engin ile uzmanlar Mehmet Pehlivan ve Abdullah Madenci’nin gerçekleştirdiği tanıtım seminerlerine; Japonya’da Tokyo Tanıtma Müşavirliği desteği ile 12 kişilik üst düzey medya temsilcisi, Güney Kore’de ise THY Seul Müdürlüğü’nün desteğiyle Seul’ün en büyük 25 tur firma yetkilisi katıldı.
Batı Akdeniz’in turizm potansiyeli konusunda sunum yapan BAKA ekibi, katılımcılarla Batı Akdeniz hakkında ayrıntılı karşılıklı görüşmeler gerçekleştirdi. Turizm kataloğu, broşürler, başta kiraz ve gül turizmi potansiyeline yönelik hazırlanmış film ve broşürlerle tanıtım yapan BAKA, katılımcıları 2015 yılı gül sezonunda Batı Akdeniz’e davet ederek hazırladığı tanıtım materyallerinden oluşan set, gül şurubu, gül lokumu ve kozmetik setini hediye etti.
Çalışma ziyaretinde kültür ve inanç turları düzenleyen tur firmalarına yönelik olarak tanıtım seminerleri ile tanıtım çalışmaları devam eden BAKA, Güney Kore Trekking Federasyonu yetkileriyle de görüştü ve Batı Akdeniz Bölgesi’ne turlar düzenlenmesi konusunda olumlu cevap aldı. BAKA’nın Uzak Doğu’da sürdürdüğü tanıtım çalışmaları kapsamında; 2014 yılında Isparta’yı yaklaşık 2 bin yabancı turist ziyaret etti. Alternatif turizm çalışmaları ile kiraz çiçeği (sakura), gül, kiraz, lavanta, elma ve üzüm mevsiminde bölgeyi 10 bin Uzak Doğulu turistin ziyaret etmesi hedefleniyor.