Uzmanlar Kış Hastalıklarına Karşı Uyardı
Şırnak’ın Cizre ilçesinde faaliyet gösteren Cizre Botan Hastanesi Uzman Doktoru Kemal Duralı, küçük çocuklara kış aylarında nasıl bakılması gerektiği hakkında uyarılarda bulundu.
Cizre Botan Hastanesi Uzman Doktoru Kemal Duralı özellikle çocukların soğuk algınlığından virüslere kadar kış boyu bakımının önem arz ettiğini söyledi. Duralı, “Anne babaların en yakındıkları konu, çok sık olarak nezle, soğuk algınlığı, grip, gripal enfeksiyon bademcik, boğaz iltihabı gibi üst solunum yolları enfeksiyonlarına (ÜSYE) yakalanan, orta kulak iltihabı veya sinüzitin de çoğu zaman tabloya eşlik etmesi ile genel durumu olumsuz etkilenen, okula gidemeyen çocuklarıdır. Bağışıklık sisteminin fazla tepki göstermesi, çocukların kendisini koruyamaması, soğuk aylar, okul ortamı gibi nedenler çocukluk döneminde, üst solunum yolları enfeksiyonu geçirilmesine neden olmaktadır. Bebekler her şeyi elleri ve ağızlarıyla keşfederler dolayısıyla soğuk algınlığı virüsleri bebeğinizin organizmasına kolaylıkla geçebilirler. Soğuk algınlıkları özellikle bebeklerin evlerde tutulduğu sonbahar ve kış aylarında olur, çünkü evin içinde bir virüs kişiden kişiye daha çabuk yayılır. Ortalama bir yetişkin yılda 2 ile 4 kez arasında soğuk algınlığı geçirirken, ortalama bir çocuk günlük bakımla yılda 6 ile 10 kez arasında soğuk algınlığına yakalanır. Bu sayının en aza düşürülmesi için, doktor ve anne babaların özen göstermesi gerekir. Klinik tablo, sonbahar ve kış mevsimleri boyunca daha sık karşımıza çıkan çeşitli tür virüslerin neden olduğu soğuk algınlığı, basit burun iltihabı olarak başlar. Soğuk algınlığı olan çocuklar ilk günlerde halsiz, yorgun, biraz üzgün ve asabi olurlar. Genellikle burunları akar ya da tıkalı olur, boğazlarında ve kulaklarında ağrı olabilir. Bununla beraber, hafif öksürük ve zaman zaman ateş söz konusu olabilir. Burun akıntısı önceleri genelde renksiz ve şeffafken, bir kaç gün sonra koyu kıvam alarak rengi sarı veya yeşile dönebilir. Bakteriler de ikincil olarak, iltihabı şiddetlendirebilir. Boğazda ve genizde tahriş, burun tıkanıklığı, hafif ateş ilk belirtilerdir, hapşırma, sulu burun akıntısı, boğaz ağrısı, iştah kaybı, baş ağrısı, kulak ağrısı, öksürük de olabilir. Bulaşması, havadan damlacıkların solunumu ile veya el sıkışma, öpüşme gibi direkt temas ile olur. 24-72 saat içinde hastalık belirtileri başlar. İyileşme dönemi 10-14 gün sürer. Kan testi, boğaz kültürü veya radyolojik yani sinüs filmi incelemeler istenir” dedi.
"ÇOCUKLARDA NEZLE GRİP TEDAVİLERİNDE MECBUR KALINMADIKÇA ANTİBİYOTİK KULLANILMAMALIDIR"
Küçük çocuklarda veya herhangi bir yaş grubunda nezle veya soğuk algınlığı bulguları ortaya çıktığında herhangi bir kötüye gidiş olmadığı takdirde antibiyotiklerin kullanılmasının sakıncalı olduğunu belirten Dr. Duralı, bu hastalıklara yol açanın bakteri değil, virüs olduğunu söyledi. Dr. Duralı, "Çünkü direnç geliştirir ve mikroplarda bir daha o antibiyotik kullanılamaz, bu çok büyük bir problemdir. Çünkü tekrar ediyorum, bu hastalıklara yol açan bakteriler değil virüslerdir. Çok küçük bebeklerde virüslerin üzerine bakteriler eklenebilir. Ama bu safhada ilaç kullanımına doktor karar vermelidir. 6 aylık bebekler nezle olduğunda veya bu bulgular görüldüğünde doktora götürülmelidir. Çünkü komplikasyonlar bazen kulak iltihabı, sinüzit, zatüree gibi istenmeyen hastalıklara yol açabilir. Bunun dışındaki gruplarda antibiyotik kullanımının yeri yoktur” diye konuştu.