Van’da 26 Pkk’lının Olduğu İddia Edilen Toplu Mezar Açıldı
Van’ın Çatak ilçesinde 1998 yılında çıkan çatışmada hayatını kaybeden 26 PKK’lıya ait olduğu iddia edilen toplu mezar mahkeme kararıyla açıldı.
Çatak ilçesindeki Görentaş bölgesinde 1998 yılında güvenlik güçleri ile çıkan çatışmada öldürüldüğü ve toplu olarak gömüldüğü öne sürülen 26 PKK’lı için keşif yapıldı. Yapılan keşfin ardından Türkiye’de ilk defa PKK’lılara ait bir toplu mezar mahkeme kararıyla açıldı. Toplu mezarın bulunduğu alan olay yeri bantları ile kapatılırken, olay yerinde Çatak Asliye Ceza Hukuk Hakimi katip ve müşavirler, avukatlar ve davacı aileler de hazır bulundu. Çıkarılan kemikler uzmanlar tarafından tek tek toplanırken, fotoğraf ve kamera görüntüleriyle de kayıt ortamına alındı.
Bu davanın Türkiye’de ilk olduğunu söyleyen dava avukatı Turan Ece, “Bu dosya Kürt hareketinin başlamış olduğu günden bu yana hayatını kaybeden 17 bin insanın akıbetini belirleyecek bir dosyadır. Çünkü bu dosya şimdiye kadar Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne taşınan ilk dosya örneğidir. Biz bu dosyaya ilk başvurumuzu 2011 yılının Ekim ayında yaptık. Buradaki tek talebimiz kemik dokusunun teslim edilmesi ve ailelerine teslim edilmesiydi. Ancak buna ilişkin savcılık kovuşturmaya yer olmadığı kararı verdi. Verilen karara karşılık Erciş Ağır Ceza Mahkemesi’ne itirazda bulundum, onlar da savcılığın vermiş olduğu karara paralel bir karar verdi. Ben de bunu AİHM’ye taşıdım. AİHM de ara karar vererek dosyanın sonuçlanması gerektiğini, bunun bir hak arama talebi doğrultusunda karar verdi. AİHM kararını gerekçe göstererek hukuk prosedürünü yeniden işlettik ve şu an gelinen aşamada gördüğünüz gibi burada kazı işlemi başlatıldı" dedi.
Bu dosya ile PKK ve devletin toplu mezar sorununun çözüleceğini ifade eden Ece, “Yalnız iki taraf da bu sorunu çözmek için irade ortaya koymalıdır. Biz de diyoruz bu bir şanstır. İlk kez prosedüre uygun hukukun uygulandığı Avrupa hukukunun dahil edildiği davadır. Tabi bunun için özellikle son dönemlerde çıkan yasalarda uygun hatta son çıkan çözüm süreci kararıyla birlikte Beşir Atalay söylediği bir söylem vardı. O söylem tahminimce toplu mezarları da ilgilendirir yani duyguları incitilmiş vatandaşlarımızın duygularını onarmak gerekir. Yani bugün burada bulunan hatta ayakta durmakta zorlanan annelerimiz evlatlarının nerede olduklarını belirlenip kemikleri dahi olsa sahip çıkmak için buradalar" şeklinde konuştu.