Vali Düzgün, Turizm Gazetecileri Ve Yazarlarına Kayseri’nin Turizm Potansiyeli İle Erciyes’i Anlattı
Kayseri Valisi Orhan Düzgün, turizm çalışmaları ve tanıtımı kapsamında kente davet ettiği turizm gazetecileri ve yazarlarına, 6 bin yıllık geçmişe sahip Kayseri’nin turizm potansiyeli ile Erciyes Kayak Merkezi’ni anlattı.
Ulusal basın temsilcileri, turizm gazetecileri ve seyahat dergisi yazarları Kayseri Valiliği ile Orta Anadolu Kalkınma Ajansı (ORAN) arasında yürütülen Kayseri turizminin tanıtımına yönelik proje kapsamında Kayseri’ye geldi.
Vali Düzgün, önemli medeniyetlere ev sahipliği yapmış, kültür ve doğa turizminde sahip olduğu değerlerle birlikte Erciyes Kayak Merkezi’ne yapılan önemli yatırımlarla kış turizminde de iddialı hale gelen Kayseri’nin tanıtımı için düzenlenen 2 günlük info tur kapsamında kente gelen turizm gazetecileri ve yazarları ile Erciyes’te bir araya geldi.
Vali Düzgün, toplantının açılışında, tanıtımın önemini vurgulayarak tanıtımın en önemli unsurlarından biri olarak gördüğünü belirttiği turizm gazetecilerini Kayseri’de ağırlamaktan memnuniyet duyduğunu söyledi.
Turizmin gelişebilmesi için ulaşım, konaklama ve tanıtımdan oluşan üç ana unsurun büyük önem taşıdığının altını çizen Vali Düzgün, Türkiye’nin 35 milyon turist ile dünyanın en fazla turist kabul eden ilk altı ülkesi arasında yer aldığını belirterek, Kayseri’nin de bu turizm gelirinden daha fazla pay elde etmesi için başta Büyükşehir Belediyesi olmak üzere kamu ve özel sektör kuruluşları ile koordineli bir çalışma yürüttüklerini ifade etti.
6 bin yıllık geçmişi ile son derece zengin bir kültüre sahip Kayseri’nin, Kültepe - Kaniş Karum’da çıkartılan tabletlerden de anlaşıldığı gibi önemli bir ticaret merkezi konumunda olduğunu anlatan Vali Düzgün, “Kültepe-Kaniş Karum’daki kazılarda ortaya çıkan tabletlerde karşılıklı sözleşmelerden, ailevi ilişkilerden tutun da çok farklı konulardaki tabletlere rastlıyoruz. Bundan dolayı da Kültepe 2014 yılının nisan ayında UNESCO tarafından ‘Dünya Geçici Miras’ listesine alındı. Aslında bu nisan ayında sadece Kültepe değil, Kayseri’yle beraber Konya ve Sivas’taki Selçuklu eserleri de UNESCO Geçici Miras Listesine dahil edildi.Ayrıca UNESCO tarafından değerlendirilmesini istediğimiz bir başka husus da Kültepe’deki tabletler. Bugüne kadar 25 bin civarında tablet kazılar sonucu ortaya çıkartıldı. Bunların da ‘Dünya Belleği’ listesine alınması için çalışmalarımız ve gayretlerimiz var.” dedi.
Vali Düzgün, uzun bir dönem Kapadokya Krallığı’na başkentlik yapan Kayseri’nin Kapadokya’nın giriş kapısı olduğuna işaret etti.
İl sınırları içerisinde Kapadokya’nın bir bölümünün bulunmasının yanı sıra Selçuklu dönemine ait önemli eserlerin varlığı ile Türkiye’nin en önemli kayak merkezlerinden birisi olmaya aday olan Erciyes’e sahip olmasının Kayseri’nin avantajları arasında yer aldığını kaydeden Vali Düzgün, şöyle devam etti:
“Turizmde bölgemizin gelişebilmesi için 3 ana unsurun tamamlanmış olması gerekiyor. Sadece bölgemizde değil bir bölgede turizmin gelişebilmesi için o bölgenin 3 ana noktada o eksikliklerini gidermiş olması gerekiyor. Birisi ulaşım, birisi konaklama diğeri de tanıtım. Bugün sizlerle buluşmamızın en önemli unsurlarından birisi de bu tanıtım konusundaki eksikliğimizi gidermek. Çünkü Kayseri ulaşım bakımından gerçekten Türkiye’de en kolay ulaşılabilir olan şehirlerden birisi. Özellikle İstanbul’dan ulaşımı ve uluslararası uçuşların da çok önemli bir kısmının İstanbul bağlantılı olduğunu düşündüğümüzde, İstanbul’dan 1,5 saatte ulaşılabilen bir kayak merkezi. Bugün İstanbul’daki her iki havalimanından da 1 saatlik uçuş sonrası, duble yol standartlarında konforu yüksek yarım saatlik bir karayolu ulaşımı sonrası toplamda 1.5 saatte Erciyes’e ulaşabiliyorsunuz. İstanbul’u esas alırsak Türkiye’de bu kadar kolay ulaşılabilir bir kayak merkezi olduğunu sanmıyorum ve İstanbul’dan da şuan