Vali Can’ın Makam Odasına Ahşap Tavan Göbeği
Vali Cevdet Can, makam odasının tavanına Tokat’ın tarihi değerlerini yaşatmak adına ahşap tavan göbeğini taktırırken, Atatürk portresinin çevresi de eski Tokat evlerinde bulunan kemer ile süslendi.
Tokat’ın tarihi ve turistik değerlerinin tanıtımına önem veren Vali Can’ın talimatları ile valilik binasının giriş katındaki panolar el sanatları eserleri ile süslendi. Yazmacılıktan bakırcılığa birçok el sanatının sergilendiği valilikte ayrıca Vali Can, makam odası el emeği göz nuru eserlerle süslendi. Makam odasını tavanın bir bölümünü kaplayan ahşap tavan süslemesi ile Atatürk portresinin çevresini kaplayan ahşap kemer dikkatleri çekiyor. Vali Can, Tokat’ı geçmişini geleceğine taşıyan kent olarak değerlendirdiklerini ifade ederek, “Tokat birçok özelliğinin yanında el sanatları ile ön plana çıkıyor. Tokat bakır, ahşap, yazma işçiliği ile adından söz ettiren bir kent. Bu el sanatlarını yaşatmak adına vilayette dekor olarak kullanarak geçmişten geleceğe kent anlayışını inşa etmeye çalışıyoruz” dedi.
Tokat’ın tarihi camilerinde var olan asma tavan göbeğinin bir benzerinin ahşap ustası tarafından yapılarak makam odasının tavanına yerleştirildiğini ifade eden Vali Can, bu el sanatının Selçuk ve Osmanlı döneminde kullanılan bir teknikle yapılmış olduğunu söyledi.
TAVAN GÖBEĞİNİ 6 AYDA YAPTI
Taşhan’da ahşap oymacılık yapan Mehmet Çakar, çam ağacından 6 ayda Ulu Cami’de bulunan ahşap tavanın bir benzerini yaptığını kaydetti. Aynı zamanda eski Tokat evlerinde bulunan ahşap kemerinde bir benzerini oyma tekniği ile yapan Çakar, eski evlerin tavan oymalarını fotoğraflayarak yaşatmaya çalıştığını kaydetti.
Öte yandan ilk olarak Danişmentliler döneminde XII. yy.’da yapılan, 1679 yılında Avcı Mehmed zamanında tamamen yenilenen Ulu Cami’nin tavanını kaplayan ahşap süslemenin özellikleri ise şu şekilde: “Tavana kırmızı ve yeşil renklerin hakim olduğu fonlar arasında yalancı kündekari tekniğiyle yapılmış kare tavan göbeğinin üzeri altın yaldız ve kalem işi bitkisel bezemelerle süslenmiştir. Ahşap tavanı taşıyan ayak ve kemerlerin üzeri dönemin süsleme özelliklerine uygun olarak Rumi motifli kalem işleriyle süslenmiştir.”