Uzmanlar: “kayıp Mülteciler Dipte Aranmalı”

Uzmanlar: “kayıp Mülteciler Dipte Aranmalı”

Sarıyer Rumeli Feneri açıklarında 24 kişinin ölümüyle sonuçlanan tekne faciasının ardından kayıp mülteciler için arama çalışmaları devam ediyor. Çalışmalara katılan İstanbul 911 Arama Kurtarma Araştırma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Oksal Erev, 50 metreden daha derin yerlerin olduğunu belirterek, aramaların diplerde yapılması gerektiğini söyledi.
Sarıyer Rumeli Feneri açıklarında dün, göçmenleri taşıyan teknenin batması üzerine yaşanan faciada 24 mültecinin cansız bedenine ulaşılırken, 6 mülteci de sağ olarak kurtarılmıştı. Facianın ardından başlatılan arama kurtarma çalışmaları bugün de devam ediyor.
Havadan Sahil Güvenlik Komutanlığı’na bağlı bir uçak tarama yaparken, karadan da Sahil Güvenlik Komutanlığı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Sivil Savunma ve Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü’ne bağlı gemi ve botlar çalışmalarını sürdürüyor. Arama çalışmalarına jandarma, AFAD ekipleri ve İstanbul 911 Arama Kurtarma Araştırma Derneği ekipleri de destek verdi. Ellerindeki harita ile güzergah belirleyen ekiplerden bazıları denizde arama yaparken, bazıları ise cesetlerin karaya vurma ihtimali nedeniyle sahil kısımlarında arama yaptı.
“ŞUANDA KARADA BİRŞEY BULUNMAZ”
İstanbul 911 Arama Kurtarma Araştırma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Oksal Erev harita üzerinde yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi.
Olayın üzerinden 24 saati geçtiğinin ifade eden Oksal Erev, “Ekipler, denizden taramalarını yaptılar. Bugünden itibaren STK’lar yani gönüllü ekipler aramalara katılacak. Ağırlıkla kara tarafından aram yapılacak. Rumeli Feneri’nin açığında bir batma oldu. Bu bölgede muhtemelen hala teftişler deniz yüzeyindedir. Deniz yüzeyinde olduğu için kara taramalarından daha fazla mutlaka bu bölgede tarama yapmak gerekiyor. Çünkü 50 metreden daha derin yerler var. Burada çok ciddi şekilde dip görüntülemeyle bu aramanın yapılması gerekiyor. Benim düşüncem şuanda karada bir şey bulunmaz” diye konuştu.
“ARAMALAR DİPTE YAPILMALI”
16 kayıp mültecinin arandığını ifade eden Oksal Erev, çalışmaların dipte yapılması gerektiğini belirterek, şunları söyledi; “Teknenin batmış olduğu yer en önemli yer. Bu tür boğulmalarda mutlaka deniz tabanına çökecektir. Birkaç gün orada kalacaktır. Tabi şartlar da bunu etkileyecektir. Deniz suyunun sıcaklığı, yemiş içmiş olduğu şeyler onu yüzeye doğru çıkartır. Birkaç gün daha ben yüzeye çıkacağını düşünmüyorum. Dipte aramak gerekiyor. Bir kaç gün içinde bulunmazsa daha sonra koyların arasına da bakmak gerekir” dedi.
“KOLAY BİR İŞ DEĞİL”
Hava şartlarının aramaya elverişli olduğunu belirten İstanbul 911 Arama Kurtarma Araştırma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Oksal Erev, “Deniz ne kadar sıcak olursa daha çok yüzeye çıkma meydana gelir. Dip görüntülerini almamız gerekir. Dip görüntüleri de balık bulucularla bulunabilir. Bu ekipmanlar kullanılırsa durum biraz daha kolaylaşacaktır” dedi.
Aramalarda 10-15 gün kadar yasal bir sürenin olduğunu sözlerine ekleyen Oksal Erev, “Kolay bir iş değil” dedi.