Vali Şahin: "beynimizdeki Engeli Kaldırmalıyız”

Vali Şahin: "beynimizdeki Engeli Kaldırmalıyız”

Samsun Valisi İbrahim Şahin, kendisini engelsiz sayan birçok engelli insanların olduğunu ifade ederek, onların da zihinsel engelleri ortadan kaldırıldığı takdirde engelli insanların dünyasının ve hayatının daha da rahatlayacağını söyledi.
Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü 3 Mart Dünya Engelliler Günü nedeniyle Mavi Işıklar Eğitim, Dinlenme ve Rehabilitasyon Merkezi Kampı’nda yemek düzenledi. Yemeğe Samsun Valisi İbrahim Şahin, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Turan Çakır, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdür Vekili Tekin Balcı, engelli dernek başkanları, engelliler ve aileleri katıldı.
“ENGEL BEDENDE DEĞİL, DÜŞÜNCEDEDİR”
Yemekte konuşan Karadeniz Engelliler Federasyonu (KEF) Genel Sekreteri Davut Gökmen, “Engel elde, ayakta, gözde, kulakta ve zihinde değildir. Her ne kadar bizlere engelliler denilse de asıl engelin bizleri görmeyen gözlerde, bizlere koşmayan ayaklarda, bizlere uzanmayan ellerde, bizleri duymayan kulaklarda, bizleri anlamak istemeyen zihinlerde olduğunu düşünüyoruz. Çünkü bizler, engelin bedende değil, düşüncede olduğuna inanıyoruz. Biz engellilerin değil, ‘engellerin’ engellendiği bir dünya, bir ülke, bir şehir, bir çevre istiyoruz” dedi.
“584 ENGELLİYE YATILI BAKIM HİZMETİ VERİYORUZ”
Samsun’da 10 bin 471 engelliye evde bakım hizmeti verdiklerini belirten Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdür Vekili Tekin Balcı, “Engellilerimizin en büyük sorunlarından bir tanesi, bütün yurttaşlarımızın olduğu gibi fiziksel ihtiyaçlarının karşılanması, zihinsel anlamda gelişimlerinin sağlanması, toplumsal ve kültürel ihtiyaçlarının karşılanması anlamında bütün etkinliklere katılırken, engellilerimizin de bu tür etkinliklere katılamamasıdır. Engellilerde özellikle birincil amacımız fiziksel ihtiyaçlarını karşılama yönünde onlara kurum bakım hizmeti sağlamaktır. Samsun’da 2 tane resmi rehabilitasyon merkezimiz 7 tane de özel bakım merkezimiz var ve toplamda 584 engellimize yatılı bakım hizmeti veriyoruz. Samsun’da 10 bin 471 engellimize evde bakım hizmeti veriyoruz” diye konuştu.
“SAMSUN’U ENGELSİZ BİR ŞEHİR YAPMAK İÇİN ÇALIŞIYORUZ”
Samsun’u engelsiz bir şehir yapma noktasında Büyükşehir Belediyesi olarak ciddi anlamda gayret gösterdiklerini ifade eden Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Turan Çakır, “Eksiklerimiz vardır ama bunlar zaman içerisinde tamamlayacağımızı ifade etmek isterim. Hükümetimizin de çıkarmış olduğu yasalar çerçevesinde Büyükşehir’in yapması gereken ve onun da ötesinde biz sosyal sorumluluk olarak kabul ettiğimiz projelerimizi Samsun’da hayata geçirmeyi en üst seviyede gayret gösteriyoruz” şeklinde konuştu.
“KENDİSİNİ ENGELSİZ SAYAN ENGELLİ İNSANLARIN DA ZİHİNSEL ENGELLERİNİ ORTADAN KALDIRMALIYIZ”
Engelli vatandaşların dışarıda gezmelerinden rahatsız olan bazı vatandaşlara sitem eden Samsun Valisi İbrahim Şahin, “10 sene önce engelli kardeşlerimizin dışarı çıkarılmasına müsaade edilmezdi. Zihninde engeli olan ama kendini engelsiz sayan insanlar, engelli kardeşlerimizin toplumun içerisinde olmasına rahatsız olurlardı. Ya da aileler çocuklarının başına bir sıkıntı gelmesin diye dışarıya göndermezlerdi. Şehirlerimiz, kentlerimiz engelleri aşan, engelli kardeşlerimizin rahat seyahat edebildikleri bir şehirleşmeye doğru gidiyoruz. Hükümetimiz engellilere karşı gerek fiziki, gerek zihinsel tüm engelleri ortadan kaldırma konusunda kararlılar. Zaman zaman engelli kardeşlerimiz ile ilgili bir takım şeyler söylerken, biz kendimizi engelsiz gören insanların beynindeki, zihnindeki engelleri kaldıramadığından dolayı da bazı engeller halen gözümüzün önünde duruyor. Kendisini engelsiz sayan içimizde o kadar engelli insanlar var ki, onlara da yönelmek gerekir. Onlarında zihinsel engellerini ortadan kaldırırsak sanıyorum ki engelli kardeşlerimizin dünyası ve hayatı daha rahata erecektir” ifadelerini kullandı.
2017 yılında İşitme Engelliler Olimpiyatları’nın Samsun’da yapılacağını ifade eden Vali Şahin konuşmasını şöyle tamamladı: “Bunun için biz önemli projeler yürütüyoruz. Bu projeler işitme engelli olan kardeşlerimiz özel eğitime tabi tutulacaklar. Onlar başta engeli olmayanlara işaret dilini öğretecekler. Özellikle 2017 yılında şehrimize 10 binlerce sporcu belki 100 bine yakın engelli ve onlara eşlik edecek insanlar gelecek. Mutlak suretle bu eğitimi hızlı bir şeklide tamamlamamız gerekiyor. Taksicisiyle, otelcisiyle, restoranda çalışan garson arkadaşıyla bu eğitimi alalım ki, 2017 yılına hazır olalım.”