Uzmanlar Yaban Hayatında Kötü Gidişe Dikkat Çekti

Uzmanlar Yaban Hayatında Kötü Gidişe Dikkat Çekti

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Orman Fakültesi Yaban Hayatı Ekolojisi ve Yönetimi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Şağdan Başkaya, 2002 yılı sonrasında giderek artan bir ivmeyle iyiye doğru giden Yaban Hayatı çalışmalarının son 3-4 yıldır sürekli geriye gittiğini söyledi.
"Yaban Hayatı Envanter Teknikleri Uygulamaları Hizmet İçi Eğitimi" toplantısı Trabzon Uzungöl’de yapıldı. Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nün ülke genelinden yaklaşık 120 kişiyle gerçekleştirdiği toplantıda konuşan KTÜ Orman Fakültesi Yaban Hayatı Ekolojisi ve Yönetimi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Şağdan Başkaya, 2002 yılı sonrasında giderek artan bir ivmeyle iyiye doğru giden Yaban Hayatı çalışmalarının, son 3-4 yıldır sürekli geriye gittiğine dikkat çekti. Bunun nedenlerini araştırmaya bile gerek olmadığını, işin içindeki birisi olarak sürekli gördüklerini belirten Prof. Dr. Başkaya, yaban hayatının bu şartlarda yol almasının imkansız olduğunu dile getirdi.
Hükümetin birçok alandaki başarılı icraatlarının arkasına saklanarak, yaban hayatındaki kötü gidişin bir başarı öyküsü gibi gösterilmeye çalışıldığını kaydeden Başkaya "30 yıldır içinde yoğrulduğumuz yaban hayatı konusundaki bu bilim dışı bakış ve vurdumduymazlık bizleri çok üzmektedir. Bütün yaban hayatının saymakla bitmeyecek sorunları ve avcılığımızın durumu ortadayken, yaklaşık 50 yıldır koruma ve geliştirmeye çalıştığımız alageyik, yaban koyunu ve ceylanlarımızın içler acısı durumu bu kötü gidişe örnek vermek için yeterlidir. Hatta iyiye gidiş veya yerinde saymak şöyle dursun, 2014 yılı Türkiye’si yaban hayatı göz önüne alındığında geriye gidişlerin olduğu bir yıldır” diye konuştu.
“BAŞARISIZLIĞI PARLATARAK BİR YERE VARILAMAZ”
“İki yıl üst üste sürüsünün sayısını artıramayan bir çoban batar gider” diyen Başkaya “Oysa, bizim malum teşkilatımız 50 yıldır kamuoyuna sürekli başarı öyküleri anlatmaktadır. Ancak, işin aslının hiç de böyle anlatıldığı gibi olmadığını bizler gibi işin içindeki herkes gayet iyi bilmektedir. Anavatanı Mezopotamya ve Anadolu olan alageyik bugün bize benzer bir yaban hayatına sahip olan Almanya’da yılda 70 bin civarında avlattırılabilmekte, ülkemizde yasal karaca avı onlarla ifade edilirken, Almanya’da 1,2 milyon civarında avlattırılabilmektedir. Çok ciddi gelirler elde edilen av turizminde bizim adımız hiç geçmiyor. Son 50 yıldır hep 200 rakamının altında kalan alageyik sayısından sonra Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü bir başarıdan söz edemez. Bu millet birkaç yüzyıl öncesine kadar dünyaya yaban hayatı koruma ve geliştirme konusunda örnek olarak gösterilirdi. Yaban hayatında bugünkü kötüye gidişe, bu aciz yöneticilerle ‘dur’ demek imkansızdır. Başka bir çok çetrefilli konu ile uğraşan Bakanlık ve Başbakanlığımızın artık bu konuya da eğilmesini ümitle arzu ediyoruz" dedi.
Yapılan toplantıyı da değerlendiren Prof. Dr. Şağdan Başkaya, yaptıkları sunumların ardından, Yaban Hayatı Yöneticileri’nin ısrarla ve sürekli bir şekilde salonu dolduran mühendis, tekniker ve orman muhafaza memurlarına "Amirlerinizin, yöneticilerinizin ve müdürlerinizin bu anlatılanları bilmesine gerek yok, onların başka bir sürü işleri var, bunları sizler bilmek zorundasınız" ve "Yaban hayatı konusunda Türkiye’yi, ABD, Almanya gibi gelişmiş ülkelerle veya başka herhangi bir ülke ile kıyaslamak çok yanlış, ister gelişmiş olsun, ister diğer ülkeler olsun hiçbirinin durumu bizimle benzer değil" gibi ifadeler kullanmalarının kendilerini üzdüğünü ve karamsarlığa ittiğini sözlerine ekledi.