Uzmanlardan Kış Aylarında Doğru Beslenme Önerisi
Memorial Diyarbakır Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Diyetisyen Ceren Aktaş, kış aylarında beslenme konusunda yaptığı önerisinde, kış aylarında doğru beslenmenin hastalıklardan koruduğunu söyledi.
Kış aylarında günlerin kısa, gecelerin de uzun olmasının; kapalı alanlarda daha çok zaman harcanmasına neden olarak hareketsiz yaşamı da beraberinde getirdiğini ve bu durumun da vücudun enerji harcamasını azalttığını, buna yanlış beslenme de eklenince vücut direncinin kırılıp hastalıklara yakalanmanın daha kolaylaştığını belirten Memorial Diyarbakır Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Diyetisyen Ceren Aktaş, kış aylarında bol bol C vitaminin tüketilmesi önerisinde bulundu. Aktaş, “Kış aylarında insanlar soğuktan daha çok etkilendiği için, gribal enfeksiyonları daha çabuk kapar. Bu yüzden hasta olmayı beklemeden özellikle kış aylarında bol bol C vitamini almak gerekir. Portakal, mandalina, greyfurt gibi meyveleri kış aylarının uzun gecelerinden eksik etmemek sağlık için önemlidir. Bunun yanı sıra; pancar, turp, havuç, kereviz, ıspanak, pırasa, lahana, pazı gibi sebzeler de kış aylarında vücut direncini arttırarak, hastalıkların oluşumunu engelleyebilmektedir. Bu gibi sebze ve meyvelerin sadece kış aylarında değil, yılın her mevsiminde sofradan eksik edilmemesi gerekir” dedi.
Kış aylarında kilo almamak ve soğuk algınlığından korunmak Aktaş, balık tüketilmesi gerektiğini ifade etti. Aktaş, “Balık kışın sofralardan eksik edilmemesi gereken besinler arasındadır. İçerdiği omega 3 yağ asidinden dolayı bağışıklık sisteminin kuvvetlenmesini sağlar. Haftada en az 2 gün balık tüketimi önerilir. D vitamininin en iyi kaynağı güneştir. Kış mevsiminde genelde havalar bulutlu olduğundan dolayı güneşten yeteri kadar faydalanamayız. Ancak havanın güzel olduğu, güneşli zamanlarda yürüyüşe çıkarak güneşten faydalanılabilir” diye konuştu.
Soğuk kış günlerinde çay, kahve içmek yerine, bitki çayları ve C vitamini yönünden zengin olan kuşburnu çayı tercih edilmesi gerektiğini bildiren Aktaş, şu önerilerde bulundu:
“Kış aylarının uzun gecelerinde abur cubur diye tabir ettiğimiz çerez tarzı yiyeceklere, tatlıya daha fazla ihtiyaç duyulur. Yağlı kuru yemişlerle leblebi karıştırılarak yenilmesi önerilir. Özellikle kalorisi yüksek hamur tatlılarından uzak durulması gerekir, tatlı ihtiyacı ise haftada 2 defayı geçmeyecek şekilde sütlü tatlılar ile giderilebilir.”
Kış aylarında genellikle çocukların sevmediği sebzeler çoğunlukta olduğuna dikkat çeken Aktaş, çocukların büyüklere göre bağışıklık sistemi daha zayıf olduğundan gribal enfeksiyonlara yakalanma olasılıkları da fazla olduğunu, bu yüzden annelerin çocuklarına bu sebzeleri sevdirerek veya değişik şekillerde yemelerini sağlaması gerektiğini söyledi.
Kışın sıvı tüketimine dikkat edilmesi gerektiğini ifade eden Aktaş, “Kış aylarında sıvı ihtiyacı pek akla gelmediğinden vücut yeterli sıvı ihtiyacını alamaz. Bu yüzden kış aylarında vücudun sıvı ihtiyacını yeteri derecede karşılamak gerekir. Kışın günde en az 2 litre su tüketilmesi gerekmektedir. Aksi takdirde vücut zararlı ögeleri atamaz ve vücut fonksiyonlarının bozulmasına sebep olur” şeklinde konuştu.