itibariyle günde yaklaşık 15-20 adet uçak seferi var.Bunun ben ilimiz ve Erciyes için çok önemli bir avantaj olduğunu düşünüyorum. Zaten Kapadokya bölgesi olarak isimlendirdiğimiz ve özellikle yaz döneminde gelen turistlerin de önemli bir kısmı, yarıdan fazlası, Kayseri Havalimanı’nı kullanarak, bölgemize ulaşıyorlar. Diğer unsurlardan birisi de konaklama. Konaklama konusunda Kayseri’de şuanda merkez ve Erciyes’i birlikte ele aldığımızda yaklaşık 6 bin yatak kapasitesine sahibiz. Şehrin buraya çok yakın olması aslında kayak turizmi için gelenlerin günün diğer saatlerinde şehri, çevreyi gezmesi için de bir fırsat veriyor. Gelenlerden bir kısmı Erciyes’teki otelleri tercih ederken, bir kısmı da şehirdeki otelleri tercih ederek günün geri kalan saatlerinde hem Kayseri’yi hem de çevredeki diğer ören yerlerini, kültür merkezlerini gezme fırsatı buluyorlar. Sadece Erciyes’te 21 tane otel yapımı planlanıyor, şuanda bunlardan 9’unun inşaatı devam ediyor, 3’ü de önümüzdeki haftalarda hizmete açılacak ve bölgede konaklama tesisleri konusundaki eksikliği giderecek ve standartların da yükselmesine imkân hazırlayacak.”
Vali Düzgün, turizmin gelişebilmesi için ihtiyaç duyulan unsurlardan üçüncüsünün ise tanıtım olduğunu dile getirerek, “Tanıtımın çok değişik yolları var ama en etkili tanıtımlardan birinin ben sizler olduğu gibi başta tüm turizm gazetecileri, seyahat dergisi yazarları ve tur operatörlerinin bölgemize davet edilerek buranın tanıtılmasını, bizzat yerinde görülerek buranın imkânlarının kendilerine gösterilmesinin çok önemli olduğunu düşünüyorum. Geçtiğimiz aylarda da ilimize yönelik değişik tanıtım turları düzenledik. Bunlar; yurtiçinden seyahat dergisi, yazarları, turizm gazetecileri oldu. Özellikle yaz döneminde, ilimizin sahip olduğu kültür varlıkları ve doğal güzellikleri tanıtmak için örneğin başta Kapuzbaşı şelaleler olmak üzere Sultan Sazlığı, ilimizdeki Selçuklu eserleri, müzeler ve değişik kültür rotalarını kendilerine gezdirmek suretiyle bu konuda da olumlu sonuçlar aldığımızı söyleyebilirim. Bunların yansımalarını gördük, birçok seyahat dergisinde ilimize yönelik tanıtımlara yer verildi, ulusal düzeyde yayın yapan birçok gazetede de hafta sonu nereye gidelim sorusuna cevap olarak Kayseri’ye yönelik tanıtımlar yapıldı. Bunun dışında tabi özellikle yurtdışındaki yabancı turizm gazetecilerini ve diğer ülkelerdeki tur operatörlerini de bölgemize davet ederek onların buraları tur kapsamına almaları yönünde çalışmalarımız oldu. İşte bugün sizlerle buluşmamızın önemli sebeplerinden birisi de Erciyes’in bu tanıtım noktasındaki eksikliğini gidermek ve sizlerin aracılığıyla bölgemizi çok daha iyi tanıtmaktır” diye konuştu.
Kayseri’nin turizm anlamında çok iyi tanınmadığını, daha çok sanayisi, ticareti, pastırması, mantısı ve sucuğuyla ön planda olduğunu belirten Vali Düzgün, turizmde yemek kültürünün de önem taşıdığına işaret ederek, kentin bu yöndeki değerlerinin ‘Gastronomi Turizmi”ne yönelik çalışmalar ile değerlendirileceğini anlattı.
Bölge turizminin geliştirilebilmesi amacıyla Kapadokya Bölgesi’ni bünyesinde barındıran Nevşehir ile Kayseri’nin birlikte hareket edebilmesine yönelik çalışmalar başlattıklarını ifade eden Vali Düzgün, Kapadokya ve Erciyes’in ortak bir pakette sunularak her iki ilin dönemsel avantajlarının kullanılmasının sağlanacağını da sözlerine ekledi.
Vali Yardımcısı Yasemin Özata Çetinkaya ve Erciyes’teki bazı sektör temsilcilerinin de katıldığı toplantının devamında Erciyes A.Ş. Genel Müdürü Murat Cahit Cıngı tarafından, Erciyes Master Planı ve yapılan çalışmalar detaylarıyla anlatıldı.
Vali Düzgün ve Erciyes Master Planı’nı ilgiyle dinleyen turizm gazetecileri ve yazarları toplantının sonunda merak ettikleri sorulara cevap buldu.
Programın devamında konuk turizm gazetecileri ve yazarları ile Vali Düzgün başkanlığındaki heyet Erciyes Kayak Merkezi’nde incelemelerde bulundu.